• doar BCR a încheiat un acord pentru derularea împrumuturilor pentru agricultură
Posesorii de exploatații agricole sau zootehnice pot apela la credite bancare destinate cu precădere lor. Legea creditului agricol a devenit operațional. după ce Ministerul Agriculturii a încheiat recent un acord cu BCR pentru derularea acestor împrumuturi.
Legea creditului agricol este așteptată de ani de zile
Legea creditului agricol este cerută de ani de zile de agricultori. Ei au acuzat mereu sistemul bancar că le impune aceleași condiții ca și altor beneficiari, care fie nu au un ciclu atît de lung de reluare a producției, fie nu sînt atît de influențați de factori aleatori, cum este vremea. La apariția Legii 150/2003, cultivatorii de cereale și crescătorii de animale au fost iar nemulțumiți. În primă fază, întîrzierea normelor metodologice a ținut pe loc aplicarea ei. Apoi, s-a înțeles că legea este lăsată la latitudinea băncilor comerciale, care ar stabili condițiile de creditare. Cei care au exploatații agricole au încruntat iar din sprîncene, întrucît știu prea bine cît se luptă cu instituțiile bancare cînd este vorba să obțină bani pentru culturi sau creșterea animalelor. După șase luni de la promulgarea legii, Ministerul Agriculturii a încheiat un acord de colaborare cu Banca Comercială Română, care detaliază condițiile creditării agricultorilor. În înțelegere se prevăd destinația banilor obținuți astfel, condiții, termene de rambursare, dobînzi și garanții.
Creditarea se aprobă pentru activitatea agricolă de producție
Potrivit prevederilor inițiale ale legii, confirmate prin acordul cu BCR, creditele sînt destinate susținerii activităților agricole curente. În primul rînd, este vorba despre înființarea, întreținerea și recoltarea culturilor agricole, precum și întreținerea și recoltarea plantațiilor (vii, livezi etc.). O altă direcție de creditare se referă la achiziționarea din producția internă a puilor de pasăre pentru carne și ouă – sau producerea lor -, a purceilor, a tineretului ovin și a celui bovin pentru îngrășat. Celelalte categorii de activități susținute prin lege sînt conexe celor directe. Pe de o parte, sînt creditate activități din zootehnie: aprovizionarea cu hrană, procesarea acesteia, asigurarea medicamentelor și tratamentelor medicale pentru animale, a cheltuielilor curente pentru întreținerea și funcționarea adăposturilor, utilajelor și instalatiilor aferente. În sfîrșit, împrumuturile pot fi pentru asigurarea culturilor și plantațiilor împotriva efectelor dăunatoare ale factorilor de risc natural, precum și asigurarea efectivelor de animale împotriva efectelor dăunatoare ale factorilor de risc natural, a bolilor și a accidentelor.
Fermierii pot gaja culturile agricole sau animalele
Creditele agricole se acordă și persoanelor fizice, și celor juridice, dar se impune ca solicitanții să dețină cel puțin două hectare de teren agricol, minim cinci vaci, 10 porci, 30 de ovine sau 100 de păsări. Împrumuturile sînt pe pe termen scurt, adică pe maxim 360 de zile. Una dintre cele mai importante prevederi ale acordului încheiat cu BCR este că se pot utiliza drept garanții culturile înființate, prin constituirea unui gaj fără deposedare asupra acestora. Se pot folosi, de asemenea, și ipoteci, inclusiv asupra terenurilor agricole situate intravilan sau extravilan, precum și altor garanții agreate de bancă. Totuși, lucrurile nu sînt simple nici în acest caz, pentru că bunurile adus în garanție trebuie asigurate la societăți asigurare-reasigurare agreate de BCR. Mai există și posibilitatea ca aceste împrumuturi să fie girate de Fondul de Garantare a Creditului Rural, în proporție de 50%. La culturile neirigate – iar în județul Bacău, nici 10% din suprafețele agricole nu beneficiază de „ploaia artificială” – banca solicită clienților garantarea cu prioritate a acestora cu garanții de la FGCR. Nici legea, nici acordul de creditare nu impune vreo limită a volumului creidtului solicitat, dar se specifică faptul că el se determină în funcție de tehnologiile pe culturi sau cele specifice la categoriile de animale vizate. Pentru certificarea corectitudinii volumului de credit ce se acordă, cererile trebuie vizate în prealabil de Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău.
Dobînda percepută de bancă este cea aferentă creditelor creditelor curente pe termen scurt. Totuși, ministerul de resort vine cu o facilitate. Beneficiarii care rambursează creditele și plătesc dobînzile la termenele scadente prevăzute în contractul de împrumut vor primi o alocație bugetară de pînă la 30% din volumul creditului. Rata alocației bugetare va fi stabilită în fiecare an.
Reacții diferite ale producătorilor agricoli
Producătorii agricoli privesc diferit Legea creditului agricol. „Este un instrument util pentru marii producători din agricultură, care au mereu probleme cu finanțarea”, a spus directorul executiv al DADR Bacău, Ioan Melinte. „Dacă împrumuturile se pot gaja cu culturile înființate și cu ipoteci asupra terenurilor, asta înseamnă o schimbare majoră în bine. Aveam nevoie de o astfel de oportunitate, chiar dacă toate trebuie asigurate. Oricum, este un pas înainte”, a declarat ing. Eugen Popa, directorul societății AICBAC, care are și culturi agricole și are și fermă zootehnică. Și Agricola Internațional este interesată de astfel de credite. „Să vedem care sîn condițiile. Aproape nu ne vine să credem că se acordă credite pentru activitatea de producție. Dar dacă se poate, apelăm la aceste linii de finanțare”, a spus vicepreședintele Agricolei, Grigore Horoi. Patronul firmei Rosarium, Vasile Anton, rămîne reticent: „Acum cîțiva ani am apelat la împrumuturi bancare și cum am avut un an agricol prost, a fost cît pe ce să-mi pierd casa. Nu mai am încredere în împrumuturi, indiferent care sînt garanțiile cerute”, a spus el. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns