Termenul pentru depunerea cererii pentru prima de exploatatie la bovine a fost prelungit pina la 15 iulie si pina la 30 iunie pentru ovine si caprine. Data de referinta pentru acordarea primei de exploatatie la bovine a fost modificata, platile urmind sa fie acordate pentru animalele detinute la 31 ianuarie 2008 – a anuntat Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Termenul limita pentru depunerea cererilor a fost, initial, 15 iunie. Cine nu respecta termenul risca sa piarda un sprijin financiar substantial, de 490 de lei pe cap de bovina si 35 de lei pe cap de ovina. „Solicitarea se face pe formulare noi, actualizate – spune directorul Sucursalei APIA Bacau, Ioan Melinte -, motiv pentru care am trimis invitatii, in acest sens, tuturor crescatorilor de animale. Dar toti trebuie sa se prezinte cu cererile noi, chiar daca, dintr-un motiv sau altul, nu au primit invitatia”. Acest sistem de subventii de la buget se aplica timp de trei ani, cu începere din 2007.
Potrivit datelor APIA, crescatorii de bovine care au beneficiat în anul 2007 de schema de plati nationale directe complementare beneficiaza de aceasta forma de sprijin si în anul 2008. De asemenea, crescatorii de bovine a caror exploatatie a fost înfiintata în perioada 1 februarie 2007 – 31 ianuarie 2008 pot depune cerere pentru aceeasi forma de sprijin. Potrivit legii, prima de exploatatie se acorda producatorilor agricoli o singura data pe an, în functie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2007. „Pentru a primi subventia – spune Ioan Melinte, directorul Sucursalei Bacau a APIA -, exploatatia trebuie sa fie de minimum trei capete de bovine, virsta bovinelor sa fie de minimum sase luni, exploatatia sa fie înregistrata în Registrul National al Exploatatiilor la data solicitarii primei, iar ferma sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local”.
S-a modificat si perioada de control pe teren
Modul de aplicare a conditiilor specifice si a criteriilor de eligibilitate pentru schemele de plati nationale directe complementare în sectorul zootehnic în anul 2008 au fost modificate la jumatatea acestei saptamini de Ministerul Agriculturii.
APIA solicita crescatorilor de bovine sa se prezinte la sediile locale si judetene
ale agentiei pentru a depune o noua cerere de sprijin pentru plata nationala directa complementara pentru sectorul zootehnic. „Toti crescatorii de bovine – a mai precizat Ioan Melinte -, indiferent daca au avut sau nu modificari ale numarului de capete în exploatatie, sint chemati sa completeze noul formular al cererii de sprijin”. Pentru specia ovine sau caprine, se mentin aceleasi conditii de eligibilitate pentru sprijinul financiar, fiind modificat termenul limita de depunere a cererilor, respectiv 30 iunie 2008, cu 15 zile mai mult fata de termenul initial. De asemenea, se modifica perioada de control pe teren pentru specia ovine sau caprine, aceasta urmind a fi efectuat în perioada 1 iulie – 30 septembrie, perioada în care solicitantii de prima sint obligati sa mentina efectivul solicitat pentru plata la adresa mentionata în cerere.
Cine mai este eligibil
Ordinul ministerului a modificat si conditiile specifice si criteriile de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plati nationale directe complementare în sectorul zootehnic. Astfel, ca noutate, pentru anul 2008 prima pe exploatatie se acorda producatorilor agricoli o singura data pe an, în functie de efectivul de bovine înregistrat în Registrul national al exploatatiilor la data de 31 ianuarie 2008, daca exploatatia este de minimum trei capete de bovine, virsta bovinelor de minimum sase luni, exploatatia este înregistrata în Registrul national al exploatatiilor la data solicitarii primei, iar solicitantul sa nu aiba datorii la bugetul de stat si la bugetul local. Pentru specia ovine-caprine, prima pe cap de animal se acorda producatorilor agricoli o singura data pe an, pentru femele care îndeplinesc, cumulativ, patru conditii. Astfel, efectivul din exploatatie trebuie sa fie de minimum 50 de oi sau 25 de capre care au împlinit virsta de minimum un an pina la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei si daca efectivul de femele pentru care se solicita prima este înscris în Registrul national al exploatatiilor pina la data solicitarii primei. De asemenea, efectivul de femele pentru care se solicita prima trebuie sa fie mentinut în exploatatie la adresa mentionata în cerere în perioada 1 iulie – 30 septembrie, în vederea efectuarii controlului la fata locului de catre organismul delegat al APIA, conform procedurii de control elaborate de aceasta, si sa nu aiba datorii ia bugetul de stat si la bugetul local.
Lasă un răspuns