• mii de băcăuani tremură de aproape o săptămînă de frig în aparamente • furnizorii de agent termic arată cu degetul spre marii datornici • primele asociații care au început să primească agent termic sînt cele care se află la zi cu plata datoriilor la întreținere
Aproximativ 40.000 de băcăuani tremură în apartamente. Un sfert din populația orașului se înghesuie lîngă aragaz, în speranța că își va dezmorți oasele. Frigul care a coborît, de mai bine de o săptămînă peste întreg județul a atins în municipiul Bacău limitele suportabilității. Un oraș întreg tremură de frig de cîteva zile în case și nimeni nu ia nici o măsură pentru a pune capăt situației. Încremeniți de frig, băcăuanii care locuiesc la bloc își mai pun un pulover în plus și se îngrămădesc în fața aragazului sau pe lîngă vreun amărît de reșou. Sute de familii vor avea de plătit la sfîrșitul acestei luni facturi de achita, părinții vor trebui să mai rupă cîte ceva de la gura copiilor. Toate privirile se îndreaptă acum către conducerile celor două societăți de distribuție a agentului termic din oraș, CET și Temloc, de la care se așteaptă să se rezolve toate problemele. De mai bine de trei zile cele două instituții se află la limita legii. Conform unei hotărîri de guvern, dacă temeperaturile exterioare coboară, trei nopți consecutiv, sub 10 grade Celsius, furnizorii de energie termică sînt obligați să înceapă distribuirea agentului termic către populație. La nivel local, încă de vinerea trecută temperaturile au coborît mult sub valoarea de 10 grade Celsius. Cu toate acestea, caloriferele băcăuanilor au continuat să rămînă de gheață.
La Termloc, doar asociațiile care nu au datorii primesc acum căldură
Exasperați de frigul în care stau de cîteva zile în case și împinși, probabil, și de locatarii pe care îi reprezintă, Ion Drăgulin, președintele Asociației 1 Parc și juristul acestei Asociații, Alexandru Guțu, s-au prezentat ieri în audiențe la viceprimarul Lucaș pentru a-i cere sprijinul. „Ne îngheață sufletul în noi în apartamente. Avem în asociație peste patru sute de familii de pensionari. Nu se mai poate sta în casă în frigul ăsta”, se plîngea Ion Drăgulin. Președintele Asociației 1 Parc i-a mai povestit viceprimarului Lucaș că a încheiat în urmă cu cîteva zile cu societatea Termloc un acord de eșalonare a datoriilor pînă la data de 31 decembrie. „Noi avem mai bine de 300 de milioane de lei restanță la plată însă și primăria mai are de achitat vreo 200 de milioane de lei către Termloc în contul subvențiilor la plata căldurii de iarna trecută. De la Termloc am înțeles că, dacă își plătește primăria subvențiile, primim și noi căldură, altfel, nu”, a continuat Ion Drăgulin.
Viceprimarul Laurian Lucaș spune că lucrurile nu stau chiar așa.
„Căldura care trebuie furnizată populației nu are nici o legătură cu plata subvențiilor. Ia puneți dumneavoastră mîna pe o coală de hîrtie și un pix și scrieți tot ceea ce mi-ați povestit mie acum. Că în urma numeroaselor solicitări pe care le-ați făcut la Termloc,cererile dumneavoastră nu au fost onorate. După asta, cu hîrtia semnată și ștampilată, veniți la mine”, le-a recomandat celor doi Laurian Lucaș. Peste 20 de minute, președintele Asiociației 1 Parc s-a întors cu hîrtia, semnată și ștampilată. La o oră după această întîmplare, Dumitru Crîșmaru, directorul Termloc, a povestit că nu l-a mai văzut pe Drăgulin de mai bine de trei săptămîni și că președintele Asociații 1 Parc a înaintat către Termloc o cerere prin care solicita furnizarea căludurii începînd cu data de 22 octombrie. „Astăzi sîntem abia în 21 octombrie. În această seară se vor face toate probele, iar de mîine vom începe furnizarea căldurii către asociație. Am, însă, asociații care mi-au cerut să le dau căldură începînd cu data de 1 noiembrie. Ce să fac, în acest caz? Agent termic nu pot băga cu forța în casele oamenilor”, a punctat Dumitru Crîșmaru.
Directorul Termloc a mai adăugat că, pentru a putea cere căldură, băcăuanii ar trebui mai întîi să își achite uriașele debite restante. „De cîteva luni eu tot trag semnale de alarmă cu situația datoriilor. Din punct de vedere social, lucrurile pot fi înțelese. Dar Termolc este, totuși, o societate prestatoare de servicii și, cum orice serviciu trebuie plătit, trebuie să te achiți mai întîi de datorie, pentru a mai putea cere din nou ceva. Am început să furnizăm agent termic către asociațiile care au ajuns cît de cît la zi cu plata facturilor. Am, însă, asociații care au debite restante încă din luna noiembrie 2002”, ne-a mai declarat Dumitru Crîșmaru.
Totul pare corect pînă la un punct, numai că locatarii care nu au nici o datorie de plătit nu poartă nici o vină și trebuie să suporte, alături de rău platnici, același tratament. Iar în ceea ce privește imensele datorii ale asociațiilor de locatari. cîtă vreme românii racordați la sistemul centralizat vor fi nevoiți să plătească pentru factura de energie termică mai bine de o treime dintr-un salariu ceva mai mare decît media pe economie, nu vor reuși niciodată să fie la zi cu plata facturilor.
Laurian Lucaș: „Să fie sănătoși dacă nu au căldură!”
Viceprimarul Laurian Lucaș a precizat ieri că, din punctul de vedere al autorităților, nici un furnizor de agent termic nu poate fi obligat să distribuie căldură cuiva care nu are nevoie de ea. „Eu nu cred că există acum asociații care să fi solicitat agent termic și să nu îl fi primit. Dacă oamenii nu au acum căldură în case, să fie sănătoși. Înseamnă că și-au numit în fruntea asociațiilor niște oameni care nu au ce să caute acolo. Singurii care pot rezolva această problemă sînt tot locatarii. Ei și-au numit administratorii de asociații, ei trebuie să îi schimbe dacă nu sînt buni”, a mai punctat viceprimarul Lucaș.
CET a „uitat” să dea căldură
Căldură nu au nici aproape 5.000 de prorprietari de apartamente racordați la CET din totalul de 24.000 de proprietari rămași fideli serviciilor firmei. În acest caz, vina nu o poartă nici administratorii asociațiilor, nici datorinicii, ci chiar cel mai mare producător de agent termic din oraș, care nu a reușit să finalizeze lucrări despre care știa de aproape un an că trebuie efectuate. Societatea care se află în subordinea Consliliului Local a primi drept cadou în primăvara acestui an 11 dintre cele mai nerentabile centrale termice care pînă atunci au fost administrate de Termloc. Pentru că erau vechi și nu corespundeau sistemului de funcționare al CET, toate cele 11 obiective au trebuit transformate în cîteva luni din centrale care produc agent termic în puncte termice care doar reîncălzesc aburul. Lucrările au demarat în vară cu dezafectarea vechilor instalații, dar cînd a venit vremea să fie refăcute, ritmul a încetinit brusc.
Așa se face că, deși ar fi trebuit finalizate la sfîrșitul lunii septembrie, lucrările de transformare nu s-au terminat nici pînă la această dată. Cinci dintre cele 11 centrale sînt și acum în șantier, iar cel mai optimist pronostic dă ca termen de finalizare a lucrării sfîrșitul săptămînii. „Lucrările de transformare în puncte termice au fost finalizate la patru dintre cele nouă centrale preluate. Pînă la sfîrșitul acestei săptămîni, vom finaliza racordurile și legăturile și al celelalte cinci puncte termice”, a spus Vasile Drăgușanu, directorul de la CET. Obiectivele termice la care lucrările de transformare nu au fost încă finalizate sînt: PT 1, 2 și 3 Bacovia, PT Bucegi și PT Gară. Cele cinci puncte termice deservesc, în total, circa 5.000 de apartamente și 25 de asociații de locatari și proprietari. Oricît de înțelegători ar fi, cei 5.000 de proprietari de apartamente nu pot face abstracție de frigul pe care trebuie să îl îndure în proprile locuințe. Și asta, în condițiile în care, în momentul preluării societății, șefii de la CET promiteau servicii de calitate, care îi vor face pe oameni să uite de anii în care pe lîngă calirofere trebuiau să stea și cu aragazele aprinse.
Oricît de ciudat ar părea, situația care se înregistrează nu numai în Bacău, ci și în alte orașe din țară, nu poate fi remediată. Legea spune că firmele trebuie să înceapă furnizarea agentului termic după ce timp de trei nopți consecutiv se înregistrează temperaturi de sub 10 grade Celsius, însă nimeni nu-i obligă pe producători să dea căldură. Aîta timp cît au datorii, asociațiile, în calitate de beneficiari, nu pot bate cu pumnul în masă, iar locatarilor buni platnici nu le rămîne decît să se resemneze că nu au datorii, pentru că oricum sînt tratați la fel ca și cei cu debite de 50 de milioane de lei la întreținere. În pragul anului electoral, autoritățile locale promit solemn că nici un băcăuan nu va îngheța de frig în casă, însă, în ciuda acestor afirmații, în prezent, 14.000 de apartamente din totalul de 34.000 rămase racordate la sistemul centralizat, nu au căldură. Pentru aproape jumătate dintre băcăuanii fără centrală de apartament, încălzirea caloriferelor este așteptată mai ceva ca o minune. (Elena SOLOMON, Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns