• a crescut numărul celor care se împrumută de la bănci ca să plece în străinătate, în concediu
Persoanele care doresc să contracteze un credit pentru a pleca în vacanță au la dispoziție mai multe oferte ale băncilor. Suma minimă care poate fi împrumutată este de 400 de dolari și poate ajunge pînă la 9.000 de dolari, în echivalent lei sau euro.
Deși ofertele par oarecum asemănătoare, există totuși diferențe între produsele pe care le oferă băncile. Unele cer un girant, altele doi sau mai mulți. Unele cer asigurare, altele nu. Unele practică un comision mai mare, altele mai mic. Un credit de vacanță se obține în cel puțin două zile, dar poate dura și zece zile. „Creditele pentru vacanțe, ca produs bancar, sînt oferite de mai mulți ani, iar cererea de împrumuturi este tot mai mare, de la an la an. De asemenea, foarte mulți solicitanți preferă să se împrumute pentru călătorii în străinătate, care au devenit destul de accesibile”, apreciază Ciprian Mazilu, purtător de cuvînt la Banc Post Bacău. Mazilu spune că, de exemplu, o familie cu venituri medii poate împrumuta cu ușurință și 1.000 de dolari, prețul unei excursii în Grecia, iar rata totală lunară de plătit nu depășește 100 de dolari.
Raiffeisen Bank oferă creditul pentru nevoi personale nenominalizate Flexicredit. Valoarea acestuia este cuprinsă între 400 și 3.000 de euro sau echivalentul în lei, iar perioada de acordare a împrumutului este cuprinsă între șase și 36 de luni. Se solicită un avans de 20 la sută din valoarea creditului, care se va constitui într-un depozit cu capitalizarea dobînzii pe termen de o lună, menținut pe toată perioada acordării creditului. Se cere, de asemenea, un girant și asigurare de viață valabilă pe perioada creditului, care poate fi rambursat și anticipat.
O altă bancă ce oferă credite pentru vacanță este BCR. Solicitanții trebuie să vină cu doi giranți. Toți trei, giranții și titularul creditului trebuie să fie angajați pe o perioadă nedeterminată. Pentru obținerea creditului, banca solicită copii de pe actele de identitate, cărțile de muncă, precum și adeverințe de salarizare. În plus, solicitantul trebuie să-și dea acordul scris pentru consultarea de către bancă a bazei Centralei Riscurilor Bancare. Analiza dosarului durează maximum zece zile lucrătoare. În cazul în care dosarul a fost respins, actele depuse rămîn în arhiva băncii. Costurile sînt următoarele: comision pentru analiza dosarului – 100.000 de lei; comision de gestiune a creditului – un procent din valoarea împrumutului; comision ridicare numerar – 0,5 la sută din valoarea creditului aprobat; taxa deschidere cont – 40.000 de lei.
De asemenea, Banca Țiriac acordă credite de pînă la șase ori valoarea salariului lunar net, care trebuie să fie de cel puțin trei milioane de lei.
Banc Post are limita superioară de creditare de 2.000 de dolari sau echivalentul în lei sau euro, volumul creditului fiind determinat de capacitatea de rambursare și de garanțiile colaterale. Termenul maxim de rambursare este de trei ani. Banca solicită doi-trei giranți, iar solicitantul trebuie să realizeze venituri certe, cu caracter permanent și să nu aibă datorii neachitate la scadență către bancă sau terți.
În afară de eventuala obligație de constituire a unui depozit, ca în cazul Raiffeisen Bank, băncile solicită și încheierea unei asigurări de viață, care să fie valabilă pe toată durata rambursării creditului. Acest lucru face ca nivelul costurilor să crească semnificativ, mai ales în cazul persoanelor trecute de prima tinerețe, pentru care societățile de asigurări pretind comisioane mai mari. Acestea sînt cuprinse, în medie, între unu și zece la sută, procente care se adaugă la valoarea creditului. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns