Paul COJOCARU
Broker de asigurare
www.conectasigexpert.ro
www.paulcojocarudespreasigurari.blogspot.com
Legea nr. 260/2008, privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor ca și fenomene atmosferice, a fost modificată în iulie, prin legea nr. 243/2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013. În ce constă această modificare? Dacă până în data de 27 iulie 2013 o persoană fizică sau juridică care deținea o locuință (apartament, casă, vilă, garsonieră) putea deține o asigurare obligatorie de locuință sau o asigurare facultativă cu mai multe riscuri care să includă și această asigurare obligatorie, după această dată acest lucru nu mai este posibil. Astfel am devenit singura țară din Europa care deține la autovehicule două asigurări: una obligatorie și una facultativă și la locuințe la fel, o asigurare obligatorie PAD de 10 sau 20 de euro și o asigurare facultativă. Știrea prezentată recent de trusturile de presă naționale despre scumpirea polițelor de locuințe din cauza unor măriri de tarife impuse de reasiguratori nu are nici un temei real. Efectul acestor scumpiri este datorat de impunerea acestei măsuri care are rolul de a mări artificial costurile finale către client. Dacă acel client mai are și un credit bancar pe locuință, acest cost suplimentar va irita la culme plătitorul. Din nefericire, toate aceste costuri care se adună, asigurări, gaz, curent, combustibili, nu au decât rolul de a scădea puterea de cumpărare a populației, și în același timp de a mări deranjul populației față de aceste scumpiri. Aceste efecte s-au văzut la alegerile recente, unde populația dă un fel de vot de blam autorităților printr-un absenteeism major.
Societățile de asigurare au încercat prin diferite metode să contrabalanseze efectele acestor majorări prin diferite oferte care să micșoreze impactul acestor scumpiri, dar fără a-l asimila cu totul. Când solicitați o poliță de locuință la orice dealer de asigurări (societate de asigurări, broker, intermediar), verificați atent oferta pentru a vedea riscurile cuprinse în asigurare. Ca și exercițiu, solicitați să vedeti și polita lor de asigurare pentru locuința proprie. S-ar putea să se adeverească în unele cazuri că cizmarul nu are cizme, iar persoana care vinde asigurări să nu posede o asigurare complexă a locuinței. Aceasta va fi o complementară a poliței PAD, care conține numai riscurile de cutremur, inundații și alunecări de teren. O poliță “sănătoasă” ar trebui să conțina riscurile catastrofale mai sus enunțate cu o franșiză de 20.000 Euro, acoperită de polița obligatorie PAD, riscurile de incendiu, trăsnet, explozie, căderi de corpuri, completate de riscurile de fenomene atmosferice, prăbușire de corpuri, coliziune cu autovehicule, greve, revolte, boom vonic, vandalism. În această poliță se pot asigura și bunurile din locuință. O parte din societățile de asigurare oferă riscul de asigurare de bunuri, în limita de 10% din suma asigurată pentru pereți cu titlu gratuit. Suma de asigurare pentru bunuri poate fi mărită și se poate face o listă diferențiată cu bunurile incluse în locuință, în listă precizându-se tipul (electronic, electrocasnic, mobilă și altele), marca (Sony, Artic etc) și prețul în moneda în care se încheie polița de asigurare. Trebuie avut în vedere că nu se pot asigura la bunuri, aurul, bijuteriile în general, banii, indiferent de monedă, obiectele de artă și patrimoniu. Pentru asigurarea acestora trebuie îndeplinite conditți suplimentare (casă de bani încastrată, conectată la poliție și firmă de pază și protecție, experți în cazul obiectelor de artă sau patrimoniu).
Riscuri foarte utile pentru asigurarea locuinței sunt “Răspunderea civilă față de terți”, risc care apare în momentul în care producem neintenționat o daună altor locuințe sau persoane; “Apa de conductă și refulare”, risc care acoperă eventuale inundații provenite de la vecini sau avarii ale instalațiilor de apă proprii. O parte din societățile de asigurare acoperă și riscul de avarii pentru centrale termice, dacă acestea au o vechime de 5 – 7 ani. Se pot acoperi și riscurile de avarii accidentale sau supratensiune pentru aparatura electrică și electrocasnică din locuințe. Eu vă recomand să vă încheiați asigurări pentru locuințe, deși costul acestora s-a mărit artificial, pentru liniștea dumneavoastră.
Lasă un răspuns