Există două metode de a pregăti boilies acasă. Prima variantă, mai simplă, dar mai costisitoare, ar fi cumpărarea prafulului care conține majoritatea ingredientelor necesare pentru preparare. La un kilogram de praf-aromă, se adaugă 12-14 ouă și se amestecă. Acest amestec se lasă 15 minute la dospit, după care urmează procesul clasic de modelare, fierbere și uscare a buletelor. Aroma boilies-urilor este cea mai importantă. Cînd deschizi o pungă de boilies cumpărată dintr-un magazin, veți simți imediat mirosul puternic înscris pe ea (vanilie, anason… sau mirosul unui oarecare fruct, nu neapărat exotic). Pentru un crap, acest lucru poate să aibă același efect pe care îl are asupra noastra sigla unui restaurant. Îi atrage atenția asupra locului unde va putea găsi hrana. Însă degeaba adăugăm cele mai hrănitoare ingrediente, dacă biluțele întărite (uscate) nu au nici un miros.
Pe lîngă această primă metodă, ar mai fi varianta de a procura noi înșine toate ingredientele. Cele mai bune rețete sînt cele cu un conținut ridicat de cazeină, o substanță care trebuie să constituie 40-50 % din compoziția „uscată” a boilies-urilor (cazeina este constituentul proteic principal al laptelui și este obținută din lapte degresat). Mulți o confundă cu laptele praf, însă, atenție, acestea sînt două substanțe diferite. Se găsește mai greu in comerț, eventual farmaciile pot comercializa acest produs. Pe lîngă această proteină, în compoziția boiles-urilor ingrediente foarte importante sînt făinile (de mălai, de grîu). Încă înainte de a adauga ouale bătute, aceste ingrediente seci trebuie bine amestecate. Pentru fiecare kilogram de amestec sec, vom avea nevoie de 10-15 ouă. Calitatea materialului este optimă atunci cînd amestecul nu se lipește de mînă, nu este foarte moale, și nici prea dur, astfel încît să se sfărîme la modelare. Pe lînga cele prezentate mai sus, mai e nevoie de arome și colorați alimentari. Dacă aroma este uscată, (sub forma prafului), o vom amesteca în compoziția uscată (de făini și cazeină), iar dacă este lichidă, o vom adăuga în amestecul de ouă bătute. Tot așa vom folosi și colorantul, care neapărat trebuie să fie comestibil. Dee regula, se aleg culorile galben și roșu, culorile clasice ale boilies-urilor. Materialul obținut din amestecul substanțelor arătate mai sus trebuie lăsat aproximativ zece minute să se „așeze”, după care urmează modelarea propriu-zisă. Există mai multe feluri de dispozitive pentru obținerea unor sfere cît mai perfecte. Sînt două plăcuțe de plastic brăzdate de mai multe canale, care, dacă sînt suprapuse, dau materialului de bază forma unor cîrnăciori. Aceștia pot fi tăiați cu un cuțit, iar bucățelele sînt rotunjite apoi manual, la dimensiuni cuprinse între 1,5 si 2 cm. Biluțele pe care vrem să le servim peștilor (deci nu cele pentru nădire) pot fi străpunse pentru a fi mult mai ușor trase pe „firul de păr”. Odată modelate, boilies-urile proaspete trebuie aruncate în apa fiartă. La început, se vor scufunda și, după un minut-două, se vor ridica la suprafață. Le mai lăsăm două minute să fiarbă, după care le scoatem cu ajutorul unui polonic sau al unei strecurători. Următoarea fază este uscarea buletelor. Cu cît vor fi ținute mai mult la uscat și cu cît va fi mai mare temperatura, cu atît mai dure vor deveni biluțele. Uscarea poate dura de la 5 pîna la 15 ore. Va trebui să le așezăm pe hîrtie. Dacă vrem să le uscăm mai repede, putem să punem buletele în cuptor, la temperatura cea mai joasă. Păstrarea poate fi făcută în pungi ermetice, în acest fel, nu-și vor pierde aroma și pot fi păstrate ani de-a rîndul. Boilies-urile destinate cîrligului pot fi injectate cu aromă cu ajutorul unei seringi, chiar și înainte de a le arunca. Crapii le vor mirosi de la o distanță mai mare decît cea în care acționeaza nada. În caz că pescuim într-un loc în care fundul apei este foarte mîlos, se recomandă boilies-urile plutitoare. Pentru asta, buletele trebuie puse în cuptorul încins și sînt lăsate, de regulă, circa 20 de minute.
Lasă un răspuns