Domnișoarele cu fițe poartă fuste cît mai scurte
• băieții, însă, apelează mereu la pantaloni largi, negri, poartă mereu ochelari de soare și frizurile gen arici
Toți tinerii de astăzi vor să fie speciali, să iasă în evidență și asta presupune să fie la modă. Felul cum ne îmbrăcăm, cum ne comportăm, cum vorbim este clar o marcă a personalității noastre. Totuși, de multe ori, această personalitate poate fi mimată, hainele fiind mai mult „de scenă”, purtate ca să fim observați, să ni se dea atenție, să facem să se întoarcă cîteva capete după noi pe stradă. În alegerea unor haine, criterii de genul – să fie comode, practice – s-au „fumat” de mult. Mai nou, tinerii își caută îmbrăcăminte în funcție de ceea ce vor să afișeze: haine care să șocheze, care să exprime o anumită atitudine sau care să pună în evidență anumite calități.
Tendințele variază de la domnișoarele cu fițe, care poartă bluze și fuste aproape mai mici de cît o batistuță (amîndouă), pentru a atrage soarele și privirile, pînă la tinerii cu tricouri și pantaloni largi, negri, cu imprimeuri cu formații faimoase, găuriți și în cap cu universalii țepi.
Imaginea e la mare preț pentru toată lumea. Pentru rockeri, negrul a devenit aproape o uniformă, chiar dacă în mijlocul verii e foarte nepotrivit. Irina, o colegă, mi-a spus că „prefer negrul pentru că este ca o mască. Deodată toți din jurul meu mă respectă oarecum, negrul impune distanță și-mi place imaginea dură, rece, dar și imprevizibilă pe care o obțin”. Irina nu este singura care își alege hainele gîndindu-se automat la ce vor spune cei din jur, care o cunosc, sau oamenii obișnuiți de pe stradă. Deci e clar că tinerii se îmbracă „pentru efect”, conform imaginii pe care vor să o afișeze. Aici mai intervine o problemă: chiar dacă vrei să te îmbraci într-un anume fel, trebuie să și ai posibilități financiare ca să îți pui ideile în practică. Dacă nu ai banii necesari, rămîi doar cu dorința.
Dar de ce nu ne-am îmbrăca pur și simplu ca să ne simțim bine? Poate dintr-un complex, poate pentru că ne e teamă să arătăm ce sîntem de fapt. Așa ar descoperi mulți că o parte dintre rockerii cu lanțuri, cu tatuaje, veterani ai body-piercing-ului sînt, în realitate, niște elevi banali, inofensivi, cu prieteni falși, mascați ca și ei, cu care, uneori, chiar nu se potrivesc deloc.
Cred că și atunci cînd vine vorba de îmbrăcat, totul e să știi cine ești și să fii tu însuți. Problema e că nu întotdeauna cei din jur te plac pentru ceea ce ești sau pur și simplu nu te bagă în seamă. Aici intervine colacul de salvare (sau e tocmai invers ?) al îmbrăcăminții care te scoate în evidență și îti oferă o mască sub care să-ți ascunzi complexele și temerile. (Oana Maria NIȚĂ)
Lasă un răspuns