Parintii cu copii de virsta prescolara sint sfatuiti de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) sa-i reinscrie la gradinita incepind cu 1 mai si sa-i inscrie, pe cei de grupa mica, de la 1 iunie. Directorii institutiilor de invatamint sint obligati sa afiseze pe usa situatia inscrierilor. Judetul Bacau ar putea sa se confrunte cu un deficit al locurilor, in raport cu numarul copiilor de virsta prescolara. Din datele statistice obtinute de ISJ Bacau, in judet exista la acest moment 32.552 de copii cu virsta intre trei si sase ani, in timp ce numarul locurilor din gradinite nu depaseste 23.490. La nivelul municipiului, raportul este de 6.438 de copii, la 4.625.
„Nu vor fi probleme”
In ciuda diferentelor mari intre cerere si oferta, reprezentantii ISJ Bacau spun ca nu vor ramine copii neinscrisi. „Daca am avut cinci parinti, in acest an scolar, care au reclamat ca nu gasesc loc! Si au fost solutii si pentru ei. Invatamintul prescolar nu este un invatamint obligatoriu, nu toti copiii care au virsta intre 3 si 6 ani sint inscrisi de parintii lor la gradinita”, asigura Luminita Cojocaru, inspector scolar responsabil cu invatamintul prescolar. Cel mai mult vor suferi in urmatorul an scolar, de lipsa locurilor, gradinitele din mediul rural. Un raport trimis de ISJ Bacau catre MECT plaseaza pe „lista neagra” orasul Moinesti, cu un deficit de 30 de locuri, in raport cu cererile, si orasul Comanesti. ISJ a mai solicitat construirea unor gradinite noi in Rachitoasa, Racova, Sanduleni, Sascut, Secuieni, Urechesti si Vultureni. Un deficit mare de locuri in gradinite a fost raportat si la Agas, Asau, Berzunti, Damienesti, Girleni, Nicolae Balcescu, Oituz si Orbeni.
Bataie pe ele
In municipiul Bacau sint 43 de gradinite, dintre care 24 cu program normal, 18 cu program prelungit si doar una cu program saptaminal. Bataia cea mai mare este insa pe cele cu program prelungit, parintii preferind sa aiba unde-si lasa copiii si dupa-amiaza. Cele mai vinate sint gradinitele nr. 35, 33, 21, 18, „Lizuca”, „Crai Nou”. „Au o pozitie buna, un nume creat, prin activitatile pe care le desfasoara, prin renumele cadrelor didactice care au fost premiate in diferite contexte, prin felul in care au fost prezente in presa”, a explicat Luminita Cojocaru in ce consta atractia acestor gradinite. La polul opus, fosta Gradinita 34, in prezent Gradinita Scolii „Octavian Voicu”, este, spun reprezentantii ISJ, dezavantajata de amplasament, peste podul de la Narcisa.
Gradinite sub standarde
Reprezentantii ISJ spun ca problema nu este atit lipsa locurilor, cit cea a spatiului, fapt care obliga gradinitele sa functioneze sub standarde. „Standardele actuale cer spatiu pentru gimnastica, spatiu pentru jocuri sportive, sali de sport, amenajari in aer liber, sali de mese. Majoritatea spatiilor au, insa, macar dubla functionalitate, de exemplu dormitor si sala de clasa”, a subliniat Luminita Cojocaru. Inspectorul scolar spune ca lipsurile invatamintului prescolar nu tin numai de spatiul insuficient, ci si de lipsa formarii profesionale a personalui didactic si nedidactic. De asemenea, un alt deficit de care sufera invatamintul prescolar bacauan este cel al consilierilor psihologi.
Gradinite noi in municipiu
Primaria municipiului Bacau spune ca problema locurilor in gradinite va disparea in urmatorul an scolar. „Lipsa locurilor in gradinite este o problema care dateaza de multi ani. Primaria are in vedere construirea de trei noi gradinite, una pe str. Oituz, una pe str. Visinului si una in cartierul Nord. S-au facut demersuri pentru atragerea de fonduri de la bugetul de stat. Deocamdata sint in faza de proiect”, a declarat Mihaela Grosu, purtator de cuvint al Primariei municipiului Bacau. (L.H.)
Bila Neagra! a zis
Nu este nici o criza de spatiu in gradinitele din Bacau. Oricand si la orice gradinita te duci, gasesti loc cu conditia sa duci si SFANTA SPAGA! cat se poate de consistenta. Faceti un experiment si va veti convinge ca am dreptate.
... a zis
corect punct de vedere…spaga este ciuma care ne-a cuprins pe toti!ce este de facut?
dstb a zis
Lasati oameni buni, important e ca se gasesc milioane de euro pentru maidanezi. Ce, niste copii acolo, mare scofala… 🙁