• firmele nu pot modifica sumele stabilite de controlorii Fiscului • dacă a început executarea silită, rectificările nu se mai pot face
Firmele nu-și mai pot rectifica la repezeală declarațiile de impozite și taxe depuse anterior la Finanțe. Pentru că mulți administratori de societăți comerciale se apucau să-și modifice declarațiile la vederea inspectorilor fiscali, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a refăcut printr-un ordin modalitatea în care se pot schimba respectivele documente. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, spune că „declarația rectificativă nu mai poate fi depusă în cazul în care organele de control fiscal se prezintă la sediul, domiciliul sau reședința plătitorului pentru desfășurarea unei acțiuni de control fiscal pentru impozitele și taxele aferente perioadelor supuse controlului”.
De asemenea, dacă plătitorul depune declarația rectificativă în 15 zile de la termenul comunicat de Fisc pentru efectuarea corecturilor, acesta va fi sancționat cu avertisment pentru întocmirea incorectă a declarației inițiale.
Declarațiile de impozite și taxe pot fi corectate de plătitori, din proprie inițiativă, prin depunerea unei Declarații rectificative la administrația financiară de domiciliu. Maricel Radu precizează că declarația rectificativă nu se utilizează pentru corectarea sumelor stabilite prin actele de control sau rămase definitive prin decizii administrative ori judecătorești emise de autoritățile competente. De asemenea, declarația rectificativă nu se mai poate depune după începerea procedurii de executare silită. „Declarația poate fi depusă ori de cîte ori plătitorul constată erori în declarația inițială, în interiorul perioadei de prescripție”, afirmă oficialul DGFP Bacău. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns