• după ce în iarna trecută nu au avut căldură, proprietarii apartamentelor din blocul Mărășești 4 încearcă pe toate căile să rezolve problema furnizării agentului termic • pentru că nu au altă variantă, 16 proprietari de apartamente au făcut demersuri peste tot pentru a repara conducta care le alimentează locuințele • bătrînii sînt dezorientați și disperați și spun că o nouă iarnă fără căldură i-ar putea băga în mormînt
Defecțiunea uneia dintre țevile care alimentează cu căldură și apă caldă scările A și B ale blocului de pe strada Mărășești 4 s-a produs pe data de 15 ianuarie anul curent, și cu toate că de atunci au trecut șapte luni, problema nu a fost nici pînă acum rezolvată. Cei 28 de proprietari de apartamente din bloc racordați la CT Prefectură au înghețat toată iarna în case și, mai mult decît atît, imobilele s-au degradat foarte puternic într-un interval foarte scurt de timp, igrasia invadînd pereții tuturor locuințelor. Conducta defectă trece pe sub podeaua spațiilor comerciale de la parter, iar patronii magazinelor au condiționat atunci efectuarea lucrărilor de refacere a eventualelor stricăciuni. Pentru că marmura și gresia pe care ar fi trebuit să o înlocuiască erau foarte scumpe, locatarii au încercat, în faza inițială, să găsească altă soluție, disperați fiind de gerul de pînă la -25 de grade. Variantă propusă a fost realizarea unui racord termic prin exteriorul blocului pînă la caloriferele celor 28 de locatari din imobil. Instalatorii de la Termloc au realizat racordul pînă la intrarea în bloc, unde ar fi trebuit să sudeze noile conducte la cele deja existente. Numai că țevile la care trebuia să se sudeze noile conducte nu erau cele care transportau agentul termic, iar din acest motiv lucrările au fost, de asemenea, „înghețate”.
O a doua variantă luată în calcul după acest eșec era ca noua rețea de termoficare a blocului să fie conectată la instalațiile din casele locatarilor de la etajul I, însă aceștia au refuzat pentru că pereții le-ar fi fost găuriți, iar disconfortul ar fi fost foarte mare. Lucrurile s-au tărăgănat toată iarna, toată primăvara, vara a trecut, iar soluție pentru problema locatarilor care nu au apă caldă și nu vor avea nici căldură tot nu a fost găsită. Pentru că vecinii nu pot fi înduplecați, iar costul lucrărilor este greu de suportat, locatarii au revenit la varianta de a repara conducta clasică, aflată în subsolul blocului. Convinși că proprietarii spațiilor de la parter nu vor accepta prea ușor să le permită accesul la țeavă, locatarii i-au dat în judecată, prin intermediul Asociației 3, de care aparțin, pe proprietarii spațiilor. Prin sentința civilă nr. 3648 din 17 iunie 2003 instanța „obligă pîrîții să permită accesul reclamanților în subsolul spațiului pe care-l dețin”. „Nu vrem decît să reparăm conducta, pentru a avea căldură și apă caldă. Avem hotărîre judecătorească să intrăm în subsol, dar patronii ne-au cerut să le refacem gresia și faianța care se distruge pentru a ajunge la țeavă. În plus, ne-au cerut să refacem integral toată conducta care traversează prin magazine și să le plătim daune, pentru zilele în care magazinele vor fi închise pentru efectuarea reparațiilor. Sînt intrigat de toate aceste solicitări, pentru că, pînă la urmă, ei sînt cei care nu ar fi trebuit să acopere țeava care deservește apartamentele de deasupra. Blocul fiind vechi, era evident că s-ar putea sparge. În plus, nu avem nici bani să plătim toate lucrările astea”, ne-a declarat Sebastian Neagu, unul dintre proprietarii afectați de lipsa agentului termic.
În blocul Mărășești 4 locuiesc numai pensionari trecuți de 70 de ani, ale căror venituri cu greu le permit un trai decent. Ajutați de copii, 12 dintre cei 28 de proprietari care în iarnă au înghețat în case și-au montat centrale termice, însă, pentru alți 16, problema a rămas tot nerezolvată, iar singura lor șansă este sistemul centralizat de încălzire, adică repararea conductei de la subsol. „Mă gîndesc cu groază că vine iarna și iar nu vom avea căldură. Pentru că a fost foarte frig, apartamentul s-a umplut de igrasie. Mă apucă durerile de inimă cînd intru în casă și văd cum arată locuința pentru care am muncit o viață. Sînt pensionară și nu am de unde să scot bani pentru a monta centrală proprie. Sînt la mîna patronilor, care nu ne lasă să reparăm țeava”, ne-a delcarat Damieta Florian, o fostă profesoară care locuiește la ultimul etaj al blocului Mărășești 4.
Deși au făcut demersuri la toate instituțiile statului, cei 16 proprietari de apartamente care patru luni au degerat în case din cauza unei conducte defecte nu au primit nici un ajutor de la nimeni. „În plus, ca să ni se respecte drepturile, mai trebuie să ne luptăm și cu cei de la Asociație, care mai mult ne-au pus bețe în roate decît ne-au ajutat”, continuă Sebastian Neagu. Bătrînii sînt dezorientați și disperați și spun că o nouă iarnă fără căldură i-ar putea băga în mormînt. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns