• județul nostru se confruntă cu o criză de sînge la fel ca toate județele din țară • donatorii nu se înghesuie să dea sînge pentru că nu sînt stimulați financiar • Ministerul Sănătății intenționează să majoreze valoarea bonului de masă cu 100.000 de mii de lei, pentru a atrage mai mulți donatori
Centrul de Transfuzii din Bacău este în criză de sînge. Bolnavii care au nevoie de lichidul vital pentru operații trebuie să solicite sprijin la rude sau la prieteni. Pentru că nu sînt stimulați financiar, donatorii nu se mai prezintă la Centru pentru a dona sînge. „În prezent avem sînge foarte puțin, de azi pe mîine. Asigurăm numai cazurile de urgență, așa că nu facem excepție de la criza de sînge de la nivel național. Baza bolnavilor stă în aparținători sau în prieteni”, ne-a declarat Carina Barcan, directorul Centrului de Transfuzii din Bacău. Ultima rezervă de sînge a fost asigurată de donatorii din Moinești, unde s-a și înregistrat o creștere a numărului acestora de la 30 la 57 de persoane care au venit să doneze sînge. Baza Centrului în recoltarea de sînge pentru bolnavi o reprezintă Oneștiul, unde există circa 100 de donatori stabili, dar nici aceștia nu pot fi „exploatați” continuu. În municipiul Bacău, numărul donatorilor este prea mic în comparație cu necesarul de sînge din spital al pacienților. Sînt și zone din județ unde, deși pacienții care se adresează spitalului județean sînt în număr foarte mare, nu există donatori de sînge. „În județ sînt trei zone mari unde există un număr mare de bolnavi, dar nu sînt donatori. Este vorba de zona Sascut, Podu Turcului și Izvorul Berheciului. Oamenii din această zonă nu vin să doneze sînge, chiar dacă primesc bonul de masă pentru că îi costă transportul. La Centru se ajunge numai atunci cînd trebuie să doneze sîngele unei rude”, a precizat medicul Carina Barcan.
În mod normal, Centrul de Transfuzii ar trebui să aibă o baterie de donatori permanenți, între 25 și 40 de ani, cărora să li se facă analizele la trei luni pentru a se ști permanet starea lor de sănătate. Acest lucru este însă aproape imposibil de realizat pentru că majoritatea persoanelor care îndeplinesc aceste condiții fie au un serviciu și nu sînt interesați de bonul de masă oferit, fie sînt plecați să își facă un rost în viață în străinătate.
În prezent, un donator de sînge primește un bon de masă în valoare de 200.000 de lei. Cele mai multe persoane care vin să își dea sîngele pentru masa respectivă sînt oameni necăjiți. Or, din acești bani nu își pot asigura o hrană îndestulătoare în vitamine și proteine pentru a-și reface sîngele. Cu borș de fasole și zarzavaturi, sîngele din organismul unui om nu se regenerează rapid. Ministerul Sănătății și-a propus să mărească valoarea bonului de masă la 300.000 de lei în speranța că vor aduce mai mulți donatori la centrele de transfuzii. În plus, donatorii nu își pot ridica alimentele pentru contravaloarea bonului decît de la un singur magazin din județ, cel cre a fost stabilit prin licitație. Acest lucru stîrnește nemulțumirea oamenilor care ar vrea tichete de masă, ca să nu mai fie catalogați drept de „amărîți” care își dau sîngele pentru mîncare. „Ar trebui să ne dea tichete de masă să le poți lua de la orice magazin alimentar. Așa mergi cu bonul la singurul magazin unde se acceptă și cum intri acolo parcă lumea te privește cu alți ochi, de parcă ar spune că iar a venit ăsta să își ia mînacarea pe sînge. Ne simțim și noi prost, dar realitatea e că pentru mulți dintre noi și banii ăștia ne sînt necesari”, ne-a spus Grigore Popa, un donator. Sumele acordate donatorilor nu sînt deloc semnificative, în măsură să stimuleze donarea de sînge. De regulă, donatorii se înghesuie la Centrul de Transfuzii în preajma sărbătorilor, cînd, din banii adunați pentru donarea de sînge se poate achiziționa ceva pentru masa festivă. Reprezentanții Centrului de Transfuzii mai spun că se prezintă multe persoane să doneze sînge, dar mulți nu îndeplinesc condițiile sanitare, din cauza bolilor de care sînt măcinați.
Rămîne de văzut dacă creșterea valorii bonului va pune capă crizei de sînge, iar bolnavii nu vor mai trebuie să își poarte cu ei rubedeniile prin spitale pentru o simplă operație. (Claudiu TĂNĂSESECU)
Lasă un răspuns