In contextul votului uninominal, criteriile pentru desemnarea candidatilor PNL pentru alegerile parlamentare difera mult fata de cele aplicate la scrutinul local sau la precedentele alegeri generale, dupa cum a subliniat senatorul liberal Ioan Aron Popa. „Candidatul va trebui sa aiba doua programe politice, unul la nivel local si altul la nivel national, sa aiba studii superioare si sa beneficieze de sustinerea organizatiilor din cadrul colegiului in care candideaza – a precizat senatorul PNL Aron Popa. Candidatii vor fi stabiliti in cadrul Delegatiei Permanente Teritoriale, iar propunerile vor fi inaintate catre Delegatia Permanenta Nationala. Este foarte posibil ca, in prima parte a acestei saptamini, sa se intruneasca Biroul Permanent Judetean si Delegatia Permanenta Teritoriala, pentru acoperirea colegiilor cu toti candidatii din partea PNL”.
Probleme privind stabilirea candidatilor ar putea sa apara in zona Onestiului, care, spre deosebire de cea a municipiului Bacau, este mult mai intinsa, ca suprafata, mai ales la colegiul senatorial, care include si Moinestiul si Comanestiul. Strategiile de campanie si modul de desemnare a candidatilor sint radical schimbate de votul uninominal. „Nu se pune numai problema cistigarii alegerilor intr-un anumit colegiu, ci si problema scorului inregistrat, a numarului de voturi obtinute – ne-a spus senatorul Ioan Aron Popa. Un candidat poate obtine un mandat de parlamentar chiar si daca iese pe locul doi intr-un colegiu, iar unul care a cistigat alegerile poate sa piarda mandatul, daca nu are un numar suficient de mare de voturi. Probabilitatea de a se ajunge in aceasta situatie este mica, dar exista si aceasta posibilitate. Certitudine exista doar atunci cind un candidat cistiga in mod decisiv un colegiu, cu peste 51 % din numarul de voturi”.
Sondaj de opinie la PD-L
PD-L va folosi o alta metoda pentru desemnarea candidatilor onesteni. Organizatia din Onesti a primit libertatea de a-si stabili candidatii, dar se va realiza un sondaj de opinie in acest sens. PD-L Onesti a capatat acest drept in urma bunelor rezultate obtinute la alegerile locale, dupa cum a afirmat Neculai Olaru, presedintele interimar al democrat-liberalilor din judetul Bacau. „Organizatia din Onesti a demonstrat o anumita forta electorala, prin rezultatele obtinute la alegerile din 1 iunie; putem discuta despre organizatia de aici ca despre o organizatie maturizata, care priveste cu totul altfel o competitie electorala, fata de anii trecuti”, a apreciat Neculai Olaru.
La PSD Onesti, presedintele Emil Lemnaru nu a anuntat vreun criteriu pentru stabilirea candidatilor, precizind doar ca decizia in acest sens apartine conducerii organizatiei judetene.
radu a zis
E clar in cazul asta la PNL nu va candida nimeni pentru ca nici unul nu merita.
ady a zis
credeam ca e arhisuficient sa aiba scoala de soferi. Eventual profesionisti. Pentru ca din cat am vazut pana acum, consilierii cu studii superioare nu sunt agreati de PNL. Cel putin la nivel de comuna!