– un băcăuan plecat la cules de ghebe și-a rup piciorul în pădure – persoanele care îl însoțeau au sunat la 112 și au cerut ajutor, explicîndu-le salvatorilor că tînărul în cauză a alunecat de pe un versant abrupt și a căzut de la înlățime – misiunea de salvare a fost dificilă pentru că băiatul își rupsese piciorul, iar terenul era accidentat
Ramona IONESCU
O ieșire la cules de ghebe pe dealul Coșna, în apropierea pîrîului Negru din stațiunea Slănic Moldova, s-a încheiat pe patul de spital pentru un băiat în vîrstă de 18 ani. Alin S., din comuna băcăuană Pîrgărești, plecase împreună cu doi prieteni la cules de ghebe într-o zonă accidentată și împădurită din Slănic Moldova. La un moment dat, băiatul a alunecat, s-a dezechilibrat și a căzut de la înălțime în pîrîul Negru. Prietenii lui și-au dat seama că a suferit leziuni în cădere și au sunat la numărul unic de urgență 112 pentru a cere ajutor.
La fața locului au fost direcționate echipaje de pompieri și jandarmi montani, care au pornit în căutarea victimei. Salvatorii spun că întreaga operațiune a durat aproximativ două ore și s-a derulat cu dificultate din cauza terenului accidentat, a ploii și a ceței dense. Pe tot parcursul căutării, jandarmii au ținut legătura prin telefonul mobil cu unul dintre prietenii victimei. „Spre tînărul accidentat s-a deplasat un echipaj de jandarmerie, care cunoștea zona respectivă.
Aceștia i-au însoțit pe membrii echipajului SMURD care i-au acordat primele îngrijiri medicale tînărului rănit”, a declarat mr. Sebastian Crețu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău. Apelul venit prin 112 fusese direcționat între timp și către pompieri, iar aceștia au plecat la fața locului pentru a le acorda sprijin jandarmilor montani. La locul accidentului, echipajele de intervenție au găsit victima căzută între stînci, iar după ce au asigurat-o cu ajutorul unei tărgi, au reușit să o ridice pe un teren sigur. Se pare că din momentul alunecării de pe versant și pînă la locul impactului, tînărul a parcurs aproximativ 25 de metri, neavînd posibilitatea să se redreseze sau să se apuce de vreun copac.
Echipajul medical a făcut o evaluare a stării de sănătate a tînărului și s-a stabilit că Alin S. avea o fractură închisă la femurul stîng. Piciorul rănit a fost imobilizat cu atele, iar celelalte răni superficiale produse în momentul alunecării au fost curățate și dezinfectate. Tînărului i-au fost acordate îngrijiri medicale, după care cu ajutorul unei tărgi a fost transportat aproximativ 2 km la mașina SMURD, care l-a dus pe rănit la Spitalul Onești, unde a primit îngrijiri medicale de specialitate. „Tînărul a fost conștient pe tot parcursul desfășurării intervenției”, a spus lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău. Pentru a evita astfel de situații nedorite, jandarmii montani îi sfătuiesc pe turiști să se informeze asupra itinerariului propus, asupra gradului de dificultate, condițiilor climaterice locale și să consulte prognoza meteo înainte de a pleca în drumeții. Echipamentul adecvat și respectarea traseelor marcate sînt esențiale, iar în caz de accident sau alte situații critice, turiștii pot anunța Jandarmeria apelînd 112.
Lasă un răspuns