Paul COJOCARU
broker de asigurare și reasigurare
www.conectasigexpert.ro
O recentă emisiune de la televiziune, în care au fost invitați domnii Mărmureanu și Arafat, a avut ca efect o accentuare a îngrijorării populației cu privire la producerea iminentă a unui cutremur major pe teritoriul României. Deși domnul Mărmureanu este un profesionist care nu se hazardează în emiterea unor predicții utopice, acesta nu exclude, mai ales pe baza statisticilor, posibilitatea unui cutremur de mare intensitate produs la o adâncime mare. Rolul domnului Arafat în acea emisiune a fost foarte benefic, pentru că în aceste momente întotdeauna este nevoie de un cap limpede, care să nu emită concluzii pripite. Cu excepția statelor Japonia și Chile, unde cultura de a preveni efectele unui cutremur începe de la grădiniță, în restul țărilor unde s-au produs cutremure majore au fost mai multe victime provocate de panică. Simplu fapt de a nu fugi pe scări, de a nu sări pe geam, de a ne ascunde sub birouri, grinzi sau alte locuri protejate ne poate salva viața.
Din punctul de vedere al asigurărilor este bine să avem o asigurare încheiată care să cuprindă și riscul de cutremur și efectele sale: dacă clădirea în care ne aflăm intră în rezonanță, chiar dacă structura de rezistență, rezistă; dacă nu sunt bine ancorate și depozitate, riscăm să rămânem fără bunuri în casă. Este bine să ne interesăm dacă societatea de asigurare unde intenționăm să ne asigurăm are încheiată la rândul ei una sau mai multe reasigurări la societăți serioase și de tradiție. Nu înseamnă că dacă avem o asigurare de cutremur și o punem în geam, cutremurul ne va ocoli. Dar în situația în care acesta se întâmplă, vom avea de unde să ne obținem un sprijin pentru a trece mai ușor peste efectele acestuia.
Participând la un seminar de instruire pe teme de asigurări cu ani în urmă, am întrebat cum vom proceda în caz de cutremur major. Răspunsul, destul de mucalit, a fost următorul: ,,După un cutremur, ne numărăm să vedem câți mai suntem în viață.”
După un astfel de eveniment, după deschiderea dosarelor de daună și efectuarea unor evaluări, dacă firma emitentă nu reușește să acopere în întregime toate despăgubirile se apelează la reasiguratori. În alte țări, după anumite catastrofe, cuantumul pagubelor produse este anunțat de societățile de asigurare și nu de autoritățile locale sau Guvern, cum se întâmplă în România.
Autoritățile locale și cele naționale trebuie să ia măsuri de protejare și limitare a unei catastrofe, să pună la dispoziție măsuri de prim-ajutor, hrană, apă, medicamente pentru populația sinistrată, până la stabilizarea situației. Despăgubirile, în schimb, trebuie plătite de societățile de asigurare. Trebuie să ne învățăm, conform legislației în vigoare, că în afară de drepturi, avem și obligații. Deși ne place, nu putem sta la nesfârșit cu mâna întinsă către autorități, să ne ajute la nesfârșit în cazul unor calamități naturale, cutremur, inundații, furtuni, alunecări de teren, zăpezi.
În situația în care avem pretenții foarte mari, este bine să ne luăm soarta în mâini și să ne alegem o companie de asigurări serioasă, care să ne susțină în orice situație.
Vă doresc un trai tihnit, fără evenimente neprotejate.
Lasă un răspuns