Premierul Adrain Năsstase s-a aflat, miercuri, timp de cîteva ore, în Bacău, într-o vizită oficială. Sîntem convinși că mai bine de jumătate dintre oficialii băcăuani prezenți la vizită nu pot spune nici acum care a fost scopul acesteia, dar asta nu i-a oprit să facă față cu brio unui asemenea eveniment. Îmbrăcați impecabil, mai marii județului au alergat, cot la cot cu premierul, de la un parc industrial la o grădiniță, de la o sală de sport aflată în construcție la o fabrică în construcție, de la o întreprindere de avioane la un sediu de partid. Ochiul veșnic treaz al ziaristului a surprins și aspecte de „culise” ale vizitei premierului, fața nostimă a unui astfel de eveniment, chiar dacă nu întotdeauna acesta este un subiect agreat de protagoniști. Iată ce am văzut și nu am spus pînă acum:
• Din cauza lui Adrian Năstase, cîntărețul Florin Blaj era să rămînă fără carnet de conducere. Și asta pentru că, pe Calea Moldovei, Florin Blaj a intrat în depășirea unei mașini parcate pe marginea drumului, făcînd abstracție de microbuzul cu ziariști, aflat în coloana condusă de o mașină a poliției. Blaj a auzit sirena poliției, a tras dreapta, dar nu s-a mai asigurat dacă din urmă vine sau nu ceva și a intrat în depășire. Impactul cu microbuzul a fost evitat la milimetru și puțin a lipsit ca despre vizita lui Năstase să nu aibă cine scrie. La bariera de la Hemeiuși, comisarul șef Ardeleanu de la poliția Rutieră l-a oprit pe Blaj, l-a tras de urechi și a plecat mai departe. Dacă eram noi, sigur rămîneam fără carnet.
• Pe șantierul de la Hemeiuși, unde se construiește parcul industrial HIT, agitația a început cu aproape o oră înainte de sosirea primului-ministru și a delegației oficiale. Primul sosit a fost președintele Consiliului Județean, Neculai Lupu, care a aruncat un ochi critic prin preajmă, cu atît mai mult cu cît investiția este în „ograda” consiliului. La scurt timp, au coborît dintr-o Leganza neagră prefectul Cătălin Mardare și primarul Dumitru Sechelariu.
• Prima grijă a lui Sechelariu a fost să-și pună eșarfa tricoloră. Cîteva secunde mai tîrziu, primarul din Hemeiuși, Constantin Mihăilă, care pînă atunci ezitase dacă să folosească sau nu accesoriul din dotarea oricărui edil-șef, a devenit și el tricolor.
• Primarul de Bacău a încercat să-l convingă pe colegul din Hemeiuși cît de important este să avem un „Bacău mare”, care să absoarbă comunele din jur. „Din 11 comune, faci 6 -7 primari de sector, ca să nu fie ridicol”, a explicat primarul. Nu știm dacă l-a convins sau nu pe omologul din Hemeiuși, dar discuția a fost urmărită de gură-cască prezenți în zonă. Unul dintre spectatori, un consilier local din comună, i-a reproșat primarului de Bacău că, dacă Hemeiușul ar fi un oraș, pe unde ar mai circula căruțele? „Să merg cu căruța în spate? Știu că sînteți un om uman, așa că nu puteți accepta asta”, i-a spus bărbatul. „Ciocu mic!”, a fost replica lui Sechelariu, care a stîrnit indignarea interlocutorului. Bărbatul și-a amintit, subit, că l-a avut la mînă pe primar, pe vremea cînd învăța în liceul din sat: „Nu mă opriți, că v-am dat cinci la istorie!”, a replicat omul. De la curioși am aflat că bărbatul i-a fost profesor de istorie primarului Sechelariu.
• Corneliu Iacobov a venit la întîlnirea cu Năstase cu mîinile pătate. Patronul de la Rafo a sosit la Hemeiuși îmbrăcat impecabil, cu accesorii alese pe sprînceană. Deși nu ar fi recunoscut nici în ruptul capului, jumătate dintre cei aflați prin preajmă ar fi dat orice să poartă, măcar cîteva ceasuri, cravata pe care Iacobov o avea la gît. Un singur amănunt era rupt de decor: mîinile patronului de la Rafo. Scăpat cîteva ceasuri din lumea afacerilor, Corneliu Iacobov a dat iama în nucile verzi, care au lăsat urme greu de șters. Mîinile lui arătau ca ale unui copil aflat în vacanță la țară.
• Unul dintre cele mai pitorești personaje din suita PSD rămîne, fără doar și poate, doctorița Gabriela Iacobescu de la Podu Turcului. Medicul este nelipsit de la orice întîlnire la nivel înalt și nici acum nu putea să rateze o asemenea ocazie. Deși nu s-a aflat în suita ogicială, Gabriela Iacobescu l-a așteptat pe premierul Năstase la Școala 4, unde se lucrează la o sală de sport. Cînd premierul a descins din mașină, Gabriela Iacobescu i-a tăiat calea, prilej, pentru ambele părți, de pupături amicale. Prea tîrziu, însă, pentru că Spitalul Podu Turcului a fost deja desființat.
• Premierul nu a fost întîmpinat doar cu flori și pupături, ci și cu „aere”. La fabrica de confecții Wiily, organizatorii s-au dat de ceasul morții să anuleze efectul unui insecticid dat în noaptea anterioară vizitei, în incinta societății. Pentru că mirosul persista supărător pe holul de la intrare, cîteva doamne, salariate ale firmei, au căutat disperate, în timp ce primul-ministru cobora din mașină, să împrospăteze atmosfera. Ele au pulverizat dintr-un spray frumos mirositor, chiar cînd Năstase a pus piciorul în fabrică. Puțin a lipsit ca deodorantul să fie împroșcat direct pe costumul de premier. Adrian Năstase a trecut imperturbabil hopul, dar nu și-a putut reține un zimbet schițat în colțul gurii.
• Și, dacă și-ar fi pătat costumul, nu ar fi fost nici o problemă. Premierul nu ar fi suferit de frig, mai ales că patronul de la Willy i-a arătat o superbă geacă de vînătoare, pregătită pentru un lot de export. Năstase a admirat produsul, iar patronul nu a îndrăznit să i-l ofere. Poate cu altă ocazie.
• Cel mai relaxat personaj a fost, de departe, Grigore Filip, președintele Aerostar. El l-a întîmpinat pe Năstase cu detașarea gazdei obișnuite cu desele vizite oficiale. Grigore Filip l-a condus pe premier prin fabrică și i-a explicat cum merge firma, fără să facă exces de politețe sau de plecăciuni.
• La sediul PSD din centrul orașului, premierul a făcut o oprire mai lungă, pentru că aici le-a trasat sarcini membrilor Delegației Permanente a partidului. Polițiștii și-au făcut din plin datoria și în zona Camerei de Comerț nu s-a aflat picior de valutist, deși locul este unul predilect pentru asemenea îndeletniciri. Mai mult, chioșcul de lîngă intrarea în partid a fost închis cu o jumătate de oră înainte de sosirea lui Adrian Năstase. Nimic de mirare, atît timp cît patronul e un tînăr pesedist care a vrut să se asigure că nimeni nu va tulbura liniștea primului-ministru.
• Pentru ca totul să fie fără incidente, accesul în pasajul care leagă piața centrală de centru, unde se află intrarea în partid, a fost blocat pe o parte, de vlăjgani ai PSD. De partea cealaltă, polițiști îmbrăcați în civil s-au erijat în spectatori ad-hoc ai trecerii premierului. Nimeni nu a îndrăznit să pună vreo întrebare nelalocul ei.
• În finalul vizitei, ziariștii, indiferent unde lucrează, au concluzionat că, față de alte evenimente similare, organizarea a fost una impecabilă, atît pentru oficiali, cît și pentru jurnaliști. (Nicoleta BICHESCU, Florin POPESCU)
Lasă un răspuns