Presedintele Traian Basescu a promulgat ieri actul normativ care prevede aceasta majorare. Vestea nu face decit sa bucure cadrele didactice, sindicatele de profil, dar in acelasi timp creaza inechitati. Guvernul si specialistii in economie au avertizat ca aceasta masura va crea probleme pe termen lung, prin efectele pe care le creaza si s-ar putea sa se ajunga la vechea zicala romaneasca „ce iei pe mere, dai pe pere”. Asta pentru ca inflatia va exploda, ceilalti bugetari vor dori si ei salarii similiare, preturile si utilitatile vor creste.
Guvernul a dorit o majorare treptata
Masura, vadit electorala, a plecat de la parlamentari, care au votat-o fara sa stea pe ginduri. Asta in ciuda avertizarilor Guvernului si specialistilor. „Mergeam in calitate de membru al Guvernului la comisiile parlamentare, unde eram insotit de specialisti. Deputatii nici nu se uitau la noi, nu ne intrebau nimic si nici macar nu erau atenti la motivele explicate. Isi vedeau de problemele lor. In loc sa invatam din experienta vecinilor, noi cu o singura masura populista rasturnam toata stabilitatea economica de patru ani. Occidentalii au intrebat cum de in plina criza financiara Romania nu e afectata ca alte state UE. Nu zic ca salariile nu trebuie majorate, dar acest lucru trebuie facut cu cap, nu ca masura electorala. Guvernul a sustinut majorarea salariilor si nu numai pentru profesori, ci pentru toti bugetarii, dar etapizat. Chiar si in discutiile cu sindicatele, acestia erau de acord si au semnat acest plan pe etape. Normal ca si-au schimbat optica cind s-au trezit cu aceasta placinta de la parlamentari. Si ei sint presati de cei din spatele lor, oamenii. Eu cred, insa, ca daca oamenilor le explici exact, inteleg”, a declarat secretarul general al guvernului, Gabriel Berca. El a mai arat ca specialistii si Guvernul au atras atentia asupra inflatiei, aidoma celei din Ungaria, care a explodat dupa ce bugetarilor li s-au dublat salariile si mai ales asupra faptului ca efectul benefic nu va fi asupra tinerelor cadre didactice aflate la inceput de drum, care vor primi 1.200 de lei lunar, poate, ci tot la profesorii universitari, care deja au salarii mari si care vor primi in plus peste 3.500 de lei, pentru ca au cite dout-trei catedre.
Cadrele didactice primesc cu bucurie o lege mult asteptata
Vestea majorarii salariale a avut imediat ecou intre profesorii bacauani. „Sint foarte bine veniti acesti bani, profesorii vor fi foarte multumiti. Insa, cred ca se vor produce niste dezechilibre, vor cere si ceilalti bugetari. Ca efect pozitiv, cred ca va creste ponderea tinerilor calificati in invatamint”, a declarat profesorul de matematica Gabriel Andrei, director al Colegiului National „Gheorghe Vranceanu”. „Cu mare bucurie” a primit vestea si Ghiorghi Iorga, profesor de limba si literatura româna, inspector de management al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. „Pentru cei care stiu ce se petrece in invatamint, impactul legii va fi pozitiv, nu si pentru cei care cred ca in invatamint este vorba doar de stat la scoala citeva ore, lucru care nu este adevarat, in invatamint sint multi oameni valorosi care muncesc. Nu sint foarte optimist, totusi. Nu cred ca va fi brusc mai multa emulatie, nici mai multa concentrare asupra orelor. Dar era timpul pentru o astfel de lege. Fata de celelalte categorii socio-profesionale, care au mai beneficiat de mariri salariale, noi ramasesem ultimii”. Vestea promulgarii legii de majorare a salariilor cu 50 la suta a fost bine primita de sindicalisti. „In conditiile in care am participat direct, in luna mai, alaturi de colegii mei din Federatie, la Cotroceni, la dezbaterile pentru refacerea sistemului de invatamint, plus faptul ca atunci s-au facut niste promisiuni clare ca se vor face schimbari inclusiv in privinta salarizarii, la momentul actual cind s-a promulgat legea nu pot sa spun decit ca e un lucru pe care-l asteptam de mult. Fara o investitie substantiala in resursa umana, nu cred ca putem ridica pretentii la cresterea calitatii actului educational”, a primit vestea Manole Gheorghe Chiriac, liderul Federatiei Sindicatului Liber din Invatamintului, Filiala Bacau. (Laura HUIBAN)
Bugetul nu se cirpeste, se finanteaza
Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bacau, dr. ec. Mircea Muntean, priveste consecintele promulgarii legii privind majorarea salariilor in invatamint cu ochiul „rece si exact” al economistului si finantistului. „Este un lucru lesne de inteles in acest caz – a spus directorul executiv. In raportul venituri si cheltuieli din oricare buget, fie el si de stat, cu cit cresc cheltuielile, cu atit trebuie sa creasca si veniturile. Altfel, nu poate fi vorba decit de o restructurare a bugetului, adica trebuie luat dintr-o parte pentru a da in alta. Sau trebuie gasite alte resurse de finantare a bugetului, inclusiv imprumuturi de stat, dar numai la imprumuturi sa nu ajungi. Eu, personal, nu fericesc viitorul guvern, in acest sens, si sa nu uitam ca si alte categorii de slujbasi ai statului vor avea pretentii similare. Este posibil sa apara asemenea pretentii si la cei din domeniul privat. Deci, nu va fi simplu”. Mircea Muntean a mai opinat ca bugetul de stat nu poate avea „resurse ascunse”, pentru ca totul este dramuit la centima. Astfel, numai daca iei dintr-o parte poti acoperi in alta. (Petru DONE)
Daca se esaloneaza nu vor fi probleme
„Daca aceasta lege va fi urmata de o esalonare pe cel putin unul sau doi ani de zile, nu cred ca ar fi o problema foarte mare. Insa, cred ca va fi necesara stabilirea unei egalitati si in ceea ce-i priveste pe ceilalti bugetari functionari din sistem, in sensul stabilirii unei grile a majorarilor salariale pentru intrega categorie de salariati bugetari” – a declarat Marin Mironeasa, presedinte UGIR-1903 Bacau. (F. RADU)
Anonim a zis
profesorii de irsi minerii de azi, ca sa parafrazam un vestit cantec comunist! ce a facut psd-ul de 18 ani de cand este la guvernare? pe langa faptul ca au jefuit tara trecandu-si in proprietate tot ceea ce a produs prostimea de-a lungul veacurilor au mai luat si masuri economice care sunt cel putin la fel de grave. de aceea avem mai multi pensionari decat oameni activi, au inventat tot felul de subventii care nu ajung nicodata acolo unde trebuie ci numai la smecheri( tot ei), incurajand nemunca si multe altele pe care ti-ar trebui o saptamana sa le asterni pe hartie. Nu este un secret pentru nimeni, salariille sunt foarte mici dar ce va insemna o crestere aberant de mare? inflatie! adica, vom lua ceva mai mult la leafa( pe care o luam odata) si vom plati mai mult oridecateori vom cumpara ceva. pe langa acest aspect sa nu uitam ca majoritatea avem rate pe la banci ,care va asigur ca vor fi primele care-si vor adapta dobanda la rata inflatiei. Ceea ce ma mahneste foarte rau, este ca aproape toate partidele politice si-au dat mana si cu inconstienta au impins romania pe marginea prapastiei si a mai venit si presedintele sa puna umarul, ca deh…bat la usa si alegerile prezidentiale.
anonim a zis
daca aceste mariri salariale ar fi acordate in functie de competente si rezultatele obtinute (reale) ar fi ok. Dar sunt profesori (multi) care se duc la scoala ca sa aiba de unde veni. Si daca socotesti asta pe langa programul lejer pe care il au, norma de ora cam jumatate fata de norma de lucru a unui om icarde lucreaza in alt domeniu, vacante platite si alte avantaje, constati ca de fapt au salarii bune. Si fac si meditatii. Mai nou, se fac meditatii si in invatamantul primar. Si asta la scoli de fite (gen sc. 19). Au copiii de clasa a 3-a nevoie de meditatii? De profesori, nu mai zic. Ca daca ar avea un program de lucru normal, n-ar mai avea timp de meditatii. Tot respectul pentru cei care isi fac treaba cu suflet. Ei merita din plin aceste mariri. Dar sunt atat de putini.
robert a zis
Sunt profesor dar sunt in mare masura de acord cu cele spuse in comentariile de mai sus.Sunt foarte multe persoane care au gasit in sistem un loc caldut dar ce vina au cadrele didactice care-si fac datoria?Doar salariile corespunzatoare pot asigura selectia pe criteriul competentei in randul profesorilor.Procentul pare mare dar va asigur ca in suma reala, cresterea nu este extraordinara.Nici cu aceste cresteri nu vor fi egalate salariile celor din politie sau armata.Sa-mi fie iertat, dar atunci cand vorbim de eficienta, cel putin in randul politiei, aceasta lipseste.Orice sistem are uscaturile ei(a se vedea chiar si justitia), dar asta n-a stopat maririle de salarii.
roro a zis
Locul acela caldut pe care il gasesc unii,este asigurat de coruptii din inspectorat.Cand se va face o curatenie serioasa printre inspectori,adica treierati de la A la Z,atunci se vor vedea progrese in acest sistem.
costel a zis
Cate ore saptamanale lucreaza un profesor…si cat sta vara fara sa faca nimic?Cate meditatii fac pe bani grei,neimpozabili ca sa ceara salarii asa de mari in detrimentul altora
onestean a zis
are dpreptate robert
onestean a zis
are dreptate robert