Corneliu Iacobov a fost audiat la DIICOT într-un nou dosar pentru infracțiuni economice. Omul de afaceri este cercetat pentru spălare de bani și delapidare și a fost adus din arest pentru a depune mărturie.
Corneliu Iacobov este acuzat că ar fi delapidat 2 milioane de dolari. Procurorii susțin că este vorba de un dosar disjuns din “RAFO Onești”, în care se anchetează felul în care a fost administrat Hotelul Bulevard din București. Clădirea ar fi fost revendicată de proprietar, căruia Iacobov i-ar fi oferit o sumă de bani pe care nu a primit-o niciodată.
Iacobov a fost condamnat anul trecut la șapte ani de închisoare cu executare, în dosarul “RAFO”, după un prejudiciu de 5,5 milioane de euro. El a fost principalul partener al lui Tender în afacerile cu petrol. Presa centrală a scris anii trecuți că Iacobov și-a vândut acțiunile de la RAFO către Balkan Petroleum, compania lui Tender, și a achiziționat Hotelul Bulevard din București, Hotelul Moldova din Bacău și a construit Hotelul Scandinavia la Mamaia.
Hotelul Bulevard este ultima afacere prin care Iacobov ar fi fentat autoritățile române care încercau să recupereze imensele pagube produse de imperiul RAFO la bugetul de stat. Astfel, în momentul sechestrului din 14 ianuarie 2005, Iacobov nu mai deținea nicio proprietate pe numele său sau al firmelor sale, iar statul nu a mai avut ce vinde. Afacerea Hotel Bulevard s-a derulat în decembrie 2004, imediat după ce PSD a pierdut alegerile, chiar în duminica în care Traian Băsescu ieșea președinte, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Tranzacția l-a scutit pe Iacobov de sechestrul pe care Parchetul a încercat să îl pună pe hotel în ianuarie 2005. Conform datelor de la Registrul Comerțului, în duminica alegerilor, Corneliu Iacobov i-a vândut omului de afaceri Nicolae Dumitru, patronul Grupului Niro, Hotelul Bulevard din București. Actele anterioare încheiate între cele două firme dovedesc că afacerea a fost premeditată și condiționată de rezultatul alegerilor.
Când au vrut să pună sechestru, a ieșit la lumină actul de vânzare-cumpărare
Pe 22 octombrie 2004, Corneliu Iacobov a semnat o promisiune de vânzare a Hotelului Bulevard către Niro, iar câteva zile mai târziu cei doi înregistrează documentul cu o valabilitate de cinci ani. Iacobov promitea să-i vândă firmei Isoconstructor, din grupul de societăți Niro, acțiunile sociale de la Turistica SRL, firma ce deținea Hotelul Bulevard, până pe data de 27 octombrie 2009. În decembrie 2004, în ziua în care Traian Băsescu a câștigat alegerile, Iacobov a semnat actul de vânzare a Hotelului Bulevard. În ianuarie 2005, când polițiștii au vrut să pună sechestru pe clădire, au luat cunoștință de actul de vânzare-cumpărare dintre Turistica SRL și Isoconstructor. Câteva zile mai târziu, s-a depus și la Registrul Comerțului actul de vânzare din 12 decembrie, s-a redus capitalul social deținut de Turistica SRL la Hotel Bulevard SRL, cu 84,31 miliarde de lei (suma dată de Niro pentru hotel), și s-a schimbat denumirea firmei, din Hotel Bulevard SRL în General Consulting Grup SRL. Despre această sumă, echivalentul a circa 2,3 milioane de euro, s-a vehiculat că ar fi banii intrați în conturile din Monaco blocate de Parchetul General. Corneliu Iacobov nega însă la acea vreme informația și susținea că banii rezultați din afacere au fost virați în conturi din țară. Anul trecut, un ziar central scria că Hotelul Bulevard, unul dintre cele mai vechi hoteluri din Capitală, s-ar putea transforma în clădire de birouri după ce vor fi finalizate lucrările de reabilitare începute de grupul de firme Niro.
Lasă un răspuns