Creditele acordate în fiecare an de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău se mai lasă încă așteptate. „Acordul necesar între forțele de muncă și Banca Națională a fost deja semnat. Instrucțiunile pentru creditare nu vor apărea însă pînă la publicarea în Monitorul Oficial a normelor rezultate din această înțelegere. Cauza întîrzierii, bănuim noi, ar fi modificarea legii asigurărilor de șomaj, pe de-o parte, precum și anumite schimbări în conducerea Băncii Comerciale, cu care colaborăm în mod direct, pe de altă parte”, s-a exprimat purtătorul de cuvînt AJOFM, Claudiu Boangiu.
În aceste condiții, pentru a urgenta cumva întreaga procedură, conducerea forțelor de muncă băcăuane a decis «să se inspire» din instrucțiunile vechi, pasibile de prea puține modificări, pentru a pune la dispoziția agenților economici interesați documentația necesară dosarelor de creditare. Astfel, toți cei care doresc astfel de credite și vor avea grosul actelor în regulă și vor primi mai repede banii din momentul în care devin disponibili. „Trebuie ca oamenii să înțeleagă că încă nu putem trece la plăți, în schimb putem completa și corecta dosarele respective. Cît despre creditele nerambursabile, despre ele vom putea discuta abia după anunțarea, în Monitorul Oficial, a zonelor în care vor fi acordate”, a mai precizat reprezentantul AJOFM.
Potrivit legii modificate a șomajului, tinerii pot primi prin forțele de muncă credite cu dobîndă subvenționată de 6% pentru producție ori investiții dacă au pînă în 30 de ani, se află la prima facultate și doresc să înființeze sau să dezvolte intreprinderi mici și mijlocii, asociații familiale, ori activează ca și persoane fizice autorizate. De asemeni, mai primesc credite asemănătoare acei agenți economici, persoane fizice autorizate, asociații familiale sau intreprinderi mici și mijlocii, care crează noi locuri de muncă. Condițiile pentru ei sînt: suportarea a 25% din credit și garantarea lui prin bunuri, crearea de noi posturi, dintre care măcar jumătate pentru șomeri, menținerea acestor job-uri timp de cinci ani.
Pentru 2004, AJOFM din Bacău a primit circa 38 de miliarde de lei, cu ajutorul cărora estimează crearea a cel puțin 380 de noi locuri de muncă, dintre care 180 numai pentru șomeri. Prin comparație, anul trecut forțele de muncă din zonă creaseră aproape 280 de posturi exclusiv pentru șomerii băcăuani, cu precizarea că acordarea creditelor fusese demarată încă din luna mai. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns