• chiar dacă rafinăria va fi lichidată, creditorii nu vor putea recupera decît cel mult 19 la sută din datorii
Avocatul Alexandru Tabarcea, administratorul judiciar al Rafinăriei Dărmănești, a arătat ieri, într-un raport preliminar de activitate, că principalul vinovat pentru falimentul rafinăriei este sistemul economic românesc. El susține că nu a găsit pe nimeni din conducerea firmei culpabil pentru situația în care se află în prezent Rafinăria Dărmănești. Administratorul judiciar a cerut ca judecătorul sindic să aprobe propunerea lui de a se trece la lichidarea rafinăriei, pentru că nu se mai poate face reorganizarea judiciară a unei societăți ale cărei datorii întrec de zece ori valoarea patrimoniului. El a menționat că printre primele măsuri pe care le-a luat de la preluarea mandatului se numără și aceea de a reduce cu 75 la sută salariile celor peste trei sute de salariați.
Alexandru Tabarcea și-a luat în primire postul de administrator judiciar la Rafinăria Dărmănești pe 27 octombrie. În tot acest timp, el a încercat să întocmească un raport preliminar de activitate în care era obligat, conform atribuțiilor stabilite de judecătorul sindic, să numească și vinovații pentru starea existentă acum la Rafinăria Dărmănești. După ce s-a plîns că timpul de la preluarea atribuțiilor și pînă la termenul de judecată de ieri a fost extrem de scurt, Tabarcea a prezentat un raport de activitate din care reiese că starea de insolvență a Rafinăriei Dărmănești datează, în realitate, încă din 1998, adică dinainte de privatizare. Cu alte cuvinte, pe 21 decembrie 1999, cînd a fost semnat contractul de privatizare, prin care firma Imperial Oil își adjudeca pachetul de 70 la sută din acțiunile deținute de stat contra sumei de 10 miliarde de lei, Corneliu Iacobov a cumpărat o firmă în stare de insolvență. Cam asta a fost concluzia pe care a încercat s-o inducă administratorul judiciar. El nu a dat însă nici un nume al celor vinovați de starea de faliment în care se află rafinăria.
Reprezentantul SNP Petrom, principalul creditor al rafinăriei în procesul de faliment pentru o datorie de 5.100 de miliarde de lei, a cerut administratorului judiciar să numească persoanele responsabile de această stare. „Eu asta am încercat pînă acum să explic. Nu este nimeni vinovat. Nu am găsit persoane vinovate din conducerea rafinăriei. De vină este sistemul prin care trecem și noi, și economia. Rafinăria se aproviziona cu materie primă foarte scumpă, avea salarii mari de plătit (salariul mediu în rafinărie, conform aceluiași Tabarcea, era de 8,7 milioane de lei pe lună), și vindea sub prețul de producție”, a spus Tabarcea, afirmație care a stîrnit ilaritatea printre cei aflați în sală.
De remarcat că Valentin Anastasiu, directorul general al Rafinăriei, are un salariu cifrat la 130 de milioane de lei lunar și este interesant de știut dacă și salariul acestuia a fost micșorat cu 75 la sută. Răspunsul administratorului judiciar l-a buimăcit pe reprezentantul SNP, care a reacționat imediat: „Este deplasat să susții că sistemul este de vină ,pentru că cineva a semnat tot felul de contracte în dezavantajul rafinăriei. Chiar dumneavoastră ați precizat aici care era valoarea salariului mediu la rafinărie sau că valoarea serviciilor de pază ajungea, lunar, la aproape două miliarde de lei. Cine a semnat aceste contracte? Nu este de vină managementul firmei cumva pentru aceste lucruri?”, l-a întrebat avocatul SNP Petrom, Marilena Slab, pe Tabarcea. „Eu n-am găsit pe nimeni din conducerea rafinăriei vinovat pentru această situație. Repet, de vină este sistemul”, a spus din nou Tabarcea. Reprezentatul SNP Petrom nu s-a lăsat însă cu una, cu două și i-a cerut administratorului ca în raportul final, de pe 15 decembrie, să numească și persoanele responsabile pentru starea actuală a rafinăriei.
Lichidarea rafinăriei, un scenariu pus la punct mai dinainte?
Potrivit unor surse, lichidarea rafinăriei ar face parte dintr-un scenariu mai demult pus la punct cu concursul SNP Petrom. Potrivit acestui scenariu, administratorul judiciar trebuia să ceară în instanță lichidarea societății, pe motiv că un plan de reorganizare nu mai este viabil. Următorul pas ar fi ca SNP Petrom să fie de acord cu propunerea administratorului judiciar. Cel de-al treilea pas, și cel determinant, i-ar aparține Ministerului Finanțelor, care ar urma să adopte aceeași poziție ca SNP Petrom. În final, rafinăria ar urma să fie preluată de SNP Petrom în contul datoriei pe care o are de recuperat de la Corneliu Iacobov.
Cert este că primul pas a fost deja făcut de administratorul judiciar la termenul de astăzi. „Avem o valoare contabilă a patrimoniului cifrată la 1.000 de miliarde de lei și datorii de aproape 10.000 de miliarde de lei, cu tot cu penalități, în condițiile în care nici un bun nu mai este liber de sarcini, toate fiind gajate, ipotecate sau sechestrate. De aceea, cer trecerea la procedura de lichidare, caz în care creditorii și-ar recupera cam 19 la sută din datorii”, a arătat Tabarcea. El a făcut această cerere, deși Adunarea Generală a Acționarilor a decis, la întrunirea de la sfîrșitul săptămînii trecute, ca administratorul judiciar să meargă pe reorganizarea activității rafinăriei.
Alexandru Tabarcea a spus că va respecta decizia acționarilor și va prezenta pe 15 decembrie, la următorul termen, și un plan de reorganizare, dar „cu toate acestea cer să se treacă la procedura de lichidare”, a insistat Tabarcea. „Nu este vorba despre nici un scenariu, nu știu nimic despre asta și nici nu a existat așa ceva. Pur și simplu, nu se poate face reorganizare în condițiile în care datoriile depășesc de zece ori valoarea contabilă a patrimoniului, iar noi mai avem de încasat de pe la diverși furnizori cel mult 1.000 de miliarde de lei”, ne-a spus administratorul judiciar pe treptele Tribunalului, imediat după terminarea procesului. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns