Intrarea unei banci comeciale pe piata romaneasca a devenit o problema din punct de vedere al asigurarii cu personal la primul si la al doilea nivel. Nici extinderea retelei proprii a unei banci nu mai este floare la ureche, daca banca nu gaseste lesne oamenii care sa conduca noile sucursale si agentii. Criza de personal de inalta calificare a devenit o realitate, pe piata institutiilor financiar bancare, care acum apeleaza la firme specializate in racolarea de personal, dar si la solutii proprii, prin oferta educationala a Institutului Bancar Roman (IBR), dar si al parteneriatelor cu firme specializate, universitati sau organizatii din mediul de afaceri.
Deschiderea simultana a doua unitati ale Bancii Millenium in Bacau, odata cu toate celelalte aproape 40 din tara, a impus „racolarea” a patru functionari specializati numai de la o singura sucursala bancara locala. Specialistii sint cautati ca iarba de leac, iar criza de personal este pusa chiar pe seama dezvoltarii fara precedent a sistemului bancar romanesc in ultimii ani. „Mediul bancar s-a dezvoltat dinamic – spune Stefan Sambotin, directorul sucursalei Bacau a Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Numai in Bacau, unele banci au deschis si cite doua sucursale odata, cum este cazul San Paolo sau Millenium. Cresterea sistemului are la baza retailul, ofertele pentru populatie, iar lucrurile nu se vor opri aici. In ceea ce priveste retailul, anul trecut creditul pentru populatie a crescut cu 75% fata de 2006, in judetul Bacau, care ocupa locul al 15-lea in tara, peste medie. La total credite bancare, cresterea a fost de 67%, locul al 13-lea in Romania”. Numarul angajatilor din domeniul financiar-bancar romanesc a ajuns, in 2007, la 68.000. Dar in ultimii doi ani au intrat aici 15.000 de angajati noi, fara experienta. „Sintem, astfel, martorii reducerii calitatii serviciilor la ghiseele bancilor – a opinat Gabriela Tudor, directorul general adjunct al IBR – si se simte nevoia perfectionarii acestor oameni. Dar vorbim aici doar de nivelul de jos al schemei de personal. Situatia e si mai grea cind e vorba de nivelul mediu sau de cel inalt, de executive management, unde nu se gasesc oameni. De aceea, IBR a intrat, din acest an, in facultati cu pregatirea vocationala pe care o ofera, pentru ca absolventii facultatilor sa aiba si o pregatire practica”.
Scolile clasice nu fac fata cererii
Si Radu Furnica, presedintele companiei Leadership Development Solutions (LDS) Bucuresti crede ca sistemul bancar are, acum, o problema majora in ceea ce priveste oferta de kit-uri profesionale la nivel de middle managemen si top management. „Exista, in unele banci – a declarat Radu Furnica -, un grad de depreciere si de instabilitate a personalului mai mare de 30%. Unul din trei angajati ai unei banci se muta, pleaca. Este un nivel de neacceptat”. LDS are acum un parteneriat cu IBR. Cea din urma face eforturi de a introduce standarde de pregatire profesioanla de nivel european, iar LDS duce, dupa aceea, absolventi in banci si institutii. „Am adus in banci (Millenium, Bancpost, in institutii financiare) echipe intregi de management – spune Radu Furnica. De anul trecut, ne ocupam si de middle management si introducem un sistem de lucru bazat pe invitatie, pe baza de confirmari si referinte de la fostii colegi si superiori, pe baza unui standard anume de pregatire profesionala, nu doar pe baza de diplome. In Romania sint aproape 300 de institutii de invatamint superior, dar numai 50 – 60 sint acreditate de Ministerul Educatiei. Celelalte sint in pozitia de a tipari diplome fara valoare. Actul educational, in Romania, s-a diluat in ultimii 17 ani”.
Salariile de lux nu rezolva de la sine problema
Radu Furnica mai crede ca tinerii care se pregatesc in domeniu sint, oarecum, timorati sau dezorientati. „Noi vrem sa le aratam ca e posibil sa ajunga mult mai departe decit isi inchipuie. Tebuie sa intelegem ca orice corporatie este un animal oportunist. Corporatiile nu se apuca sa creeze astazi, profesional, oamenii de care vor avea nevoie peste trei ani. Cind au nevoie, angajeaza firme specializate. Dar, cu timpul, corporatiile vor invata sa preia si un rol de dezvoltare, sa angajeze ceva mai mult fata de nevoile de moment, stiind dinainte ca exista un grad de rotatie foarte mare, de depreciere a fortei de munca”. Relevant este si nivelul de salarizare in institutiile financiar-bancare. Sint bancheri – a precizat presedintele LDS – care cistiga in jur de 50.000 de euro pe luna, net, daca includem si bonusurile. Deci, salarii europene, dar si la nivelul al doilea se cistiga bine. Un vicepresedinte ajunge la 15.000 de euro pe luna si nu mai este ceva neobisnuit. „Oricine are, in principiu, acces la asemenea niveluri de compensatie. Dar trebuie sa fie proactivi in ceea ce priveste dezvoltarea propriei cariere, sa fie de calitate si foarte dornici in a se dezvolta” – a conchis Radu Furnica.
Rahmil a zis
Personal bancar necalificat,
Se pot vedea asemenea specimene chiar la Reiffeisen Bank de la
Decebal unde „cucoanele” de la birourile de relatii cu publicul sint de o
mirlanie rara,iar dupa felul in care se imbraca,miros,si se poarta,se vede ca sint taranci proaste aduse cu arcanul la oras de cei disperati ca nu au personal cu care sa-si umple ghiseele.Macar puneti-le si voi sa se spele un pic,si sa raspunda macar din cind in cind la „buna ziua”….