• universitățile de dincolo de Ocean vă pot oferi și bani care să acopere cheltuielile de masă și cazare • cei mai avantajați sînt studenții buni la sport
Ceea ce părea acum cîțiva ani de zile un vis irealizabil poate deveni acum realitate. Orice elev bun la carte din județul nostru poate obține o bursă în Statele Unite ale Americii. Știu, veți spune din start că e greu să ajungi acolo, dar cu puțin efort financiar, și mai ales intelectual, veți vedea că puteți deveni bursier la o instituție de învățămînt superior din America. Este greu, dar nu imposibil.
Prima posibilitate de a cîștiga o bursă este prin intermediul universităților din țară sau prin programe cu oferte publice. Aceste căi vă oferă însă șanse foarte slabe. Vă stă însă la dispoziție și a treia opțiune: să-ți găsești singur căile prin care să obții bursa. Și cea mai la îndemînă variantă rămîne Internetul, prin intermediul căruia poți face rost de detalii și chiar de formularele pentru suport financiar. Pe site-urile universităților care te interesează găsești toate informațiile de care ai nevoie. Atenția trebuie canalizată către renumele universității, calitatea programului dar și suportul financiar primit. Suma oferită trebuie să fie destul de mare încît să acopere taxa de studii, dar și cheltuielile de întreținere. Haideți să vedem împreună ce variante există pentru noi, liceenii, dar și pentru studenți.
Scolarship sînt burse de studiu care se acordă studenților dintru-un anumit domeniu. Acest domeniu este ales de fiecare universitate. Mai sînt și cele de tipul fellowship, care se adresează studenților cu rezultate extraordinare. La aceasta categorie, cei mai avantajați sînt studenții cu rezultate excepționale. Cei mai cautați sînt cei cu rezultate la baschet, atletism sau fotbal american. În unele cazuri, admiterea devine chiar o formalitate. Mai sînt și bursele de tip Assistantship și Teaching Assistantship, care însă necesită un nivel mai ridicat de pregătire.
În funcție de nivelul pentru care candidezi, (undergraduate, postgraduate, master) intrarea devine mai dificilă. Astfel, cele mai puține locuri sînt la nivelele cele mai înalte (master).
După tipul de bursă ales, sînt necesare niște teste standard cerute de universități: SAT (Standard Admission Test pentru undergraduate), cele de limbă (GMAT,Toefl), de cunoștințe generale și specifice (GRE general și specific). Informații despre aceste teste se pot obține chiar de la centrele din SUA sau din România, de la Fundația Fulbright, Fundația IREX sau Barna Educational Centre. Taxa pentru test este de aproximativ 200 USD.
Pe lîngă scutirile oferite de universitate, tot mai trebuie să scoateți niște bani din buzunar. Este vorba cam de 7-800 USD pentru diferite taxe ce trebuie plătite. Poți încerca să ceri tot felul de scutiri. Nu se știe niciodată, poate reușești să obții niște concesii. Se poate întîmpla ca unele universități din State să îți ceară, după ce ai fost declarat admis, o garanție între cinci și zece mii de dolari. Există însă și situații cînd universitatea căreia te-ai adresat te acceptă pur și simplu.
Dacă v-ați convins că merită să încercați, postați-vă în fața calculatorului. Intrați pe pagini precum www.cs.ucsb.edu sau www.usnews.com, ori apelați la motoare de căutare de genul www.google.com, www.yahoo.com. Dacă simțiți că asta e ce vă doriți, adică să studiați în America, nu vă dați bătuți. Va fi o experiență de neuitat. (Roxana SOLOMON)
Lasă un răspuns