Un studiu efectuat de echipa de implementare a proiectului CRESCO – Cresterea Serviciilor de Consiliere si Orientare Profesionala in industria de securitate din Regiunea Nord-Est (care a ajuns in faza finala de aplicare) releva ca satisfactia in munca a personalului din aceasta industrie a ajuns la gradul 4 din 5 puncte posibile. Salariatii din acest domeniu sint, insa, mai putin multumiti de salarizare, pentru care au acordat numai 3,5 puncte din maxim 5 posibile. Rezultatele studiului au fost prezentate marti, 15 martie, in Bacau, unul dintre cele opt centre regionale in care este implementat proiectul CRESCO si in care sint diseminate rezultatele studiului.
Studiul aplicat, solicitat de Patronatul Serviciilor de Securitate (PSS) din Romania, este unic in domeniul de securitate privata din Europa. Partenerii patronatului sint companiile de specialitate G4S Secure Solutions, Tiger Protector Company si e-Training Formacion y Desarrollo (din Spania). Proiectul pe care l-a avut la baza a fost prezentat, la Bacau, de managerul sau, Ion Voievozeanu, presedintele PSS, Ion Popescu, si expertii Nicolae Nitu si Alina Popa. „Speram ca, prin acest proiect – a spus Ion Popescu -, noi vom fi cei care, prin concluziile la care am ajuns, ii vo determina si pe altii sa atraga fonduri sau sa faca din fonduri proprii o astfel de analiza”. Proiectul a avut in vedere resursele umane ale sectorului securitatii private. Analizele partiale deja finalizate au scos in evidenta ca procesele de orientare si consiliere profesionala a angajatilor din acest sistem a fost complex, cu discutii multiple, dar si contradictorii, uneori greu de abordat. Dintre datele cantitaive prezentate, la nivelul domeniului, cele mai interesante sint cele legate de satisfactia personalului angajat, de virsta lor (cei mai multi cu virste intre 25 si 54 de ani) si cele legate de interesul pentru formarea profesionala (91,3%, din care 88,2% in domeniul securitatii private).
„In ciuda gradului sau de noutate din punct de vedere al activitatilor de consiliere si orientare profesionala desfasurate – a spus Ion Voievozeanu -, am insistat pe intomirea unui studiu care va cuprinde aspecte cum ar fi: nivelul de pregatire a personalului din sector, nevoile sale de formare profesionala, precum si nivelul de motivatie de a lucra in acest domeniu”.
CRESCO este un propiect de tip national-strategic, cofinantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea resurselor Umane 2007 – 2013, pe Axa prioritara 2 „Corelarea invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”, Domeniul major de Interventie „Acces si participare la formare profesionala continua”. Inceput in decembrie 2009, p-roiectul se va finaliza in mai 2011. Valoarea finantarii nerambursabile in proiect este de aproape 8,5 milioane de lei. Obiectivul general al acestui proiect este dezvoltarea cadrului metodologic si institutional pentru promovarea serviciilor de consiliere, orientare si formare profesionala in sectorul securitatii private. Intre altele, practic in proiect se propune formarea a 28 de specialisri in dom,eniu, furnizarea de servicii de consiliere si orientare profesionala pentru 5.647 de angajati si diseminarea rezultatelor cercetarii in rindul a 25.000 de angajati din sistem (25% din total). Echipa de implementare din Regiunea Nord-Est, in centrul regional Bacau, este formata din Gina Vlad, Liviu Florea si Cristinel Teaca.
Lasă un răspuns