• după ce ați terminat de învățat, sau, mă rog, între pauze, ascultați muzică, plimbați cățelul sau sărăciți frigiderul părinților
Știm cu toții că școala nu e tocmai ușor de suportat, mai ales cînd se lasă cu teze sau mai rău, cu un afurisit de examen la sfîrșit de an. Cît este încă „pace” în această regiune, se pare că nimeni nu este marcat de prea mult stres. Mai mult, acum că tot a venit primăvara și s-a făcut frumos afară, putem spune, fără ocolișuri, că școala în sine chiar nu mai stresează elevii, avînd în vedere numărul impresionant de absențe făcute „din greșeală” sau de plictiseală. Dar să nu uităm că, în curînd, se apropie sezonul tezelor. Nici cei de clasa a XII-a nu sînt de neglijat la acest capitol. După o săptămînă, două, în mod sigur nu va mai fi nimeni la fel de liniștit cum este acum. Știm cu toții că, odată ce încep tezele, neuronii noștri vor fi tocați „pe viu”. Patru, cinci teze plus o suită întreagă de examene sînt greu de îndurat. Printre mormanele de cărți pe care ne chinuim să le descifrăm în ultimul moment, trebuie obligatoriu să existe cîteva minute de relaxare. Altfel riscăm să ne bubuie circuitele. Pornind de aici am încercat să aflu cum se relaxează adolescenții, sperînd astfel să găsesc ceva idei pentru cei interesați. Deloc curios, avînd în vedere că sîntem un popor inventiv, am descoperit tot felul de metode care mai de care mai ingenioase. Nu știu însă cît de eficiente sînt, dar am toată încrederea în cei care mi le-au împărtășit.
Printre acestea se numără plimbatul cîinelui, vreo cîteva minute bune de muzică, o porție serioasă de mîncare, exercițiile fizice și plimbatul cu rolele. Pentru cei care au în dotare un cățel care trebuie scos la plimbare zilnic, programul de relaxare este asigurat. Mai mult chiar, poate fi cea mai bună scuză pentru a mai întîrzia la învățat. Un cîine plimbăreț și un prieten insistent pe lîngă acesta trebuie tratați cum se cuvine, nu? Pentru cei care nu au cîine sau nu îi țin picioarele să fugă după el, cîteva minute de muzică sînt perfecte. Și aici depinde însă de gusturi. Chiar dacă pare greu de crezut pentru unii, există extreme și în această ramură. Dacă pentru o parte dintre adolescenți Eminen, de exemplu, este cît se poate de relaxant, pentru alții cîteva minute de liniște înseamnă muzica clasică (Brahms, Chopin, Schubert e.t.c.). Da, să știți că mai sînt și astăzi tineri care ascultă muzică clasică, deși, recunosc, e tot mai greu de crezut.
Dar cum învățatul se face în reprize, la fel se întîmplă și cu relaxarea. Nici raitele prin bucătărie nu sînt de neglijat. Sînt destui cei care încearcă să scape de stres sărăcind frigiderul părinților.
Mai eficiente ar fi cîteva exerciții fizice. Ai avea două avantaje: relaxarea și menținerea condiției fizice.
Dar, probabil, indiferent de modul în care încerci să te relaxezi, important este că faci o pauză. Știm cu toții că după o oră de S.F-uri sînt slabe șanse să ne mai putem concentra cu aceeași eficiență, așa că o pauză e bine venită. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns