• aproape 90 la sută din acțiunile deținute de Rafo la hotelul de cinci stele au fost gajate în favoarea firmei Faber Invest & Trade • directorul Faber, nimeni altul decît Toader Găureanu, susține că este vorba doar de un act comercial uzual între două firme și că dreptul de proprietate a rămas tot al lui Rafo
Hotetul de lux „Scandinavia” din Mamaia, din al cărui capital social Rafo deținea peste 87 la sută, a fost girat în favoarea Faber Invest & Trade Inc din SUA, firmă care este reprezentată de directorul general Marian Iancu. Gajul a fost înscris la Arhiva electronică pe 8 decembrie 2003, figurînd cu valoarea de 107.773.100.000 de lei, sub numărul de înregistrare 2003-1070895213781-UMU. Conform înscrisului electronic, Firma Faber Invest & Trade Inc a luat în garanție „un număr de 4.310.924 acțiuni, în valoare totală de 107.773.100.000 lei, reprezentînd 87,633 la sută din capitatul social al societății Tour Scandinavia, cu sediul în Constanța, bulevardul Mamaia nr. 296”. Înscrisul nu face nici o referire la datoria pe care ar avea-o de recuperat Faber Invest & Trade Inc de la Rafo. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în structura acționariatului la Tour Scandinavia, pe 21 octombrie 2002, figurau, ca persoane juridice, Eugen Dabija, care deținea 10 la sută din capitalul social și încă șase nume. Pe primul loc, cu 30 la sută din acțiuni, se situa CMC Dutty Free SRL din Constanța, iar cu 20 la sută urma SC Grup Media Sud SA. Celelate patru societăți, respectiv Rafo Sa, Hero Star SRL, Pet Comunication SRL și Alls Grup SRL dețineau cîte 10 la sută din acțiuni. Mai tîrziu, Rafo a preluat aproape toate acțiunile de la Scandinavia printr-o operațiune destul de controversată. „La vremea respectivă, s-a constatat că dintre toți partenerii, Rafo a investit cel mai mult în hotel. Nici unul dintre ceilalți parteneri nu a avut suficientă putere financiară să-i întoarcă concret investiția. Așa că, după ce a avut loc o Adunare Generală a Acționarilor de la Tour Scandinavia, s-a decis convertirea acestei finanțări în acțiuni, pentru că nu putea nimeni să vină cu aport social concret de o valoare atît de mare”, ne-a declarat Toader Găureanu, pe vremea aceea director general al Rafo, iar acum director general al firmei căruia i-au fost gajate acțiunile. Altfel spus, Rafo a trebuit să-și recupereze cumva banii pe care i-a băgat în cel mai luxos hotel de pe litoral și și-a silit partenerii de afaceri ori să vină cu banii, ori să-i cedeze acțiunile. Cum bani nu au avut, ceilalți coacționari au cedat acțiunile lor.
Marian Iancu deține controlul și la Rafo, și la Tour Scandinavia
Cel căruia i-au fost gajate acțiunile celui mai luxos hotel de pe litoral nu este tocmai un necunoscut pentru Corneliu Iacobov. Inițial, cei doi erau doar parteneri de afaceri, prin firmele VGB Oil și Rafo. Din octombrie 2003, Marian Iancu a fost cel care a purtat, în numele Rafo, tratativele cu firma Interlink Oversease, cea care a introdus cerere de declanșare a falimentului împotriva Rafo. Prin firma Faber, al cărei președinte este, Marian Iancu a intermediat și încheiat și contractul de administrare al Rafo Onești cu V&V Trading, care l-a numit în fruntea rafinăriei băcăuane pe Paul Ivașcu. Tot de numele lui Marian Iancu se leagă preluarea pachetului majoritar de acțiuni de la Rafo de către Balkan Petroleum, preluare despre care se știe deja că a fost intermediată de Marian Iancu. De asemenea, tot el mai deține și un gaj asupra tuturor bunurilor mobile prezente și viitoare ale Rafo, alături de firmele Faber și Tender. „Hotelul Scandinavia încă este în proprietatea lui Rafo. Operațiunea de gajare a acțiunilor către Faber este una pur comercială, prin care Faber are o garanție concretă pentru finanțarea pe care o face pentru Rafo. După cum știți, Faber este firma care asigură finanțarea Rafo pentru achiziționarea de produse petroliere de pe piața externă și este firesc să aibă o garanție pentru banii pe care îi folosește pentru finanțare. E cam la fel ca la o bancă. Nu-ți dă împrumut pînă nu depui o garanție”, a mai spus Găureanu. El fost nevoit, însă, să recunoască faptul că în aproape sută la sută din cazurile în care acțiunile unei firme sînt depuse drept garanție către altă societate, aceasta din urmă devine de obicei și proprietara lor, așa că n-ar fi de mirare ca peste cîteva săptămîni să aflăm că noul proprietar al hotelului Scandinavia este firma Faber Invest & Trade, o firmă off-shore, cu sediul într-un stat considerat paradis fiscal pentru SUA.
Hotelul club Scandinavia, ale cărui acțiuni au fost girate către Faber, a fost dat în folosință în iunie 2002 și a fost clasat drept unul dintre cele mai elegante și luxoase de pe coasta românească a Mării Negre, fiind „înobilat pe loc cu cinci stele”, de la cele patru cîte avea inițial, de către fostul ministru al turismului, Dan Matei Agathon. Hotelul este așezat pe malul lacului Siutghiol și dispune de 28 de camere elegante, printre care și un apartament prezidențial de lux. Toate camerele hotelului sînt utilate cu facilitățile specifice unui hotel de cinci stele și are, printre dotări, restaurante, club de noapte, teren de tenis, centru de fitness, saună, jacuzzi și masaj, piscină exterioară și plajă privată. O cameră costă 130 de dolari, în timp ce un apartament costă 200 de dolari pentru o noapte. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns