• bărbatul susține că șarpele care și-a băgat colții în antebrațul său era o viperă • medicii băcăuani i-au dat primul ajutor, dar nu i-au putut administra vaccinul antiviperin • ca să poată fi vaccinat, bărbatul a fost transporat cu elicopterul la București, ceea ce a costat 1.140 de dolari
Un bărbat în vîrstă de 38 de ani, din Sălătruc, a pus pe jar cadrele medicale de pe Salvare și de la Spitalul de Urgență. Vasile Brescan a solicitat ajutorul acestora, declarînd că a fost mușcat de o viperă. Aflat la cules de zmeură, în zona barajului de la Valea Uzului, Brescan a dat din greșeală peste un șarpe care stătea încolăcit pe niște crengi. „Nu l-am văzut decît după ce m-a mușcat. Era încolăcit pe niște crengi mai groase de zmeuriș. De mic copil știu cum arată viperele și am văzut destule prin zona noastră. Eu am casa chiar sub pădure și găsesc prin grădină destul de multe. Sînt de două feluri, unele maronii, iar altele cenușii, dar toate au pe corp și în frunte niște semne în formă de v. Am văzut clar semnele și pe pielea șarpelui care m-a mușcat. Le-am chemat și pe femeile care erau la cules, să vadă și ele. M-au tăiat la mînă, ca să curgă sîngele cu venin și apoi am alergat la șosea ca să anunț Salvarea”, povestește Vasile Brescan.
Bărbatul a fost transportat cu Ambulanța la spitalul din Comănești, unde medicii au stabilit că este cazul ca pacientul să fie trimis la Spitalul de Urgență din Bacău. „Bărbatul era deja pus pe perfuzii, cînd a ajuns la noi, și primise toate îngrijirile recomandate într-un astfel de caz. Pacientul avea tensiune mică și prezenta transpirații abundente. L-am internat în secția de Reanimare și am căutat telefonic vaccin ativiperin la Clinica de boli infecțioase și la Spitalul de Urgență din Iași. La nici unul dintre acestea nu am găsit vaccinul. Cu toate acestea, nu cred că șarpele a fost o viperă, pentru că altfel, la internare, starea bărbatului ar fi trebuit să fie mult mai gravă. Are pe antebrațul drept cele două semne de colți”, ne-a declarat ieri dimineață medicul de gardă Noemi Pletea.
Rezerva cadrelor medicale că șarpele care l-a mușcat pe Vasile Brescan nu este unul veninos nu a fost păstrată pînă la capăt. Ieri, în jurul prînzului, la 24 de ore după ce Vasile Brescan fusese mușcat de șarpe, conducerea Spitalului de Urgență a solicitat Casei Asigurărilor de Sănătate acceptul pentru transportul pacientului cu elicopterul la București. „În astfel de situații nu există nici o problemă din partea noastră. Avem contract cu Aviasanul din Iași pentru transportul unor cazuri extrem de grave, pentru care e important să nu se piardă timpul. Imediat cum am primit cererea spitalului, am solicitat deplasarea elicopterului la Bacău. Pînă acum nu am solicitat Aviasanul decît de două ori. Prima dată pentru transportul prefectului Mardare, cînd a fost accidentat la Măgura, și ultima oară pentru un tînăr din Onești, mușcat de șarpe”, ne-a declarat Dan Stoica, director de contractări al CAS.
Așa se face că bărbatul mușcat de șarpe a ajuns la Spitalul Colentina din București, întrucît doar acolo s-a găsit vaccin antiviperin. Cu toate că în zona Comăneștiului a fost stabilit că trăiesc vipere, iar pericolul ca o persoană să fie ucisă de veninul nu poate fi exclus, spitalele din județ nu-și permit să dețină în farmacie vaccin antiviperin. „Vaccinul este foarte scump și are și un termen de garanție foarte mic, lucru care transformă deținerea lui într-un lux. În astfel de cazuri, varianta este ca bolnavul să fie trimis la o clinică universitară care deține acest vaccin”, ne-a declarat doctorul Marin Buștuc, directorul adjunct al Direcției de Sănătate Publică.
Prețul faptului că spitalele nu-și permit să se aprovizioneze cu vaccin antiviperin este plătit tot din banii asiguraților. Transportul lui Vasile Brescan la București, decontat de CAS, se ridică la 1.140 de dolari. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns