Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est (Organism Intermediar pentru Programul Operational Regional POR 2007 – 2013) a facut public „Studiul privind implementarea Programului Operational Regional – aspecte cantitative si calitative privind efectele crizei economice si financiare”. „Ne-am propus – spun realizatorii – sa surprindem, la nivel regional, efectele crizei economice si financiare din punct de vedere economic si social, cit si sa cream un instrument de informare si orientare pentru administratia publica locala, mediul privat, universitati, organisme neguvernamentale care detin calitatea de potentiali aplicanti / beneficiari pentru POR 2007 – 2013”.
Pe baza acestui studiu – mai spun realizatorii studiului -, actorii cheie au posibilitatea sa cunoasca, la nivel regional si judetean, care sint problemele de tip economic si social aparute ca urmare a crizei, sa formuleze linii de actiune concrete in domeniile de competenta, la nivel local si judetean, pentru a diminua efectele crizei economice si financiare si a crea premisele relansarii economice si sa formuleze si sa dezvolte idei de proiecte care sa fie orientate in special spre diminuarea efectelor crizei si realizarea relansarii economice sau sa deruleze, in bune conditii, proiectele aflate in implementare in POR 2007 – 2013.
Studiul are la baza date, informatii statistice si prognoze furnizate de institutii financiare internationale (precum Fondul Monetar International, Banca Mondiala, organisme comunitare precum Eurostat) si institutii nationale (Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei). De asemenea, acesta a fost dezvoltat pe baza informatiilor furnizate de partenerii regionali, respectiv administratia publica locala, mediul privat, universitati si organisme nonguvernamentale, intr-un amplu proces de sondare realizat pe baza de chestionare, privind problemele intimpinate in implementarea proiectelor pe POR 2007 – 2013, ca urmare a crizei economice si financiare.
Studiul are sase capitole, care trateaza „Aparitia si manifestarea efectelor crizei economice si financiare la nivel mondial” (cap. 1), „Aparitia si manifestarea efectelor crizei economice si financiare la nivel comunitar” (cap. 2), „Aparitia si manifestarea efectelor crizei economice si financiare in Romania” (cap. 3), „Aparitia si manifestarea efectelor crizei economice si financiare in Regiunea Nord-Est. Evolutia indicatorilor economici si sociali” (cap. 4), „Impactul efectelor crizei economice si financiare asupra implementarii POR 2007 – 2013 la nivelul Regiunii Nord-Est” (cap. 5) si un capitol de concluzii si recomandari.
In perioada martie – aprilie 2010, a fost transmis un numar de 138 de chestionare, din care 52 administratiei publice locale, 71 mediului privat, 10 universitatilor si 6 organizatiilor neguvernamentale. In mediul privat, rata de raspuns totala a fost de 56% (78% in Bacau fata de 80% in Botosani, 53% in Iasi, 47% in Suceava si 50% in Vaslui). Din datele centralizate, se constata ca cea mai mare parte, in acest mediu, sint microintreprinderi (90%), intreprinderile mici si mijlocii reprezentind 2,5%, respectiv 7,5%.
Studiul poate fi consultat pe siteul „Inforegionordest.ro”.
Lasă un răspuns