Deschiderea sesiunii pentru depunerea cererilor de finantare a proiectelor aferente Masurii 221 – „Prima împadurire a terenurilor agricole”, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) – despre care am scris in editia de ieri a ziarului nostru – a trezit interes din partea mai mjultor cititori. Ei ne-au solicitat mai multe amanunte cu privire la aceasta oportunitate de investitie.
Conform informatiilor pe care le-am porimit de la Oficiul Judetean al Agentiei de Plati pentru Doezvoltare Rurala si Pescuit, in cazul primei pentru lucrarile de infiintare a plantatiilor forestiere, costurile standard
acceptate pentru înfiintarea plantatiilor forestiere sint diferentiate pe zone geografice si se încadreaza între 1.560 si 1.900 de euro. Nivelul platilor pentru înfiintarea plantatiei forestiere se încadreaza între 1.092 si 1.330 euro la hectar pentru înfiintarea de plantatii forestiere în afara zonelor defavorizate si a siturilor Natura 2000 si poate ajunge pina la 1.520 de euro la hectar pentru înfiintarea de plantatii forestiere în interiorul zonelor defavorizate si al siturilor Natura 2000.
Prima anuala pentru lucrarile de intretinere a plantatiei, care se acorda pe o perioada de 5 ani începind cu anul înfiintarii plantatiei forestiere, este, de asemenea, diferita în functie de zonele geografice. Aceste costuri sint fixe si sint exprimate în euro, pe an si pe hectar. De exemplu, în zona de cimpie, plata va fi de 1.336 de euro, esalonata pe cinci ani, în zona de deal de 1.155 de euro, iar la munte suma pentru toti cei cinci ani va fi de 826 de euro.
Prima compensatorie fixa anuala pe hectar, pentru pierderea de venit ca urmare a impaduririlor se acorda pentru o perioada de 15 ani începind cu anul înfiintarii plantatiei si este diferentiata pentru beneficiarii fermieri si pentru cei care nu sint ferimieri. Nivelul primei va fi actualizata pe toata perioada de implementare a proiectului, în conformitate cu modificarile din PNDR, iar modalitatea de calcul este precizata în Ghidul Solicitantului.
Cheltuielile cu intocmirea proiectului tehnic se suporta din sprijinul acordat si nu poate depasi 10% din valoarea eligibila a proiectului, în limita plafoanelor stabilite (70 de euro pe hectar pentru suprafete de pina la 50 de hectare, 50 de euro pentru suprafete între 50 ha si 150 ha sau 30 de euro pentru mai mult de 150 ha.
Beneficiarul poate sa depuna Cererea de Plata în perioada 1 martie – 15 mai a anului pentru care solicita plata costurilor standard, dar pentru primul an nu mai tirziu de 2 ani de la data semnarii Contractului de Finantare. (Petru DONE)
Lasă un răspuns