• cea mai simplă metodă este să faci un joc cu un coleg de bancă • în timp ce tu joci de mama focului, proful va crede că iei notițe și te va trece, automat, în categoria silitorilor • elevii știu ce urmări vor fi, dacă te prinde profesorul
Majoritatea elevilor consideră că nu există nimic mai plictisitor decît orele de curs. Dacă profesorii pe care îi ai la anumite obiecte sînt dintre „cei mai simpatici” și aplică permanent regula celor „trei simple”: nota doi pentru temă nescrisă, nota doi pentru că nu erai atent și istericale en-gros pentru impertinență, imediat spui că astea sînt ore plictisitoare, pentru că trebuie să respecți mereu aceleași canoane. În mod normal, în privința orelor la care sînt profi de treabă, nu ar mai fi motive să ne plîngem. Care sînt însă profii de treabă? Din punctul de vedere al elevilor, un prof de treabă presupune întrunirea mai multor calități, printre care acordarea notelor maxime cu eforturi minime din partea elevilor, acceptarea „neînsemnatelor” întîrzieri de 10 – 15 minute la oră, motivarea absențelor și, nu în ultimul rînd, un comportament mai degajat la ore. Dacă are toate aceste calități, în mod sigur se bucură de aprecierea învățăceilor.
Din păcate pentru elevi, calitățile excepționale ale profului nu fac nici în acest caz ora mai interesantă. Rar se întîmplă ca infinitele lecții predate să nu scoată pe cineva din minți. Și dacă te prinde plictiseala, puține șanse să mai scapi. Din acest motiv, mințile plictisite dar încă active ale elevilor au inventat jocuri care să salveze cît de cît timpul pierdut pe la școală. Dacă ați uitat de anticul ȚOMANAP, acum este momentul să vă amintiți regulile de joc. Dacă vasta cultură nu vă permite jocuri atît de inteligente, nici o problemă, aveți o alternativă pe măsura neuronilor voștri – „Avioane”, „Vaporașe” sau BINGO. Nu aveți nevoie decît de o foaie de hîrtie, un pix și un partener de joc și puteți fi siguri că nu vă mai plictisiți. Proful va avea impresia că ești dintre cei mai silitori elevi, care pe lîngă faptul că este foarte atent la oră, mai ia și notițe. Nu trebuie decît să te mai uiți din cînd în cînd la el și să dai aprobator din cap, semn că ești pe deplin convins de ideile pe care le susține. În acest mod te asiguri și că nu te va descoperi, pentru că dacă se prinde de figură, poți fi convins că a doua oară nu-ți va mai merge. Cît privește urmările, e cît se poate de simplu să-ți dai seama: în loc de teoreme, istorie, geografie, franceză etc, vei avea tot avione și vaporașe în cap. Cum se spune, riscurile meseriei! (Roxana POPA)
Lasă un răspuns