Băcăuanii cheltuie lei și economisesc valută
• depozitele la termen în valută ale populației au depășit 43 de milioane de dolari • în total, economiile în valută ale băcăuanilor au trecut de 62 de milioane de dolari • populația județului a stîrns în bănci, în lei și valută, aproape 5.308 miliarde de lei, adică aproape 161 de milioane de dolari
Băcăuanii nu mai dau doi bani pe leii românești pe care îi cîștigă din salarii sau alte surse de venituri și dau fuga să-i schimbe în valută. Motivul principal este scăderea încrederii în moneda națională și în dobînzile pe care băncile le oferă la economiile în lei. Marius Oprea, funcționar la o sucursală bancară din Bacău, opinează că „inflația, care depășește bonificațiile oferite de bănci îi alungă pe oameni spre valută”. De asemenea, creșterea economiilor în valută se datorează faptului că, în special în euro, oamenii plecați la muncă în străinătate își trimit în conturile din țară o parte din cîștigurile de acolo. Conform unui raport al Băncii Naționale a României (BNR), luna septembrie a consemnat o drastică temperare a ritmului de economisire, fenomen cauzat în special de cheltuielile cu pregătirea sezonului rece. Pe ansamblu, economiile populației, în lei și valută, la termen și la vedere, au ajuns la aproape 5.308 miliarde de lei, adică echivalentul a 161 de milioane de dolari. Suma exchivalează cu bugetul județului pe nouă ani, iar cu acești bani s-ar putea cumpăra zece mii de apartamente de valoare medie. Față de luna august, economiile în bănci ale băcăuanilor au crescut în septembrie cu aproape 96 de miliarde de lei, adică doar jumătate din banii depuși în bănci cu o lună în urmă.
Din datele furnizate de BNR, rezultă că, în timp ce economiile în lei la termen au scăzut cu peste 5,54 de miliarde de lei (0,2 la sută), depozitele la termen în valută ale băcăuanilor au crescut cu aproape 96 de miliarde de lei, în echivalent valutar, adică cu 7,1 la sută, pînă la suma de 1.441 de miliarde de lei. Marius Oprea preconizează că orientarea spre valută se va estompa în acest final de an, după ce aproape toate băncile au mărit dobînzile la depozitele în moneda românească. Oricum, creșterea în medie de două procente a bonificațiilor la depozite nu este în măsură să dea profit la economiile în lei. Dobînzile sînt în acest moment de 15-16 la sută pe an, în condițiile în care inflația pe 2003 se situează undeva pe la 15 la sută. Ca urmare, dacă nu poate spera la cîștiguri, populației nu-i rămîne decît să aștepte reducerea la zero a pierderilor. Asta, pentru cei care mai au o speranță în moneda națională. (Florin POPESCU)
Tabel Comportamentul financiar al populației
Tip evidență UM august septembrie evoluție
Disponibilități la vedere în lei mld. 145,70 156,27 ^10,57 (^7,2%)
Depozite pe termen în lei mld. 3.095,63 3.090,09 -5,54 (-0,2%)
Disponibilități la vedere în valută mld.lei 645,52 620,42 -25,1 (-3,9%)
Depozite la termen în valută mld.lei 1.345,37 1.441,15 ^95,78 (^7,1%)
Lasă un răspuns