• cele peste 140 de posturi vacante de medici care la trei concursuri consecutive nu au atras candidați vor declanșa în viitorul apropiat un nou val de disponibilizări în rîndul asistenților • în urma reducerilor de paturi din spitalele băcăuane, 190 de cadre medii, muncitori și personal TESA au rămas deja fără locuri de muncă
Aproape 200 de asistenți, îngrijitoare, infirmiere, muncitori și personal TESA din spitalele Onești, Comănești și Buhuși vor trece în rîndul șomerilor cu începe de la 1 august. Restructurarea de personal a fost dictată de recenta diminuare a numărului de paturi din spitalele băcăuane. Dispariția a peste 500 de paturi din spitale a condus rapid la desființarea unor locuri de muncă, principalul element de calcul al eficienței serviciilor medicale fiind numărul de medici dintr-o secție de spital. Disponibilizarea de la 1 august ar putea să nu fie ultima din sistemul sanitar, chiar dacă Ministerul Sănătății nu mai anunță o altă restructurare în domeniu. Alte locuri de muncă ale asistenților medicali sînt în pericol din cauza faptului că posturile vacante de medici, scose la concurs de mai multe ori pînă acum, nu mai atrag decît cîțiva candidați. „Finanțarea unui spital este dată de Casa de Asigurări pe baza serviciilor medicale efectuate și raportate. Cei care fac servicii medicale sînt medicii, deci fără ei în echipă, asistentul medical nu-și poate primi salariul. În situația în care criza de medici este din ce în ce mai mare, dovadă fiind posturile scoase de noi la concurs și neocupate, unele din locurile de muncă ale asistenților scăpați de disponiblizarea de acum sînt în pericol de acum încolo”, ne-a declarat Adam Jofa, șeful Resurselor Umane din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Micșorarea rîndurilor medicilor din spitale și policlinici este dovedită și de utlimul concurs de specialitate organizat de DSP. Pentru 142 de posturi de medici vacante în toate spitalele și policlinicile din județ, nu s-au înscris decît 22 de candidați. Prin urmare, golurile lăsate în unitățile medicale chiar la capitolul personal de specialitate sînt în continuare mari, iar șefii de secții care vor constata că doar o mînă de medici ține în spate un cîrd de cadre medii, infirmiere și îngrijitoare vor fi obligați să treacă pe lista concedierilor cîteva persoane. În cel mai fericit dintre cazuri, unii șefi de spitale vor scăpa după prima disponibilizare a cadrelor mediii doar cu imposibilitatea de a mai scoate la concurs noi posturi pentru asistente și personal auxiliar.
În situația în care locurile de muncă vacante ale medicilor nu se vor ocupa la următoarele concursuri organizate de DSP, o parte a cadrelor medii trebuie să se obișnuiască la gîndul că asta înseamnă pentru ele pierderea locurilor de muncă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns