• numai trei firme au primit credite de la AJOFM • patronii spun că banii sînt buni, dar vin cam greu • marea lor nemulțumire este că trebuie să-i țină la muncă pe toți cei angajați, deși mulți nu se ridică la așteptările patronilor
Trei dintre firmele care au solicitat credite Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău au reușit să primească sumele cerute. SC Ivory SRL Bacău a primit 450 de milioane de lei și va trebui să creeze șase locuri de muncă. SC Docom Impex SRL Comănești va beneficia de 1,5 miliarde de lei și va trebui să angajeze 20 de persoane, iar SC Instalații SA Onești va trebui să încadreze în muncă 14 persoane, cu un credit de 1,05 miliarde de lei. Alți 135 de agenți economici s-au informat la AJOFM Bacău asupra condițiilor de creditare. Agenții economici băcăuani au la dispoziție un fond de creditare de 28,5 miliarde de lei, dar acesta se va suplimenta în funcție de solicitări. Creditele sînt destinate întreprinderilor mici și mijlocii, unităților cooperatiste, asociațiilor familiale și persoanelor fizice autorizate, precum și șomerilor care vor să inițieze o afacere. Condiția este ca aceștia să creeze noi locuri de muncă, dintre care jumătate trebuie să fie ocupate de șomeri. Pentru fiecare nou loc de muncă, agentul economic primește 75 de milioane de lei. Investitorii beneficiază de credite pentru trei categorii principale de cheltuieli: de capital, construcții necesare obiectului de activitate și finanțarea stocurilor de materii prime. Perioada de acordare a creditelor pentru cheltuielile de capital este de maxim trei ani, iar pentru materii prime și materiale de un an, cu o dobîndă de 17,05%. Pentru a putea obține acești bani, patronii trebuie să prezinte garanții la Banca Comercială, care pot fi bunuri imobiliare, utilaje, contracte și planul de afaceri în funcție de bonitatea firmei.
Drumul pe care trebuie să-l facă agentul economic pînă la obținerea creditului este însă unul anevoios. El strînge toate documentele cerute, depune dosarul la AJOFM, care analizează actele împreună cu banca, instituție care dă sau nu aviz pentru acordarea creditului. După această etapă, Comitetul Județean de Creditare are ultimul cuvînt.
Romeo Stavarache, patronul firmei Prod Cressus SA din Bacău, a beneficiat de un astfel de credit anul trecut și a trebuit să angajeze 30 de șomeri. „Este un credit bun, dobînda e mică. M-a ajutat foarte mult la investiții, dar procedura de întocmire a dosarului este destul de anevoioasă. Inconvenientul mare este că banii de la București au sosit de-abia după două luni de la data cînd am primit avizul. Dar cel mai mare dezavantaj este faptul că trebuie păstrezi în muncă persoana angajată trei ani. De multe ori se întîmplă ca șomerii angajați să nu se ridice la așteptările patronului”, ne-a explicat Romeo Stavrache.
Anul trecut, AJOFM Bacău a dat credite în valoare de 34,46 miliarde de lei, pentru care cele 45 de firme au trebuit să înființeze 691 de noi locuri de muncă. Peste 350 de posturi au fost exclusiv pentru șomeri. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns