În ultimii ani, fenomenul emigraționist a luat amploare. Sîntem tare „mîndri” că romînii noștri sînt unii dintre cei mai apreciați culegători de căpșuni din Spania sau de faptul că în Italia sîntem căutați pentru renumele nostru de gospodari: plimbăm cîini, avem grijă de bătrîni sau facem menajul în case. Acestea se numără printre cazurile fericite, întrucît nu de puține ori românii apar la știrile străinilor în chip de infractori.
Din comoditate sau din lipsă de informații, unii dintre cei care termină liceul și au un nivel de pregătire destul de ridicat, nu iau în calcul și o altă variantă de a se realiza în afara granițelor: bursele de studiu.
Raluca Drăgușanu, studentă în anul I la Academia de Științe Economice din București, ne-a povestit despre drumul, deloc ușor, pe care trebuie să îl parcurgă un absolvent pînă la mult dorita bursă: „Am auzit despre această posibilitate de la alți colegi care au plecat deja. M-a încîntat ideea foarte mult. Alt sistem de învățămînt, o dotare mult mai performantă și, nu în ultimul rînd, experiența în sine”.
Teoretic, orice absolvent poate să încerce. De obicei, informațiile sînt aflate de la colegii care au trecut prin experiențe similare. Însă, pentru a fi siguri de exactitatea lor, nu trebuie trecute cu vederea site-urile de pe Internet, care abundă în informații și se dovedesc foarte utile. Lista adreselor de e-mail a universităților se găsește, de exemplu, la adresa www.usnews.com. Acesta ar fi primul pas. „Sînt foarte căutați informaticienii sau cei foarte buni la fizică și matematică”, ne povestește Raluca. În funcție de domeniul pe care vreți să-l studiați, puteți trimite un e-mail la universitățile care credeți că vi s-ar potrivi, e-mail în care să aduceți la cunoștință faptul că doriți să studiați acolo. Absolut toți doritorii vor primi cererile de aplicare și prospecte despre facultatea respectivă. Însă abia acum începe marea luptă, pentru că, la urma urmei, este un concurs de dosare, iar aplicațiile trebuie completate cu cea mai mare grijă.
Nici să nu vă gîndiți să trimiteți formularele de aplicare înainte de a efectua trei teste foarte importante și recunoscute pe plan mondial: SAT1, SAT 2 și TEOFEL. Primele două reprezintă un fel de bacalaureat în varianta americană. SAT1 vă testează cunoștințele în matematică, gramatica și vocabularul limbii engleze, iar SAT2 cuprine maxim trei discipline, la alegere: matematică, engleză, fizică, chimie, biologie. „Problema cea mai importantă este să stăpînești foarte bine limba. Exercițiile nu pun probleme foarte mari”, ne-a mai spus Raluca. Testul TEOFEL este o atestare a cunoștințelor de limba engleză. Informațiile despre aceste teste pot fi găsite pe pagina de internet www.collegeboard.com sau la Centrul de Consiliere Fullbright din București. Testele se pot da la București, Iași sau Cluj.
Mediile din cei patru ani de liceu, olimpiadele școlare la care ați participat, activitățile extrașcolare sau aptitiudinile care aparent nu au legătură cu școala cîntăresc mult în cererile de aplicare „Muncă multă, drumuri obositoare și nu în ultimul rînd costisitoare, pentru cei din provincie, emoții mari, însă toate astea merită”, ne-a împărtășit, entuziasmată, Raluca Drăgușanu. De obicei trebuie să aștepți vreo două trei luni pînă primești un semn de la universitățile americane. De menționat e că toti cei care au aplicat vor primi scrisori. Însă, nu sînt foarte mulți cei care sînt acceptați.
Odată ce ai primit răspunsul pozitiv mai sînt cîteva etape pe care trebuie să le parcurgi: pașaport, interviu pentru viză. Dacă ești norocos și foarte bine pregătit, poți „prinde” o bursă integrală, la care taxele la universitate, care nu sînt de loc mici, îți sînmt suportate de universitate și ai asigurate cazarea și masa.Mai rămîne să rezolvi problema cu avionul și manualele școlare.
Delia Conache, laureată a olimpiadelor naționale și internaționale la fizică, și Mădalina Segheta, ambele absolvente ale Colegiului „Ferdinand I” studiază în străinătate. Delia Conache a ales Universitatea Middle Burry, Vermont, iar Mădălina Segheta a fost acceptată de Cornell University din New York .
„Ce mă încîntă cel mai mult e faptul în țările civilizate munca este răsplătită. Dacă dai tot ce poți, nu vei fi un muritor de foame. Drumul e anevoios. „Sînt multe piedici pe care le întîlnești, dar dacă vrei ceva cu adevărat trebuie să crezi că vei reuși.Trebuie să ții cu dinții de țelul tău”, ne-a împărtășit Delia Conache. (Ioana HAGIMĂ)
Lasă un răspuns