Începând din anul 1950, la data de 7 aprilie se sărbătorește în întreaga lume Ziua Mondială a Sănătății. Cu această ocazie, Organizația Mondială a Sănătății aduce în atenție teme de dezbatere considerate probleme de sănătate publică prioritare.
Cătălina CHIFU
În acest an, tema reflectă una din marile preocupări ale specialiștilor în domeniu – hipertensiunea arterială – afecțiune ce cauzează 22 la sută din totalul infarcturilor de miocard în Europa de Vest și 25 la sută în Europa Centrală și de Est. Scopul campaniei este de a sensibiliza populația cu privire la riscurile hipertensiunii arteriale, de a încuraja prevenirea ei și de a promova metode de diagnostic precoce. Hipertensiunea arterială este cel mai răspândit factor de risc cardiovascular de pe glob. Până la vârsta de 50 de ani, una din cinci persoane are hipertensiune arterială, între 50 și 65 de ani, una din trei persoane, iar după 65 de ani, două din trei persoane suferă de acestă boală. În prezent, se estimează că în România există între 5 și 7 milioane de hipertensivi, aproximativ 40 la sută din populație. Această afecțiune reprezintă o problemă de sănătate publică atât în mediul urban, unde procentul bolnavilor este de aproape 38 la sută, cât și în cel rural, unde 42 la sută dintre persoane suferă de hipertensiune.
De asemenea, în România, rata mortalității cauzată de afecțiuni cardio-vasculare este cea mai mare din Europa. La nivelul județului Bacău, numărul de cazuri a crescut în ultimii ani. Din evidența cabinetelor medicilor de familie, în 2012 s-au înregistrat 4.413 cazuri noi, iar la sfârșitul anului figurau 66.527 bolnavi rămași în evidență. Hipertensiunea arterială este o boală cronică reprezentată de creșterea valorilor tensiunii arteriale, care are două mari efecte negative asupra organismului – îmbătrânirea vaselor de sânge și suprasolicitarea inimii. Vârsta peste 40 de ani și ereditatea, alături de un stil de viață cu risc – sedentarismul, dieta bogată în sare și grăsimi, consumul de alcool și fumatul, modul de viață stresant – sunt responsabile de apariția hipertensiunii arteriale. De multe ori, hipertensiunea arterială nu se însoțește de o suferință care să atragă atenția bolnavului, de aceea se numește „ucigașul tăcut”.
La nivel mondial, în fiecare an, se înregistrează peste 7 milioane de victime, ce reprezintă 13 la sută din totalul deceselor. La nivel local, pentru marcarea acestei zile, Direcția de Sănătate Publică – prin Compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății va desfășura mai multe acțiuni de informare și conștientizare. Vor fi distribuite materiale informative prin cabinete medicale, farmacii, spitale, vor avea loc informări și instruiri cu asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari. Astăzi, în cadrul Târgului Expozițional „AlimentExpo”, începând cu ora 10.00, va fi organizat un punct de măsurare a tensiunii arteriale și se vor face analize medicale gratuite (glicemie, colesterol, trigliceride).
Lasă un răspuns