Unele lucruri sunt mai bune atunci când sunt făcute manual: prepararea pâinii, conducerea unei mașini și da, prepararea espresso-ului. Espressor cu capsule este ușor de folosit iar cafeneaua din colț vă poate face cafeaua rapid, în câteva minute; dar prepararea unui espresso la domiciliu vă oferă experiența completă a fiecărei cești.
Indiferent dacă aveți un espressor Philips de ultimă generație sau un model mai vechi pe care îl folosiți din facultate, iată cum puteți face o ceașcă de cafea perfectă acasă.
De ce aveți nevoie:
- Espressor semiautomat
- Râșniță (dacă nu este încorporată)
- Tamper
- Cafea boabe
- Cântar (opțional)
- Termometru pentru lapte
- Steamer de lapte
Chiar aveți nevoie de un cântar de cafea?
Cheia pentru a face un espresso bun este consistența. Puteți face în continuare un espresso bun fără să vă cântăriți cafeaua, dar dacă știți exact câtă folosiți de fiecare dată, nu veți lăsa nimic la voia întâmplării.
Cafea proaspăt râșnită sau deja măcinată?
Dacă doriți cea mai bună ceașcă de espresso, cel mai bine ar fi să râșniți cafeaua imediat înainte de utilizare. Desigur, este în întregime posibil să preparați espresso din cafea pre-măcinată, trebuie doar să fiți conștienți că veți limita potențialul băuturii.
Cum să utilizați un espressor
A scoate o ceașcă excelentă de espresso necesită abilități și echipamentul potrivit, dar nu vă faceți griji. Vă vom ghida pe parcursul întregului proces de fabricare a espresso-ului. Urmați instrucțiunile noastre de mai jos.
1. Porniți și preîncălziți espressorul
Pentru a beneficia la maximum de espressorul dvs, va trebui să vă asigurați că întreaga mașină este preîncălzită. Acest lucru poate dura până la 25 de minute pentru unele mașini, așa că aveți grijă ca mașina să se încălzească în avans.
2. Măsurați și măcinați boabele
Setați râșnița la o dimensiune de măcinare fină. Nu vă faceți griji prea mult cu privire la aspectul „perfect” chiar acum, vom reveni la acest lucru.
Așezați-vă portafiltrul pe cântar, apoi umpleți-l cu aproximativ 20 de grame de cafea măcinată. Este o idee bună să scrieți cât ați folosit, astfel încât să puteți rămâne consecvenți.
Portafiltrul mașinii dvs. are o capacitate recomandată de producător. Este prudent să lucrați în intervalul pe care l-au furnizat, deoarece unele portafiltre sunt mai mari sau mai mici decât altele. Dacă aveți norocul să aveți un espressor cu un râșniță încorporată, măcinați pur și simplu cafeaua în portafiltru.
În mod ideal, veți avea un mic munte de cafea măcinată în coșul portafiltru. Folosiți-vă mâna pentru a rade excesul de cafea și împingeți-l în colțuri, astfel încât să puteți începe să aplicați presiune cu tamperul.
3. Comprimați cafeaua astfel încât patul să fie plat și uniform
Cafeaua trebuie să fie distribuită aproximativ uniform înainte de apăsare. Odată ce ați făcut acest lucru, este timpul să o comprimați.
Cheia pentru comprimare este să apăsați în jos – nu doriți să aveți un pat inegal. Folosiți un tamper drept, care se va asigura că cafeaua este uniformă. În acest fel, veți evitata supraextracția, subextracția sau extracția inconsistentă.
4. Trageți primul dvs. shot
În timp ce trageți acest shot, calculați cât durează să atingeți dimensiunea tipică a unui shot dublu. În mod ideal, ar trebui să dureze între 20 și 30 de secunde pe shot.
Dacă vă aflați în această gamă, din punct de vedere tehnic, ați terminat, ați făcut espresso.
5. Aburiți-vă laptele
Sperăm că aparatul dvs. are un steamer încorporat. Dacă nu, va trebui să folosiți un steamer separat pentru a vă aburi laptele.
Începeți cu lapte rece turnat în ulciorul de lapte din oțel inoxidabil. Porniți pe scurt bagheta pentru abur pentru a elimina orice condens care s-ar fi putut acumula.
Apoi, puneți vârful baghetei aburului sub suprafața laptelui. Porniți aburul și spumați laptele până ajunge la consistența dorită. Asigurați-vă că păstrați bagheta aburului chiar sub suprafață în timpul acestui proces.
După ce ați atins spuma dorită, introduceți vârful spre fundul vasului de lapte și continuați să aburiți până atingeți temperatura dorită. La temperatura recomandată de 55-65° C, toate grăsimile din lapte s-au topit sub formă lichidă și nu vor distruge spuma.
Lasă un răspuns