Mai bine de o jumătate de milion de băcăuani, mai exact 588.315 alegători, sînt așteptați, peste mai puțin de o lună, în fața urnelor, pentru a-i desemna pe candidații pe care îi vor considera mai potriviți pentru ocuparea fotoliilor de primar și consilieri locali. Autoritățile locale au intrat deja în febra pregătirilor, iar o armată întreagă de judecători, președinți și vicepreședinți ai celor 88 de Birouri Electorale de Circumscripție din județ sînt, în aceste zile, cu ochii în patru pentru ca legislația privind alegerea autorităților administrației publice locale să fie respectată întocmai. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că, spre deosebire de celelalte alegeri locale, la acest tur de scrutin nu mai este necesară prezența la vot în primul tur a cel puțin 50% plus unu din numărul total de alegători. „Este pentru prima dată cînd legea permite ca un candidat să fie declarat învingător dacă este votat de 50% plus unu din persoanele prezente la urne și nu din totalul alegătorilor înscriși pe liste, așa cum era pînă acum”, mai punctează secretarul municipiului Bacău.
Votăm doar cu buletinul de identitate
Vreme de ani buni, autoritățile centrale s-au străduit să ne convingă de utilitatea cărții de alegător în procesul de votare și au cheltuit bani buni pentru tipărirea acestora. Toți acești bani s-au dus pe apa sîmbeteim cîtă vreme la acest tur de scrutin va trebui să ne lăsăm cartea de alegător acasă și ne vom prezenta în fața urnelor de vot doar cu buletinele de identitate în mînă. Legea spune că au dreptul de a alege toți cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vîrstă în ziua alegerilor.
Au dispărut secțiile de votare din gări, spitale, cămine studențești sau unitățile militare
Tot ca o noutate pentru acest tur de scrutin, dreptul de vot se va putea exercita numai în comuna, orașul sau municipiul în care
alegătorul își are domiciliul. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că, spre deosebire de alegerile din anii anteriori, anul acesta nu se mai amplasează secții de votare în gări, spitale, cămine studențești sau unitățile militare. Nu se pot prezenta în fața urnelor debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, precum și persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilită
prin hotărîre judecătorească definitivă.
Cine are dreptul să își depună candidatura pentru funcțiile de primari sau consilieri
Își pot depune candidaturile pentru funcția de consilier sau primar toți cetățenii cu drept de vot care au împlinit, pînă în ziua alegerilor, inclusiv cel puțin 23 de ani. Pot candida numai persoanele care au domiciliul pe teritoriul localităților în care urmează să fie alese.
Numărul secțiilor de votare este aproape dublu față de alegerile din anii trecuți
Pentru alegerile care vor avea loc în data de 6 iunie, în municipiul
Bacău vor fi amenajate 118 secții de votare. Cifra reprezintă o creștere de aproximativ 50% față de alegerile din anul 2000, cînd băcăuanii au putut să își exprime voturile în 72 de secții de votare. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că s-a procedat la o astfel de majorare pentru a fi ușurat accesul
populației la vot și pentru a fi asigurat, pentru fiecare secție de
votare, numărul de alegători prevăzut de lege. „Secțiile vor fi
amenajate în școli, grădinițe, precum și în incinta unor instituții
publice și private care au răspun solicitărilor noastre de a pune la
dispoziție spațiile pe perioada desfășurării alegerilor. Aceeași situație este înregistrată și în celelalte localități din județ. Neculai Catană, secretarul municipiului Moinești, spune că numărul secțiilor de votare este mai mare decît cel înregistrat în urmă cu patru ani datorită faptului că, anul acesta, legea spune că în orașe și municipii se organizează cîte o secție de votare la 1.000-2.000 de
locuitori. În ceea ce privește localitățile din mediul rural, va trebui organizată cîte o secție de votare la 500-2.000 de locuitori. Asta înseamnă că autoritățile locale din mediul rural vor trebui să organizeze cîte o secție de votare în fiecare localitate din comună, chiar și în satele sau în grupurile de sate cu populație de pînă la 500 de locuitori.
– are foto aleg2
Campania electorală, mijloc de informare a alegătorilor
De la sfîrșitul săptămînii trecute a început perioada de campanie electorală. Dumitru Popa, secretarul municipiului Bacău, spune că perioada de timp destinată anul acesta campaniei electorale este cea mai scurtă din ultimii 15 ani. Așa stînd lucrurile, ar fi fost de așteptat ca, încă din prima zi în care s-a dat startul în campania electorală, candidații să se grăbească să se facă cunoscuți și să stabilească întîlniri cu alegătorii pentru a-i convinge că sînt persoanele nimerite pentru a le reprezenta interesele în următorii patru ani. Cu toate acestea, spațiile rezervate pentru lipirea afișelor electorale sînt, și acum, aproape goale, iar politicienii care au început să își prezinte platforma program alegătorilor pot fi numărați pe degete. Secretarul Popa spune că nu doar politicienii sînt cei care ar trebui să fie interesați de ceea ce se întîmplă în această campanie electorală. „Se observă în ultima vreme o scădere a interesului, dacă nu chiar o indiferență a alegătorilor pentru ceea ce se întîmplă în viața politică”, mai constată Dumitru Popa.
Afișele electorale, doar în spațiile special destinate
Candidații sau formațiunile politice își pot lipi afișele electorale doar în locurile stabilite legal. Vor dispărea astfel aișele de pe garduri și vitrinele magazinelor, cum se întîmpla în anii precedenți.
Cum vor arăta buletinele de vot
Buletinele de vot vor fi formate din mai multe file și vor fi diferite pentru consiliile locale sau consiliul județean. Pe paginile interioare ale buletinelor vor exista suficiente patrulatere pentru a cuprinde toate listele de candidaturi, respectiv toți candidații independenți, în așa fel încît ultima pagină să rămînă albă pentru aplicarea ștampilei de control a secției de votare. În colțul din stînga sus al fiecărui patrulater se va găsi denumirea formațiunii politice care participă la alegeri sau, după caz, mențiunea „Candidat independent”, iar în cel din dreapta, semnul electoral. Paginile buletinului de vot vor fi numerotate și capsate.
Cabinele și urnele de vot
În fiecare secție de votare va trebui să existe un număr suficient de cabine, urne și ștampile de votare care vor trebui să fie asigurate de către primării. Cabinele și urnele vor fi așezate în aceeași încăpere în care își vor desfășura activitatea președintele biroului electoral al secției de votare și membrii acestuia.
În ziua de 6 iunie votarea va începe la ora 7.00 și se închide la ora 21.00.
Urna mobilă se va deplasa la domiciliu doar la cerere
În condițiile în care vor exista alegători care nu se vor putea deplasa pînă la secțiile de votare, membrii biroului electoral al secției de votare vor trebui să se deplaseze pînă la domiciliul acestuia cu urna mobilă. Dumitru Popa spune, însă, că sînt destul de stricte condițiile în care se va putea vota în urna mobilă. „Va trebui ca, în prealabil, să existe depusă la secția de votare o cerere scrisă și semnată de persoana netransportabilă pentru aducerea la domiciliu a urnei mobile. În plus, urna mobilă nu va putea pleca din secția de votare decît dacă este însoțită de cel puțin doi membri ai biroului electoal al secției respective”, mai precizează Dumitru Popa.
– are foto aleg1
Închisoare pentru cei care încalcă legea alegerilor locale
Înscrierea, cu bună știință, a unui alegător în mai multe liste electorale precum și înscrierea în listele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot sînt considerate contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse între trei și cinci milioane de lei. O amendă asemănătoare poate primi și persoana care votează de mai multe ori într-o zi sau care introduce în urna de vot mai mult decît un singur buletin de vot. Ilegală este, de asemeni și continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți și se pedepsește cu amendă de pînă la 15 milioane de lei. Totodată, este interzisă și purtarea, pe durata votării, de către membrii biroului electoral al secției de votare sau de către persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinarii alegatorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar sau de consilier, precum și primirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la șase luni la cinci ani.
Tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine față de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum și utilizarea unui buletin de identitate nul sau fals constituie, de asemenea, infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la doi la șapte ani. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns