Dr. Bogdan Ioan Buda, medic șef la Unitatea de Primiri Urgențe – UPU-SMURD Bacău, a vorbit într-un interviu pentru site-ul SJU despre viața ca doctor la „Urgențe”. „Recordul meu personal este de 157 de pacienți în 12 ore, de unul singur”, a declarat dr. Buda.
„E o dinamică pe care cu greu poți să o controlezi și cu greu poți să o explici. Noi îi spunem haos controlat, chiar acesta este termenul pe care îl folosim. În medie, într-o zi obișnuită (12 ore), un medic la urgență vede între 40 și 80 de pacienți. Avem 4 medici pe tură și peste 200 de prezentări. Dar împărțirea nu este egală și fluxul de pacienți nu este unul care să fie constant. Pot să vină 20 de pacienți într-o oră sau pot să vină 2. Noi știm că avem niște vârfuri de prezentare, dar se întâmplă să ai o surpriză ca de la 12 noaptea la 2 dimineața să ai 25 de prezentări, într-o zi absolut obișnuită. Recordul meu personal este de 157 de pacienți în 12 ore, de unul singur”, a declarat dr. Bogdan Ioan Buda.
„Dacă 70-75% ar pleca din UPU și s-ar întoarce peste 3 zile, nu ar face nicio diferență”
„Vă puteți imagina că, pe lângă cei 40-80 de pacienți, se mai adaugă și aparținătorii, colegii, telefonul pe care te sună toată lumea, deci nivelul de încărcare cu informații este unul pe care puțini oameni pot să-l managerieze. Cine privește din exterior o astfel de zi, poate nu înțelege tot ce se întâmplă”, a adăugat șeful UNU-SMURD Bacău.
„În principiu, 20-25% dintre pacienți reprezintă urgențe reale care nu suferă amânare. Adică, dacă 70-75% ar pleca din UPU și s-ar întoarce peste 3 zile, nu ar face nicio diferență. Nu vorbim de accidente, de sângerări acute. Vorbim de patologie cronică care, de cele mai multe ori, se rezolvă în UPU pentru că nu există deschis în altă parte sau pentru că nu apucă să primească un loc de programare la un specialist în ambulatoriu. Uneori suntem singura poartă de intrare în sistemul medical”, a spus dr. Bogdan Ioan Buda, întrebat despre numărul urgențelor reale.
Ionut a zis
Dar și banutul primit,leafa primita adică,este pe măsură.Tin minte ca uni doctori,asistente,se rugau sa mai tina pandemia câteva luni,ani.Atunci au primit banii la grei,și își doreau sa își schimbe mașina,telefoanele,și alte pofte de împlinit.Insa,RESPECT MEDICILOR,ce se pun în slujba suferinzilor.MULTUMESC