Numarul firmelor de top din acest an a scazut cu 25 – 30% fata de anul trecut in judetuo Bacau. Editia a XVI-a a Topului Firmelor, realizat de Camera de Comert si Industrie din Bacau, dupa rezultatele economico-financiare obtinute in anul 2008, va urca pe podium, pe 11 noiembrie, numai 220 – 230 de cistigatori, fata de 320 anul trecut. „Anul acesta – spune presedintele Camerei, Doru Simovici -, toate firmele simt o presiune mai mare fata de anii trecuti. Deja, multi intreprinzatori spun ca la anul nu vor mai intra in competitie de pe aceleasi locuri ca in acest an. Starea lor este ingrijoratoare”. Topul Firmelor este considerat un barometru valoric al comunitatii de afaceri, care anul acesta arata o alta fata a ei. Anul acesta, manifestarea a fost prezentata de Doru Simovici si de directorul general al Camerei de Comert, Mihai Tulbure.
Sarbatoarea mediului economic bacauan
Topul Firmelor este o sarbatoare a mediului economic bacauan. „Manifestarea – a precizat Doru Simovici – ofera recunoasterea efortului intreprinzatorilor de a dezvolta afaceri profitabile, generatoare de locuri de munca si venituri la bugetul de stat, este un instrument de promovare a performantelor economice, a spirituluio antreprtenorial si a managementului de elita”. Topul este organizat anual, din 1994, prima editie bazindu-se pe rezultatele economice ale anului 1993, cind din 8.841 de societati comerciale inmatriculate, doar jumatate aveau cifra de afaceri, iar in competitie au intrat 258, dintre care 76 au fost premiate, iar 175 s-au clasat la faza nationala a topului. La Topul 1997 au urcat pe podium 188 de firme, iar in 2002 au fost 316 firme cistitoare.
11 clasamente, 166 domenii de activitate
Aproape 1.900 de societati comerciale bacauane se vor intrece, in acest an, la traditionala manifestare „Topul firmelor”, organizata de Camera de Comert si Industrie. Acestea au fost selectate dintre cele 11.523 de agenti economici cu activitate in anul 2008. In acest an, competitia are loc pentru ocuparea primelor trei locuri din clasament, in 166 de domenii de activitate. In fapt, este vorba de alcatuirea a 11 clasamente, pe domenii de activitate: Agricultura, Industria alimentara, Industria extractiva si prelucratoare, Industria lemnului, Industria usoara, Constructii, Servicii, Transporturi, Turism si alimentatie publica, dar si Comert si Servicii bancare si de asigurari. Ca in fiecare an, se va alcatui si un Top al Exportatorilor, unul al Creativitatii tehnice si altul al Protectiei Mediului.
„Metodologia utilizata in stabilirea clasamentului este unitara la nivel national – a precizat Doru Simovici – si ia in considerare indicatori economico-financiari care definesc performanta unei societati comerciale, respectiv cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare si eficienta utilizarii capitalului angajat”. Indicatorii analizati au la baza informatiile legale puse la dispozitie de Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Justitiei, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, Ministerul Mediului, Institutul National de Statistica, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si baza de date a Camerei de Comert.
Firmele clasate pe locuri fruntase la nivel judetean vor intra in competitie in Topul National al Firmelor, manifestare care va avea loc in a doua jumatate a lunii noiembrie.
Lasă un răspuns