Băcăuanii amînă plata taxelor și impozitelor locale
• pentru recuperarea debitelor, DTIL a trimis, pînă acum, peste 15.000 de somații și a dispus blocarea conturilor la 250 de agenți economici • de astăzi se percep penalizări pentru neachitarea la termen a cotelor defalcate de taxe și impozite locale aferente celui de al doilea trimestru al anului
Direcția de Taxe și Impozite Locale (DTIL) din cadrul Primăriei Bacău și-a prelungit programul de încasări și în zilele de la sfîrșitul săptămînii trecute pentru a veni în spijinul contribuabililor care au lăsat pe ultima sută de metri plata tranșei pe ce de al doilea trimestru a taxelor și impozitelor locale. „Sîmbătă și duminică nu s-a prezentat aproape nimeni la ghișee, iar acum sediul este plin”, spunea ieri Radu Codrin, directorul DTIL. El a precizat că doar 35 % dintre contribuabili și-au achitat pînă acum taxele și impozitele locale aferente celui de al doilea trimnestru al anului. De regulă, pentru DTIL, trimestrele doi și trei sînt cele mai slabe din punct de vedere al încasărilor. Nici anul acesta situația nu a fost diferită față de anii anteriori. Chiar dacă sîmbătă și duminică au fost zile libere pentru majoritatea băcăunailor, rar a intrat cîte un contribuabil pentru a-și plăti măcar o parte din taxele și impozitele locale.
„Procentul de 35% este valabil atît pentru persoanele fizice și pentru cele juridice. Pînă la aceată oră am trimis mai bine de 15.000 de somații pentru neachitarea debitelor, atît din cursul anilor trecuți, cît și din primul trimestru al acestui an. Debitele provin din neachitarea la termen a taxelor și impozitelor locale, a taxei de salubritate, amenzilor, taxelor de concesiune și închirieri. Referitor la agenții economici, pînă acum am dispus blocarea conturilor la aproximativ 250 de societăți înregistrate cu debite față de bugetul local”, ne-a mai declarat Radu Codrin. Conform precizărilor făcute de directorul DTIL, un număr însemnat de agenți economici sînt înregistrați cu debite față de bugetul local de sute de milioane de lei. „Printre agenții economici înregistrați în evidențele noastre cu mari debite se află SC Confex SA, cu o datorie de 500 de milioane de lei, SC Agribac SA, cu 370 de milioane de lei, SC Cotidian SA, cu 350 de miloane de lei, SC Eurotrans SA cu 330 de milioane de lei, SC Elbac SA cu 280 de milioane de lei, SC Blidariu Trade – Travel SRL, cu 225 de milioane de lei, SC Perom SA, cu 190 de milioane de lei, SC Legume – Fructe SA, cu 126 de miloaoane de lei, SC Vinalcol SA, cu 120 de milioane de lei, Sucursalala Iași a CFR Marfă SA, cu 106 milioane de lei și SC Parodan Impex SRL, cu 105 milioane de lei”, a mai precizat Radu Codrin. Data de 17 iunie a fost termenul scadent pentru plata cotelor defalcate de taxe și impozite locale aferente celui de al doilea trimestru al anului. Începînd de astăzi vor fi percepute penalizări, atît persoanelor fizice cît și celor juridice de 0,1% pentru fiecare zi de întîrziere. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns