Cristinel Manolache, candidatul PER la primăria Bacău, le amintește băcăuanilor cum au rămas fără spital municipal, ca urmare a fuzionării acestuia cu Spitalul Județean Bacău. Această trecere la SJU Bacău a fost votată într-o ședință extraordinară de consiliu, care a avut loc în anul 2018.
„Necula se laudă că a dat în folosință Spitalul Municipal. Frumos mod de a cosmetiza adevărul și de a duce cetățenii în eroare. Dar, nu-i nimic, Cosmine. Le voi spune eu adevărul oamenilor despre spital și despre cum l-ai dăruit județului, împovărându-i pe cetățenii municipiului Bacău să suporte și finalizarea construcției care va servi întregului județ. În 2018, s-a votat în ședința de consiliu din data 15.06, fuziunea Spitalului Municipal cu Spitalul Județean Bacău. S-a decis în respectiva ședință ca 10% din costurile rămase pentru finalizare să fie acoperite de județ, iar restul de 90% din banii oamenilor din municipiu. Ce beneficii are cetățeanul municipiului Bacău, față de un cetățean al județului care nu a investit nimic? Cu ce vor contribui cei din județ la achitarea datoriei a municipiului Bacău pentru această investiție?”, a scris Manolache pe pagina sa de Facebook.
De la ședința din 2018 în care s-a decis fuzionarea celor două unități spitalicești, sub numele de Spitalul Județean „Sfânta Maria” Bacău, clădirea fostului spital municipal s-a deschis parțial, abia acum câteva săptămâni, pe fondul pandemiei de coronavirus.
„Necula încearcă să dreagă busuiocul acum, profitând de haosul și neliniștile oamenilor, pe fondul crizei de sănătate, subliniind importanța deschiderii „spitalului municipal” pentru tratarea persoanele bolnave de COVID-19. Da, cu adevărat, în astfel de situații nu se pune problema cine unde este tratat, salvarea vieților oamenilor este primordială, indiferent de unde sunt respectivii cetățeni. Totuși, când se va termina cu această nenorocire, cetățenii municipiului tot nu vor avea un spital al lor, așa cum au inclusiv orașele mai mici din județ: Comănești, Buhuși, Onești, Moinești. Noi toți am plătit milioane de euro din bugetul local, dar trebuie să ne înghesuim oameni din municipiu și județ, să petrecem iar ore în șir la UPU, la analize, să stăm cu lunile în așteptarea unui loc pentru consultații. Nu cred că avantajează pe niciunii dintre noi această situație, nici pe cei din județ, nici pe cei din oraș.”
Spitalul Municipal a fost ani la rândul călcâiul lui Ahile al municipiului și se pare că singura rezolvare, după ce s-au făcut investiții inclusiv în aparatură medicală de milioane de euro, care a stat nefolosită, a fost renunțarea la ideea unei unități spitalicești care să deservească oamenii din municipiu.
„Unul dintre argumentele lui Cosmin Necula pentru fuziunea celor două spitale a fost faptul că sunt construite în oglindă: amândouă au unitate de primiri urgențe, secții de radiologie, secție de chirurgie etc. Păi, normal, stimate primar că amândouă aveau secții în comun – întreaga idee a spitalului municipal era să le ofere cetățenilor din orașul nostru toate condițiile pentru investigații, nu vorbim despre un dispensar. Un alt argument a fost că oamenilor nu le pasă unde se duc, că sunt interesați doar să aibă condiții civilizate, într-un spital bine echipat. Sigur că da. Tocmai de aceea aveam nevoie de un Spital Municipal, alături de un Spital Județean… Două unități medicale pot trata mai eficient același număr de oameni, oferindu-le îngrijirile necesare mai repede, decât o singură unitate medicală. Dumneata după care logică te orientezi!?
Oameni buni, modul acesta de a comunica adevărul pe jumătate ne-a adus în situația în care este Bacăul astăzi. Cetățenii din Bacău nu merită nici măcar un spital al lor, deși au plătit bani grei din propriul buzunar. Ca să ce? Să vină Necula și să facă pe mărinimosul cu banii oamenilor care muncesc din greu.
Domnule primar, băcăuanii își câștigă salariile pe muncă și pe merit – își fac treaba așa cum trebuie. Dacă unii dintre ei ar fi la fel de buni la serviciu, cum ești dumneata în administrație, am fi un municipiu plin de șomeri”, a concluzionat Cristinel Manolache.
- sursa: comunicat de presă PER Bacău
Andrei M. a zis
Dupa mine asta e deturnare de fonduri.
Daca procurorii din tara asta si-ar face treaba corespunzator lefurilor si beneficiilor care le au, faradelegile si coruptia din Romania ar fi la un nivel foarte scazut.