• Skip to primary navigation
  • Skip to secondary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Despre
  • Contact
  • Arhiva 2002-2008
  • Publicitate
  • Anunțuri în Ziarul de Bacău
  • Newsletter
  • Locuri de muncă

Ziarul de Bacău

Cotidian de știri și investigații

  • Top Story
  • Actualitate
  • Politică
  • Dosar
  • Economie
  • Educatie-Cultura
  • Expert
  • Foto Video
  • Anunțuri
Ești aici: Acasă / Actualitate / CRIZA GUNOIULUI: Eșec, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Primăria Dărmănești a făcut plângere penală – UPDATE

CRIZA GUNOIULUI: Eșec, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Primăria Dărmănești a făcut plângere penală – UPDATE

Ziarul de Bacau 3 noiembrie 2017 2 comentarii

LikeShare

UPDATE: Prefectul Maricica Coșa a declarat, pentru Ziarul de Bacău, faptul că joi seara nu s-a putut lua o decizie, întrucât nu se poate declara stare de urgență, în absența unei solicitări de la Direcția de Sănătate Publică, dar și pentru că pe rolul instanțelor de judecată există un litigii financiare.

Dacă Dărmăneștiul și Moineștiul vor declara Stare de Alertă, situația va fi discutată într-o nouă ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.

Criza gunoiului, declanșată în 33 de localități ale județului Bacău de sistarea activității de salubrizare, din cauza datoriilor de 4,3 milioane de lei pe care Romprest susține că le are de încasat, a intrat în a treia zi.

Utilaj Romprest

Joi seară, la cererea primarilor din Dărmănești și Moinești, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău. Potrivit relatărilor participanților, întâlnirea, la care au participat autorități locale, județene, reprezentanți ai ADIS și Romprest, a fost un eșec total, deoarece nu s-a luat nicio decizie. Până la ora publicării acestui matrial, prefectul Maricica Coșa, președinta Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bacău, nu a putut fi contactată.

Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, a declarat în această dimineață, pentru Ziarul de Bacău, faptul că și-a susținut în Comitetul Județean punctul de vedere, potrivit căruia gunoiul trebuie plătit la tonă, nu la numărul de locuitori. Acest punct de vedere este susținut și într-un proces aflat pe rolul instanțelor de judecată.

„Practic, ni s-a sistat serviciul de salubrizare pentru datorii fictive. De exemplu, în februarie 2017, am avut serviciul suspendat total, iar în alte luni parțial, iar ADIS ne-a cerut să plătim 230.000 de lei”, reclamă primarul Toma. Cu o situație similară, orașul s-a confruntat în ianuarie 2017, când prin Ordonanță Președințială, Tribunalul București a obligat Romprest să continue activitatea de salubrizare, până la o sentință definitivă în procesul pe fond. „Am făcut plângere la Parchetul din Moinești, deoarece Romprest a încălcat acea Ordonanță Președințială”, a precizat primarul din Dărmănești.

Edilul susține că, aplicând plata la tona de deșeuri, Dărmăneștiul nu are de fapt datorii la Romprest.

Moineștiul și Dărmăneștiul se pregărtesc să declare Stare de Alertă

Pentru vineri, la ora 12:00, este programată o întâlnire a conducerii ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) – asociația care gesionează în numele localităților contractul de salubrizare – cu Romprest, operatorul de salubrizare desemnat prin licitație. „Dacă Romprest nu decide reluarea activității, declarăm stare de alertă”, a avertizat Constantin Toma. O decizie similară ar urma să fie luată și de municipiul Moinești, după cum ne-a confirmat primarul Valentin Vieru.

De partea cealaltă, Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS, a declarat pentru Ziarul de Bacău faptul că situația nu poate fi deblocată decât prin plata datoriilor, iar jumătate din totalul de 4,3 milioane de euro sunt în dreptul Moineștiului și Dărmăneștiului, chiar dacă le-au contestat în instanță.

„Legislația de mediu spune că responsabilitatea este a autorităților locale, care fac salubrizare în gestiune directă sau în gestiune delegată. conform clauzelor contractuale, localitățile membre ADIS au delegat serviciul de gestiune a deșeurilor. Însă toate aceste localități au dreptul să iasă din această asociere”, a declarat Seto, care a precizat că asocierea presupune și alte obligații ale localităților, în caz că părăsesc proiectul de management al deșeurilor.

În opinia directorului executiv al ADIS, nu există acum o situație de urgență, în sensul legii. „Va exista o situație de urgență, dacă operatorul (Romprest – n.n) va rezilia contractul, dar acum avem doar o suspendare a activității”, a declarat Bogdan Seto. Rezilierea ar urma să se poată face după 6 luni de neplată, iar restanțele sunt din luna mai 2017.

LikeShare

Din categoria: Actualitate Etichete: ADIS Bacau, Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Salubrizare, Constantin Toma, primaria Darmanesti, Valentin Vieru

Reader Interactions

Comentarii

  1. uncas a zis

    4 noiembrie 2017 la ora 3:56 pm

    Coana MARISICA nu a rezolvat problema ? Grav, foarte grav, ne napadesc gunoaiele , solutii sunt, in loc sa tot organizam sarbatori campenesti cu cantareti, mici si bere, am putea utiliza acesti bani pentru sustinerea acestei actiuni de colectare a gunoaielor.

    Răspunde
  2. Onestean a zis

    4 noiembrie 2017 la ora 9:50 pm

    Lasati distractiile si platiti utilitățile comunelor. Sa plătească toți cei de la recensământ. Primarii vor nr mare de locutori la alegeri pt a avea multi consilieri slugoi, dar la deșeuri nu!

    Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Bara principală

Ultimele articole

Foto – Surpriză pentru copiii din Gârleni! De 1 iunie, Parohia și voluntarii din comună au adus bucurii celor mici

Un copil de 5 ani a căzut de la etajul 9 al unui bloc din Onești. Se fac manevre de resuscitare

raja onesti

Atenție, se oprește apa pe mai multe străzi
din municipiul Onești!

Se consolidează malurile râului Trotuș, în comuna Asău. Bugetul alocat lucrărilor este de 2 milioane de euro

Thermoenergy Group Bacău a reintrat în schema de bonus de cogenerare. Producătorul de energie va primi 350 milioane lei în 10 ani

Containere FDC angajează asistent manager – contabilitate primară – transporturi

5 mai 2023

Containere FDC angajează electricieni, sudori, tâmplari PVC

5 mai 2023

Locuri de muncă CONTAINERE FDC: sudor, lăcătuș confecții metalice, operator Abkant, electrician, instalator, vopsitor, tâmplar PVC, muncitor finisaje (parchet laminat, rigips), muncitor necalificat/semicalificat.

8 martie 2023

Locuri de muncă la SOMA Bacău: mecanic auto, sudor, șofer și lucrător operativ pentru autocompactoare

23 februarie 2023

Ultimele comentarii

  • Nick la Viceprimarul Ghingheș rămâne în USR. „Excluderile organizației conduse de Viziteu au fost total abuzive și nestatutare!”
  • Greata de tot la Viceprimarul Ghingheș rămâne în USR. „Excluderile organizației conduse de Viziteu au fost total abuzive și nestatutare!”
  • Baba Yaga la FOTO: TIR din Ucraina răsturnat pe E85, „Șoseaua Morții”. Parapetul a fost distrus în accident
  • Mariana Vieru la Umbrărescu a mobilizat 800 de muncitori pe tronsoanele 3 și 4 ale drumului expres Craiova – Pitești
  • veteranul la Viceprimarul Ghingheș rămâne în USR. „Excluderile organizației conduse de Viziteu au fost total abuzive și nestatutare!”

Cabinet parlamentar

Linkuri sponsorizate

  • Credius – Credite Nevoi Personale – Aprobare Rapida
  • Nova – Energie Electrica si Gaze Naturale

Cabinete parlamentare PNL

Trafic Ziarul de Bacău · Copyright © 2023 · S.C. G&P News & Advertising S.R.L. · Știri mondene · Aghiuță · Presa Bacău