Compania Apă Canal SA, controlată de afaceristul Ovidiu Budeanu, nu se grăbește să returneze Primăriei Onești rețeaua de apă și canalizare a orașului, pentru care își clamează drepturile de proprietate. Miza pentru oneșteni sunt fonduri europene de circa 30 de milioane de euro și modernizarea rețelei de apă. Situația a fost discutată și la ultima ședință a Consiliului Județean Bacău.
Potrivit unor sentințe judecătorești rămase definitive, Consiliul Local Onești este proprietar pe rețeaua de apă și canalizare, deși acest drept a fost pretins și de societatea Apă Canal SA. Omul de afaceri Ovidiu Budeanu a susținut mulți ani că, odată cu achiziția acțiunilor la Onedil SA (actuala Apă Canal SA), prin privatizare, a cumpărat pentru totdeauna și exclusivitatea serviciului de apă și canalizare în Onești.
În martie 2016, Primăria Onești anunța, într-un comunicat de presă, că singura soluţie legală şi în beneficiul locuitorilor municipiului este promovarea unei acţiuni de evacuare a Staţiei de epurare Jevreni şi a Staţiei de tratare Cuciur, astfel încât acestea, împreună cu reţeaua de apă şi canalizare din municipiu, să fie preluate în cel mai scurt timp de către Consiliul Local, proprietarul de drept al infrastructurii.
„Ne vom judeca încă un an sau doi, fără probleme”
Omul de afaceri Ovidiu Budeanu a spus încă de la începutul anului că nu are de gând să cedeze, deoarece se consideră proprietar. „Mai pierd câte un proces , pe ici, pe colo, dar am câștigat procesul de privatizare, cel în care ne cereau să le predăm activul și pasivul. Din cele pentru «obligația de a face» nu am pierdut niciunul. Nici nu concep să nu găsesc pe cineva, să dea cu ciocanul, și să-mi spună că am dreptate”, este convins omul de afaceri. „Chiar dacă mai durează 2-3 ani, sută la sută voi câștiga, nu există niciun fel de dubiu. Vom scoate și Romprestul (firma de salubrizare – n.n.) din Onești, bătălia abia acum începe, dreptatea este de partea noastră. Ca într-un film american, la sfârșit dreptatea va învinge”.
În ianuarie 2016, Ovidiu Budeanu dădea și ultimatum: „Dacă vor să negociem este una, dar dacă nu, în 30 de zile – deci nu în a 29-a zi, ci în a 30-a – fac apel și ne vom judeca încă un an sau doi, fără probleme”.
În pragul evacuării
Nicolae Gnatiuc, primarul ales al municipiului Onești, a participat joi, 06 iunie 2016, la ședința Consiliului Județean, la care s-a plâns că reprezentanții Apă Canal SA ar fi promis rezolvarea amiabilă a situației, dar nu s-au ținut de cuvânt. „Într-o întâlnire la Onești, și-au luat angajamentul verbal, dar după aceea au făcut tot ceea ce au putut, în defavoarea Oneștiului. Dorim să accesăm fonduri europene, de care e mare nevoie, vrem să beneficiem de apă bună, la prețuri rezonabile”, a afirmat Gnatiuc.
Oneștiul nu se poate asocia în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitare Bacău (ADIB) și nici nu poate deveni parte a investițiilor derulate de CRAB câtă vreme serviciul de apă și canalizare din Onești este și privat, dar și într-un veșnic litigiu în justiție cu municipalitatea, Condiliul Județean, ADIB etc. Practic, procesele alungă banii europeni sau, mai simplu, exclud municipiul Onești de pe harta finanțărilor.
În calea banilor europeni pentru apa Oneștiului stă șirul de litigii în instanță, prin care Ovidiu Budeanu, apropiați ai săi și alți acționari încearcă să întârzie predarea rețelelor de apă către Primăria Onești. Toată infrastructura de apă și canalizare, trecută în actele societății, aparține de drept Consiliului Local Onești, conform juristelor primăriei din localitate. Acestea au fost lăudate în ședința Consiliului Județean, pentru tenacitatea cu care au apărat averea publică a municipiului, în special în litigiile cu firme controlate de Ovidiu Budeanu.
„De 12 ani, în care au mizat mereu pe interese la vârf, aceşti oameni nu înţeleg să deblocheze situaţia. Faptul că fac bani din exploatarea reţelelor care nu le aparţin se numeşte într-un anume fel. Ceea ce fac aceşti domni este de un cinism deosebit. Prin aceste procese, pe care le iniţiază în mod intenţionat, se pot pierde 30 de milioane de euro pe apă-canal pentru municipiul Oneşti. (…) Sugerez primarului să ia taurul de coarne cât mai e timp”, a declarat preşedintele CJ Bacău.
Juristele Primăriei Onești au prezentat și un bilanț, conform căruia municipalitatea a câștigat în final toate procesele de până acum, iar pe 26 iunie se judecă cererea de evacuare a firmei Apă Canal de pe rețelele de apă. În alt proces, Primăria Onești solicită de la firma controlată de Ovidiu Budeanu sumele de bani încasate de la populație. Conform juristelor primăriei, Apă Canal SA ar folosi fără drept infrasturctura de apă și canal și ar practica prețuri nelegale.
La ședința de joi, a fost prezent și Răzvan Găină, directorul CRAB. Acesta a spus că proiectanții, care în această perioadă lucrează la aplicația de accesare a fonduri europene pe POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare), nu pot lua în calcul Oneștiul, dacă în maximum 3 luni nu se rezolvă problema cauzată de litigiile municipalității cu Apă Canal SA. „Dacă situația juridică nu e clarificată, dacă o mai întinde, nu mai avem ce face”, a precizat Răzvan Găină.
CRAB își propune să acceseze circa 160 milioane de euro, la care să se adauge și fonduri pentru rețeaua Oneștiului, dar numai dacă se clarifică definitiv situația juridică.
Lasă un răspuns