Verile sunt din ce în ce mai caniculare. Valuri de căldură, coduri galbene, portocalii și roșii de căldură devin obișnuințe. Temperaturile ating tot mai des valori peste nivelul normal pentru această perioadă a anului. Medicii și Crucea Roșie ne oferă câteva sfaturi pentru a evita problemele de sănătate derivate din căldura intensă.
E tot mai frecvent să întâlnim temperaturi peste 35 de grade Celsius, ba chiar și peste 40, consecințe ale încălzirii globale care dau peste cap toate prognozele și toate statisticile de temperatură pentru aceste perioade din an.
Medicii oferă o serie de recomandări pentru a avea grijă de noi înșine , în cazul unui val de căldură care poate forța organismul uman „pentru a face un efort de a se adapta pentru a menține temperatura normală a corpului.“
Prin urmare, în aceste zile trebuie să ținem cont de anumite măsuri pentru a evita problemele de sănătate asociate cu temperaturile ridicate.
Măsuri pentru a face față valurilor de căldură
– Beți multă apă sau lichide fără să aștepți să îți fie sete, evitând băuturile alcoolice, ceaiul sau cola și cele foarte zaharoase.
– Stați în locuri răcoroase în acele zile cu risc intens, căutând umbra și, dacă este posibil, petreceți cel puțin două ore într-un loc cu aer condiționat. Faceți un duș sau o baie răcoroasă.
– Coborâți jaluzelele împiedicând soarele să intre direct și când temperatura exterioară este mai mare. De asemenea, evitați utilizarea mașinilor și dispozitivelor care pot produce căldură, încercând să nu folosiți ventilatorul dacă temperatura din casă depășește 35 ° C – un ventilator mișcă doar aerul, nu îl răcorește -.
– Mâncați mese ușoare care ajută la înlocuirea sărurilor pierdute prin transpirație.
– Evitați activitățile în afara celor mai fierbinți ore.
– Dacă trebuie să ieșiți în aer liber, încercați să fiți la umbră, purtați haine deschise și de culoare deschisă, protejați-vă de soare, purtați o pălărie, încălțăminte rece, confortabilă și respirabilă, iar pe cât posibil pantaloni scurți și cămăși sau tricouri cu mânecă scurtă.
Dacă ieșiți afară la orele de maximă temperatură, încercați să îmbrăcați haine de culori deschise, care să respingă razele soarelui și evitați cele de culori închise. Purtați țesături care să lase pielea să transpire și care să permită circulația aerului – cât mai largi posibil. Încălțămintea să fie cât mai lejeră pe picior, să nu strângă laba piciorului, pentru a permite o circulație corectă a sângelui, dar și o aerisire corespunzătoare. Totodată, evitați orice accesorii care nu vă sunt neapărat necesare: lănțișoare, inele, brățări, genți etc. Cu cât ținuta e mai lejeră, cu atât mai bine vă protejați de efectele caniculei.
Crucea Roșie a dorit, de asemenea, să ajute prin dezvoltarea unei campanii de informare și conștientizare pentru a promova obiceiuri sănătoase de bază care ajută la prevenirea sau reducerea impactului negativ al temperaturilor ridicate.
Simptome ale căldurii
Dacă suferiți de oricare dintre simptomele căldurii excesive, cel mai bine este să nu mai faceți nicio activitate și să găsiți un loc răcoros pentru odihnă.
Este recomandabil să nu încercați să efectuați o activitate fizică intensă care poate duce la lovituri de căldură, precum și să fiți conștienți de necesitatea unei hidratări constante. Dacă simptomele persistă, va fi timpul să sunați la camera de urgență.
Căldura poate provoca iritații ale pielii și crampe la o creștere a temperaturii care poate fi foarte periculoasă, ducând chiar la moarte dacă nu primim îngrijiri medicale.
Corpul nostru este format din 60% apă care poate fi eliminată, împreună cu sărurile minerale, prin transpirație. Dacă acest lucru nu este înlocuit, simptome „precum dureri de cap, amețeli, slăbiciune musculară, greață și vărsături”, ne informează medicii.
Temperaturile ridicate nu afectează în mod egal pe toată lumea, astfel încât riscurile variază. Vârstnicii, copiii și bolnavii sunt mai predispuși să aibă probleme într-un val de căldură.
Cele mai afectate pot fi:
– Persoanele în vârstă, în special cele care trăiesc singure sau sunt dependente.
– Persoanele bolnave (cardiovasculare, cerebrovasculare, respiratorii, renale, neurologice, diabetice …) sau care urmează tratamente medicamentoase (anticolinergice, antihistaminice, fenotiazinice, amfetamine, medicamente psihoactive, diuretice, beta-blocante …).
– Oameni cu facultăți mintale diminuate.
– Copiii sub 4 ani.
– Oameni supraponderali sau obezi.
Crucea Roșie recomandă contactarea periodică a familiei și a prietenilor care își petrec o mare parte din timp singuri pentru a confirma că se simt bine sau pentru a vedea dacă au nevoie de ajutor. Amintindu-vă întotdeauna să mențineți măsurile de igienă și distanțarea fizică față de pandemie.
„Dacă cineva pe care îl cunoașteți este în pericol, îl puteți ajuta amintindu-i sfaturile pentru căldură și facilitându-vă sprijinul”, recomandă Crucea Roșie.
Lasă un răspuns