Asa cum v-am informat, deja, intreprinzatorii in virsta de pina la 35 de ani pot depune planurile de afaceri in cadrul Programului de sprijinire a debutantilor in afaceri, prin care pot beneficia de finantare de pina la 10.000 de euro. Inscrierea in program este continua si se face online pe site-ul Agentiei Nationale de Implementarea a Programelor pentru IMM-uri (ANIPIMM).
Solicitantul trebuie sa faca dovada detinerii in proprietate a terenului pe care urmeaza sa se realizeze constructia din proiect sau a unui drept de uzufruct, contract de concesiune ori inchiriere a terenului respectiv, valabil pe o perioada de minimum cinci ani de la finalizarea investitiei, iar activele achizitionate trebuie sa fie noi.
Tinerii pot primi finantari nerambursabile si pentru brevete, licente, marci comerciale si alte drepturi si active similare (francize, etichetare ecologica etc.), autorizatii, materii prime, marfuri, pentru acoperirea costurilor de personal, de training si formare personala, precum si pentru servicii de contabilitate, consultanta juridica si fiscala, consultanta IT si PR. Cheltuielile cu serviciile de consultanta nu pot depasi 10% din valoarea totala eligibila a proiectului.
Investitorul trebuie sa angajeze minimum doua persoane si sa reinvesteasca, anual, 50% din profit.
Alte facilitati acordate debutantilor in afaceri sint scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult patru salariati, angajati pe durata nedeterminata. Vor mai beneficia de scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile efectuate de Oficiul Registrului Comertului si de sprijin de la Oficiul Teritorial Bacau pentru IMM si Cooperatie. De asemenea, vor primi garantii de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru creditele contractate in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate de AIPPIMM, pina la 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 de euro.
Calitatea de microintreprindere se pierde la 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii firmei si daca cifra de afaceri pe anul in curs a atins echivalentul in lei al sumei de 500.000 de euro.
Se mai impune si mentinerea in activitate a cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor si pina la pierderea calitatii de microintreprindere. (Petru DONE)
Lasă un răspuns