Segmentele care compun piata de IT reactioneaza diferit provocarilor ridicate de criza economica mondiala. Motivele acestei reactii diferentiate sint multiple, însa au legatura, în primul rind, cu felul în care se raporteaza fiecare segment al pietei la nevoile si asteptarile clientului.
Astfel, piata de hardware este una dintre cele mai afectate, din cauza faptului ca aceasta presupune din partea cumparatorilor investitii pe termen lung, strategie care nu este foarte des întilnita pe timp de criza. Scaderi mai mici se înregistreaza pe segmentul de software, iar serviciile IT si comertul online beneficiaza chiar de cresteri.
Dana Iorga, director general IT&S, a estimat, pentru Ziarul de Bacau, ca scaderile pe segmentul de hardware vor ajunge pina la finalul anului fiscal 2009, la 50% (cu procentele cele mai mari înregistrate la imprimantele simple, – 80%, sau la desktopuri, – 70 %). Chiar si în cadrul acestei scaderi se pot observa însa anumite semne ale revenirii pietei: trimestrul al patrulea va aduce o crestere cu 20 % fata de trimestrul al treilea. “Pe fondul scaderilor înregistrate de segmentul hardware – spune Dana Iorga -, serviciile de IT se bucura de o crestere de aproximativ 5 – 10% (repararea este vazuta ca fiind mai avantajoasa decit schimbarea echipamentelor). Cit despre software, volumul pentru anul 2009 este mentinut în raport cu cel de anul trecut, una din explicatii constind în orientarea companiilor catre software local, realizat cu costuri mai mici; comertul online a avut si el o evolutie buna în acest an, beneficiind de cel mai mare potential de crestere.
Ce facem dupa criza?
Conform IDC, cheltuielile IT pe piata locala vor atinge 5,47 miliarde de lei în 2009, în scadere cu 19,2% fata de anul precedent, contributia sectorului IT în PIB urmind sa scada cu 0,2 puncte procentuale, la 1,1%. În 2008, cheltuielile IT din România au totalizat 6,77 miliarde de lei, conform datelor aceleiati companii.
Conform aceluiasi studiu, ponderea cheltuielilor IT în PIB-ul României va urca la 1,3% în anul 2010, va atinge 1,5% în 2011 si 1,6% în intervalul 2012 – 2013. Pe marginea acestor date, Dana Iorga vorbeste despre strategia companiei pe care o conduce: “Criza se va încheia la un moment dat si va începe cresterea.
Daca nu îti conservi resursele, nu ai cu ce sa cresti. De aceea, noi vrem sa ne conservam aceste resurse, pentru ca, atunci cind va fi nevoie sa acceleram, sa ne fie usor sa cistigam în volum. Parerea mea, ca director al unui distribuitor important pe piata de IT, este ca acest sector va continua sa scada usor în 2010, pentru ca nu vad o revenire economica decit în a doua jumatate a anului.
Daca economia va începe sa creasca în a doua jumatate a anului viitor, aceasta va creste cu valori sub 1% si, din pacate, acest lucru nu se va reflecta prea mult în cresteri ale cifrelor de afaceri pe IT. În mod sigur, într-un an sau doi, întreaga economie va arata diferit, iar cei care nu sint viabili vor parasi scena; pentru ca acum sint multe companii care sint gauri negre”.
Alternativa IT
În contextul schimbarilor de ritm si al reorganizarii pietei, vinzarile IT&C vor mmerge tot catre laptopuri si netbook-uri, iar în ceea ce priveste segmentul de companii, ramin atractive produsele de nisa, cum ar fi copiatoarele cu destinatie speciala. Dincolo însa de orice predictie si estimare, piata de IT ramine un domeniu care nu poate pierde pe termen lung pentru ca ea însasi este alternativa la domeniile care pierd teren în contextul crizei economice.
Lasă un răspuns