Unii mai studioși, „tocilari” cum sînt denumiți de răutăcioșii colegi, alții mai nepăsători și aparent lipsiți de orice griji. Ăștia sîntem noi, liceenii. Oricît de agitată ar fi vîrsta, nu cred că nu v-ați gîndit măcar odată, ca și mine, „ce voi fi cînd o să mă fac mare?”, Asta-i întrebarea care chinuie atît mințile noastre, cît și pe cele ale părinților. Vă gîndiți că nu v-ar prinde rău o carieră de avocat, judecător sau notar? Să începem, deci, cu Dreptul, la propriu și la figurat. Una dintre cele mai rîvnite este facultatea de Drept din cadrul Universității București. Admiterea se face pe baza unei singure probe scrise, care ce cuprinde ambele discipline de examen: limba română (gramatică și vocabular) și economie. Examenul este grilă și durează patru ore. La Cluj, Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” are două secții: Drept și Drept comunitar. Examenul de admitere este scris și se dă la limba română. În cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Drept are ca probă eliminatorie un test scris ce cuprinde două discipline: Istoria românilor și Filozofie. Durata studiilor este de patru ani la zi, lucru valabil pentru toate facultățile. „Drept” mai puteți urma și la Timișoara, la „Universitatea de Vest”, la Sibiu „-Universitatea Lucian Blaga”, la Oradea, la Craiova, la Constanța sau la Brașov.
La insistențele părinților sau din simplul motiv că asta credeți că vi s-ar potrivi, poate vă surîde cariera de medic. În cadrul Universității de medicină și farmacie „Carol Davila” din București există Facultatea de Medicină, cu două secții: medicină generală și fiziokinetoterapie. Admiterea la Medicină generală presupune probe scrise la: Biologie cl XI ,Fizică și Chimie organică. Pentru fiziokinetoterapie trebuie să treceți două probe: Biologie cl XI și Fizică. Medicină generală puteți studia la facultatea de profil din cadrul Universității „Iuliu Hațieganu” din Cluj. Admiterea se va face pe baza unui test grilă ce va cuprinde Biologie și Chimie organică. La Facultatea din cadrul Universității de medicină „Gr. T. Popa” Iași disciplinele de concurs sînt Anatomia și Fiziologia și, la alegere, una dintre materiile Fizică sau Chimie organică. Durata studiilor este de șase ani. Alte facultăți la care puteți studia medicină generală sînt la Oradea, Constanța sau Brașov.
Hobby-ul vostru este rezolvarea exercițiilor și problemelor, ați participat la olimpiadele școlare unde ați obținut rezultate foarte bune, într-un cuvînt sînteți îndrăgostiți de matematică? Cred că anticipez opțiunea voastră în materie de facultăți, asta pentru cei care vor să studieze pe plaiurile natale. Condițiile de admitere la Facultatea de Matematică din cadrul Universității București: o probă scrisă, ce durează patru ore, din Algebră, Elemente de Analiză Matematică, Geometrie și Trigonometrie. Facultatea de Matematică și Informatică de la Cluj are drept criteriu de selecție o probă scrisă la două discipline la alegere dintre Algebră clasele. X-XII, Analiză matematică clasa XI-XII, Geometrie și Trigonometrie clasele IX-XI sau Informatică. La Facultatea de profil din Iași, anul acesta se va organiza concurs de dosare. Durata studiilor valabilă la toate facultățile este de patru ani.
Pentru adepții lui Freud sau Young, alegera este destul de simplă: Facultatea de Psihologie. Cea din cadrul Universității București cuprinde teri specializări: psihologie, pedagogie și psihopedagogie specială. Obiectul de examen este psihologia cl X.
Puteți opta pentru Facultatea de Științe Economice în cadrul căreia există secția de psihologie-pedagogie. Proba de concurs este constituită de un interviu din psihologie clasa aX-a sau pedagogie clasele a IX-a și a X-a. Psihologie puteți studia și la Iași.
În cadrul admiterii din acest an o pondere mai mare sau mai mică o au mediile de la bac și din cei patru ani de liceu. Însă, începînd cu anul viitor, admiterea la facultăți se va face doar pe baza examenului. (Ioana HAGIMĂ)
Lasă un răspuns