Crescatorii de animale pot depune, la centrele teritoriale si la centrul judetean Bacau al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) cereri pentru platile nationale directe complementare (CNDP) în sectorul zootehnie. Pentru a veni în sprijinul producatorilor, APIA a pus la dispozitia acestora cereri pretiparite care cuprind si efectivul de animale înregistrat în Registrul National al Exploatatiilor (RNE).
Pentru a completa aceste cereri, fermierul trebuie sa se prezinte cu o copie a actului de identitate, a dovezii contului bancar, precum si a documentelor care atesta provenienta animalelor. Sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine / caprine. Pentru a beneficia de acest sprijin financiar, crescatorii de animale trebuie sa depuna o cerere la centrele locale sau judetene ale APIA, pina la 31 mai 2009, inclusiv. De asemenea, posibilii beneficiari trebuie sa îndeplineasca o serie de conditii de eligibilitate. Astfel, prima pe explotatie se acorda, în functie de efectivul de bovine înregistrat în RNE la data de 31 ianuarie 2008, daca exploatatia este de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2008, daca virsta bovinelor este de cel putin sase luni la data de 31 ianuarie 2008, daca exploatatia este înregistrata în RNE la data solicitarii primei si daca solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local.
Pentru anul 2009, prima pe exploatatia de bovine se acorda si producatorilor agricoli pentru exploatatiile nou înfiintate în perioada 1 februarie 2008 – 31 ianuarie 2009. Aceasta se acorda daca exploatatia este de cel putin trei capete de bovine la data de 31 ianuarie 2009, daca virsta bovinelor este de cel putin sase luni la data de 31 ianuarie 2009, daca exploatatia este înregistrata în RNE la data solicitarii primei si daca solicitantul nu are datorii restante la bugetul de stat si la bugetul local.
În ceea ce priveste prima pe cap de animal pentru specia ovine / caprine, sprijinul financiar se acorda producatorilor agricoli care detineau, la data de 31 martie 2009, un efectiv de cel putin 50 de capete ovine femele, respectiv 25 de capete caprine femele, cu virsta minima de un an. Acest efectiv trebuie mentinut obligatoriu în exploatatie în perioada 1 iunie – 31 august 2009, în vederea efectuarii controlului la fata locului. Valoarea sprijinului financiar, atit pentru specia bovina, cit si pentru specia ovine / caprine, va fi stabilita prin hotarire de guvern, în functie de numarul animalelor eligibile rezultat în urma controalelor. (Petru DONE)
Lasă un răspuns