Direcția Județeană de Statistică Bacău a analizat evoluția salariilor după introducerea transferului contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și aplicarea legii salarizării unitare.
Dacă pe hârtie creșterile salariale au fost mai mari, în realitate, în buzunare, câștigurile au fost mai mici, iar decalajul salariului unui băcăuan față de salariul mediu pe țară a crescut.
„Decalajul înregistrat între judeţ şi ţară, în ceea ce priveşte câştigul salarial nominal mediu net lunar a crescut în perioada analizată, de la o valoare minimă de -252 lei (-10,7%) în august 2017, la un maxim de -413 lei (-15,2%) în aprilie 2018. În cadrul Regiunii de Nord-Est, câştigurile salariale medii nete din judeţul Bacău au fost în permanenţă pe locul al doilea după judeţul Iaşi, cu menţiunea că toate judeţele regiunii se află sub media ţării”, explică Eugenia Harja, director al Direcției Județene de Statistică Bacău.
Creștere salarială cu … 37 de lei
Faţă decembrie 2017, pe total judeţ câştigul mediu salarial net a crescut în termeni nominali cu +4,0% (+93 lei), iar în termeni reali cu +1,6%, respectiv cu +37 lei. Doar sectorul „agricultură, silvicultură şi pescuit” înregistrează scăderi nominale, în timp ce în termeni reali doar sectorul „serviciilor” a înregistrat o creştere cu 4,6% (+118 lei).
„Începând cu luna martie a crescut, faţă de luna decembrie 2017, câştigul mediu net salarial cu 2,85% nominal pe ţară şi cu +2,4% în judeţul Bacău, iar în termeni reali cu +1,5% pe ţară şi cu +1,0% în judeţul Bacău. Din această creştere, nu putem face o separaţie clară a creşterii datorate efectiv majorării aduse de legea salarizării unitare şi a modificărilor şi completărilor ulterioare şi respectiv a creşterii datorate altor venituri chiar şi ocazionale, care se includ în aceste câştiguri salariale, mai ales că în aceste medii calculate sunt incluse două sectoare de activitate, public şi privat”, mai spune Harja.
Un lucru este cert: câştigul mediu salarial net din judeţul Bacău rămâne în continuare sub media pe economia naţională, la sfârșitul lunii mai înregistrându-se o creştere de doar 1,6% în termeni reali.
Ion Marius Savin, directorul general al CJAS Bacau a zis
Asa este, felicitari pentru acest articol care vine cumva si in sprijinul celor care reusesc sa castige cativa lei in plus din sporurile de vatamare corporala datorita calculatorului de la birou.
ANDREI a zis
Lectie de invatatura pt cei care cred in promisiuni electorale si nu au cunostinte minime de economie sau istorie: din ’90 incoace se mareau salariile in fiecare an. La fel si preturile. Infaltie ! Robor in 1999 era 150%. Ati uitat cand s-au taiat 4 zerouri ? Nu mai mancati rosii din turcia, mere din polonia si usturoi din china. Mancati produse romanesti ! Fiti atenti la balanta comerciala a tarii: importuri vs export ! Abia atunci vom trai mai bine.
P. S. Si romanii fac masini bune, nu numai nemtii !!!