• Corneliu Iacobov își vinde indirect o parte din pachetul de acțiuni pe care îl deține la rafinăria oneșteană • noul acționar este firma „Tender”, care a anunțat ieri că preia datoria Rafo către Petrom, în valoare de 1.500 de miliarde de lei • omul de afaceri Ovidiu Tender din Timișoara confirmă tranzacția
Patronul Rafo Onești, omul de afaceri Corneliu Iacobov, pare să fi renunțat la o parte din pachetul majoritar de acțiuni pe care îl deținea la rafinărie, prin intermediul firmei sale, Imperial Oil. Zvonuri tot mai insistente spun că un pachet important dintre acțiunile Rafo a fost vîndut către firma Tender Timișoara. Potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze anonimatul, vînzarea s-ar fi perfectat în cursul săptămînii trecute și prima măsură a noului acționar ar fi fost să stopeze toate contractele aflate în derulare la Rafo, pentru a verifica oportunitatea acestora.
Deși vînzarea Rafo a devenit de notorietate, nu avem nici o confirmare oficială că aceasta s-ar fi realizat sau este în continuare doar la stadiul de negociere. Reprezentanții Agenției pentru Privatizare și Administrarea Participațiunilor Statului (APAPS) București nu ne-au confirmat, dar nici nu ne-au infirmat, în cursul zilei de ieri, că tranzacția s-a produs. Direcția de comunicare a instituției a precizat că are nevoie de timp pentru a putea strînge informațiile de la Direcția Postprivatizare. În schimb, directorul general al Rafo Onești, Toader Găureanu, ne-a declarat telefonic că rafinăria nu a fost vîndută. „Societatea este condusă în continuare prin administratorul unic și nimic nu s-a modificat în structura acționariatului. De altfel, acest lucru nici nu ar fi fost posibil, pentru că, potrivit actualelor prevederi legale, cesionarea acțiunilor se poate realiza doar dacă firma nu are datorii la bugetul statului”, a spus directorul Găureanu.
Vînzarea RAFO nu se poate face fără acordul APAPS
Privatizarea Rafo Onești a fost considerată la momentul ei un mare succes de APAPS, care a realizat tranzacția. Consorțiul format din Imperial Oil S.A. Bacău și Canyon Servicos LDA Portugalia, a semnat, pe 26 octombrie 2001, achiziția pachetului de 59,99 % dintre acțiunile Rafo, pachet deținut pînă la acel moment de APAPS. Ulterior, participarea consorțiului a atins 94,5%, prin achiziția, pentru 11,5 milioane de dolari, a unor acțiuni rezultate în urma conversiei datoriilor către creditorii bugetari. Prețul de vînzare a fost stabilit la 7,48 milioane dolari, bani care urmează să fie plătiți în decurs de șapte ani. Imperial Oil și Canyon Servicos s-au angajat să investească 63,3 milioane de dolari în echipamente și tehnologie și alte 17 milioane de dolari, investiții de mediu.
În plus, cumpărătorii au semnat cu sindicatul Rafinorul un protocol prin care s-au obligat să păstreze cei 2.600 de salariați existenți în momentul preluării, să reducă numărul de angajați numai prin pensionări, să preia toate costurile impuse prin Contractul Colectiv de Muncă și să respecte prevederile lui în următorii cinci ani. Ei și-au asumat datoriile Rafo, în valoare de 200 milioane de dolari. La momentul semnării contractului, Ovidiu Mușetescu, ministrul privatizării, a declarat că „statul va acorda Rafo și unele facilități. Penalitățile de întîrziere la plata datoriilor și o parte din datorii vor fi șterse”. Ce au însemnat facilitățile? Ștergerea unor datorii și penalități la bugetul statului de peste 3.000 de miliarde de lei, cît înregistra Rafo restanță la bugetul statului.
Potrivit legislației, vînzarea pachetului deținut de Imperial Oil și Canyon Servicos la rafinăria oneșteană se poate face doar în urma unei solicitări depuse la APAPS. „Concernul de firme nu a semnat încă un contract pentru Rafo. Actul va fi perfectat abia cînd întreaga sumă de vînzare va fi achitată și toate clauzele contractuale îndeplinite. Potrivit uzanțelor, orice patron de firmă care se află în această situație poate cesiona acțiunile doar dacă are acordul APAPS. În plus, APAPS poate prevedea pentru noul proprietar alte clauze contractuale și trebuie să obțină angajamentul noului proprietar al pachetului de acțiuni că va respecta condițiile inițiale de privatizare”, ne-a declarat Ștefan Rizoiu, de la biroul de relații publice al APAPS București.
Frații Tender de la Timișoara se află în spatele tranzacției sinuoase
Zvonurile privind vînzarea Rafo au dus la vehicularea unor nume care s-ar afla, de fapt, în spatele noului cumpărător. S-a vorbit, pe rînd, despre omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu – considerat, la finalul anului trecut, românul cu cele mai multe lichidități -, despre fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru, implicat în afaceri cu petrol, și mai nou, despre frații Tender din Timișoara. Ultima versiune pare și cea mai credibilă, atîta timp cît, în cursul zilei de ieri, firma „Tender” a făcut public faptul că preia datoria de 1.500 de miliarde de lei, pe care Rafo o are la SNP Petrom. Creanța nu va fi acoperită cu bani, ordine de plată sau cecuri, ci prin servicii prestate de „Tender” către Petrom.
Ioan Popa, fostul director al SNP Petrom, care și-a dat demisia în cursul zilei de miercuri, a declarat că „datoria se va converti în servicii. Firma Tender poate plăti în serviciile prestate, atît timp cît deține două societăți, una profilată pe prospecțiuni geologice și alta pe investigații geofizice”. Popa a negat că, în spatele demisiei sale, s-ar afla reeșalonările pe care le-a aprobat rafinăriei din Onești și a spus că este un lucru obișnuit ca firme cu datorii să beneficieze de reeșalonări sau alte societăți să preia creanțele. Decizia de a accepta preluarea de către firma „Tender” a datoriilor Rafo Onești va fi aprobată de Consiliul de Administrație al Petrom, la finalul acestei luni.
Toader Găureanu, directorul general de la Rafo, ne-a declarat că datoria de 1.500 de miliarde de lei către Petrom nu ar reprezenta o mare problemă, atît timp cît „ne aflăm încă în cadrul contractului încheiat cu Petrom, nu în afara acestuia. Suma reprezintă o datorie «istorică», care a fost reeșalonată, la care se adaugă datoria curentă”. Rafo a beneficiat de la Petrom, pentru plata restanțelor, de un termen de 24 de luni. Numai că rafinăria nu a reușit să respecte reeșalonările. „În septembrie, nu au respectat termenii contractuali și noi am sistat livările de țiței către Rafo. Am făcut apoi o nouă reeșalonare, pentru care am primit o solicitare de cesiune a creanței din partea firmei Tender”, a spus fostul director al Petrom, Ioan Popa.
Toader Găureanu a încercat să explice că Rafo are cu „Tender” Timișoara o relație mai veche, comercială. „Avem mai multe proiecte cu firma Tender, demarate pentru a crește vînzările pe piața internă. Rafo nu are o rețea de distribuție puternică, așa că am demarat relații cu Tender, Luk Oil sau Shell, pentru a ne vinde produsele. Sîntem parteneri cu societatea din Timișoara”, ne-a declarat directorul Găureanu.
Interesul societății „Tender” de a prelua creanța Petrom este perfect explicabilă, în contextul zvonurilor insistente privind vînzarea Rafo. Un posibil scenariu ar fi: „Tender” achită, prin servicii, datoriile Rafo către Petrom, iar în schimb primește o parte din pachetul de acțiuni deținut de Corneliu Iacobov la rafinărie. Un scenariu credibil, confirmat aseară de Ovidiu Tender, care a declarat agenției Mediafax că preluarea creanței deținută de Societatea Națională a Petrolului (SNP) Petrom la Rafo va permite societății „Tender” Timișoara să devină acționar al rafinăriei, fără să dețină, însă, pachetul majoritar la compania din Onești. „Intenția mea este să sprijin activitatea Rafo și să începem să lucrăm împreună. Încă nu am finalizat modalitatea de conversie a acestei creanțe, dar vom ajunge parteneri la Rafo. Nu se pune problema să fim acționari majoritari”, a explicat Ovidiu Tender.
În ciuda numeroaselor noastre insistențe, omul de afaceri Corneliu Iacobov a refuzat, în cursul zilei de ieri, să stea de vorbă cu noi, pentru a elucida „misterul Rafo”. Un mister care s-a risipit singur, în urma declarațiilor lui Ovidiu Tender. (Nicoleta BICHESCU)
pe raster:
Cine sînt frații Tender?
Frații Tender din Timișoara sînt considerați printre cei mai bogați din România, cu o avere estimată între 80 și 100 de milioane de dolari. Ei au surprins printr-o rapidă și încă neexplicabilă dezvoltare. Grupul Tender, înființat în 1991, are în prezent reprezentanțe în 23 de județe și în București. În doar cîțiva ani, Ovidiu Tender a cumpărat numeroase întreprinderi, ferme și hoteluri de la stat, creîndu-și un imperiu financiar. Grupul Tender a achiziționat pachetul majoritar la societatea de asigurare ARDAF Cluj-Napoca, mai multe hoteluri în Timișoara și București. Frații Tender sînt considerați printre cei mai puternici comercianți de cereale și au firme specializate pe construcții industriale, dar sînt implicați și în afaceri transnaționale, cu țări precum Kazahstanul sau alte țări asiatice. Firma Tender a aprovizionat cu aproape o tonă de arme și armament Serviciul de Protecție și Pază (SPP). Grupul mai desfășoară activități în informatică, promovare și cercetare de piață, protecție și pază. (N.B.)
Lasă un răspuns