Știm cu toții că a te certa nu este nici pe departe dificil. Stresul, o pasă mai prostă într-o zi sau, pur și simplu, o glumă strîmbă sînt de multe ori suficiente pentru ca relația cu o persoană să devină tensionată. Tinerii nu fac excepție de la această regulă. De multe ori, discuțiile care apar sînt nefondate, uneori de-a dreptul caraghioase. Pe lîngă acest lucru știm cu toții că în momentul cînd îți arde de ceartă nu te poate opri nimeni și nimic.
Certurile nu sînt însă unicele motive care pot să strice o prietenie și să nască antipatii. Aceleași urmări le au și cîteva aprecieri „de bine” pe care le împărtășești altor persoane, în termeni familiari, adică faimoasa bîrfă. Nu a fost inventată încă persoana care să nu recurgă măcar o dată la această metodă, dar nici cea care să rămînă pasivă în totalitate la gura lumii. La fel de enervante pentru cei pe seama cărora se fac sînt și glumele mai piperate ale prietenilor. Cu alte cuvinte, motive pentru a te supăra pe cineva sînt destule. Cum se dreg însă relațiile după astfel de dispute?! Este greu de imaginat că tinerii, așa cum sînt cunoscuți, mai recurg la metode de genul „Să-mi cer scuze”. Majoritatea preferă să lase totul la voia întîmplării. În unele cazuri chiar se rezolvă de la sine și totul revine la normal. Alteori însă, chiar dacă nu prea sîntem conștienți de acest lucru, este nevoie de puțin ajutor. Cea mai comodă metodă rămîne, pînă la urmă, scuza. Adolescenții însă sînt destul de reticenți la astfel de lucruri.
Cei mai mulți consideră scuzele drept un act de slăbiciune și, prin urmare, preferă să lase lucrurile așa cum sînt. Se mai întîmplă însă și cîte o excepție de la regulă, care uimește lumea. Ce ați spune de scuze și flori? Par mai mult niște povești siropoase de la emisiunea „Iartă-mă” și în cinstea unei emisiuni „de milioane” ca aceasta, mai au și tinerii dreptate să refuze cu orice preț această idee. Păcat însă pentru gest. O asemenea încercare nu numai că este apreciată, dar poate da chiar rezultate. Gîndiți-vă numai la profe, atunci cînd le scoateți din sărite. Fetele par a fi impresionate într-o oarecare măsură de asemenea gesturi. „Nu aș putea spune că aș ierta pe cineva pentru că mi-a adus flori. Cred că mai important este felul în care îți ceri scuze. Este însă adevărat că o floare ar face impresie mai bună”, spune Georgiana M.
Băieții, ceva mai orgolioși, refuză să discute pe această temă. „Depinde de situație”, mărturisește Dan A. În orice caz, este mai bine să fiți cordiali, pentru că scuzele presupun eforturi prea costisitoare. Și este, cred, mult mai simplu să evitați astfel de situații conflictuale. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns