Intr-un moment in care sistemul economic se confrunta cu cea mai grea incercare de dupa Marea Criza, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a realizat o noua analiza care arata modul in care sustinerea pentru democratie si economia de piata a inregistrat fluctuatii dramatice ca urmare a recesiunii economice.
Raportul BERD intitulat „Criza si tranzitia: perspectiva oamenilor”, exploreaza motivele care stau la baza scaderii deosebit de accentuate a gradului de aderare la principiile democratiei si economiei de piata in noile state membre ale Uniunii Europene si a cresterii surprinzatoare a acestuia in cateva alte tari.
Acest Raport asupra tranzitiei pentru 2011 analizeaza un mare volum de date obtinute in urma unui sondaj efectuat pe un numar de aproximativ 39.000 de persoane, in principal din statele emergente ale Europei.
Ultimul dintr-o serie de trei Rapoarte anuale asupra tranzitiei care evalueaza impactul crizei in regiunea in care BERD investeste, Raportul pe 2011 exploreaza motivele pentru care criza a afectat familiile medii mult mai mult decat in statele occidentale (Capitolul 2) si analizeaza factorii care sustin dezvoltarea unui antreprenoriat de succes in zona aflata in tranzitie (Capitolul 4).
Pe baza datelor existente, Raportul asupra tranzitiei ajunge la concluzia ca atitudinea fata de democratie si economia de piata poate fi explicata in parte prin experientele avute de diversele grupuri individuale pe parcursul crizei (Capitolul 3).
Oamenii au devenit mai putin inclinati spre sustinerea democratiei in situatiile in care criza i-a afectat mai dur comparativ cu ceea ce isi amintesc despre crizele anterioare.
Constatarile raportului sugereaza faptul ca economia de piata si democratia si-au pierdut sustinerea in tarile mai avansate in procesul de tranzitie, intrucat acestea s-au confruntat cu un declin mai accentuat pe parcursul acestei crize fata de recesiunile precedente, de la identifica dovezi clare care sugereaza ca oamenii au fost
determinati de criza „sa se intoarca impotriva a ceea ce au avut”.
Cei care traiesc in tari mai democratice si mai orientate catre economia de piata si au fost afectati de recesiune
au devenit mai putin inclinati spre a alege democratia si economia de piata in favoarea altor sisteme.
Pe de alta parte, sustinerea pentru democratie si economia de piata a crescut efectiv, uneori foarte accentuat, in unele economii mai putin avansate, mai ales in tarile fostei Uniuni Sovietice.
„Este in special cazul cetatenilor afectati de criza din CSI, care percepeau un nivel ridicat de coruptie. Explicatia ar putea fi ca pentru aceste persoane criza a diminuat orice simpatie pe care ar fi avut-o fata de sistemele controlate de stat.”
Rezultatele Raportului asupra tranzitiei au la baza datele celui de-al doilea studiu „Viata in tranzitie” (LITS) efectuat de BERD – o analiza cuprinzatoare a atitudinilor cetatenilor din zona BERD. Primul studiu a fost realizat in 2006, iar in 2011 au fost publicate rezultatele celui de-al doilea, care a cuprins Europa in curs de dezvoltare, precum si un numar de state-martor din occident.
Conform studiului precedent, Turcia, Muntenegru, Mongolia, Uzbekistan, Albania si Tadjikistan ramasesera printre statele din regiune unde democratia se bucura de cea mai mare sustinere.
In ultimul studiu, acestora li s-au alaturat Georgia, Kazahstan, Belarus si Armenia, tara care a inregistrat cea mai mare schimbare in ceea ce priveste gradul de sustinere a democratiei pe parcursul ultimilor patru ani, cu o crestere de 28 de puncte, care a adus-o de pe locul 26 in regiune pe locul 2, imediat dupa liderul regional, Tadjikistan.
In rândul statelor avansate in tranzitie, sustinerea democratiei a avut o scadere deosebit de accentuata in Slovacia, Slovenia si Ungaria, in Slovacia declinul fiind de peste 20 de puncte procentuale.
Raportul asupra tranzitiei evidentiaza si impactul crizei asupra familiilor din regiunea in tranzitie, cetateanul mediu fiind mai grav afectat de criza, conform raportului, comparativ cu cel din Europa occidentala.
Reducerea mai abrupta a consumului in regiunea BERD poate fi pusa pe seama socurilor mai puternice, cum ar fi pierderea locurilor de munca, precum si a sistemelor de protectie sociala mai putin eficiente existente in Europa emergenta pentru a face fata acestor dificultati individuale.
Raportul abordeaza insa si problema impactului creditelor bancare, in special sub aspectul datoriilor contractate inainte de criza, care este posibil sa fi determinat vulnerabilitatea anumitor familii din regiunea in tranzitie.Se arata ca, in timp ce creditul ipotecar a sustinut consumul in occident, acesta a avut un efect contrar in regiunea aflata in tranzitie, aceasta tendinta fiind legata in special de contractarea de credite ipotecare in valuta in statele care s-au confruntat cu o depreciere majora a monedei nationale.
Capitolul din raport care analizeaza factorii ce sustin antreprenoriatul arata ca femeile manifesta o probabilitate mai redusa de a incerca sa isi intemeieze o afacere proprie, desi, odata ce fac acest lucru, sansele lor de succes nu sunt mai mici decât in cazul barbatilor. Concluzia este ca acest fapt ar putea fi un argument in favoarea unor politici indreptate spre incurajarea femeilor cu potential in antreprenoriat.
Lasă un răspuns